Κορονοϊός: Σε δύο μέτωπα η «μάχη» της κυβέρνησης – Σαρωτικοί έλεγχοι και τρίτη δόση

Στην εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των μέτρων ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

Κορονοϊός: Σε δύο μέτωπα η «μάχη» της κυβέρνησης – Σαρωτικοί έλεγχοι και τρίτη δόση
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
3'

Από το Σάββατο οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, ενώ θα υπάρχει «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και δεν πραγματοποιηθούν συντονισμένοι έλεγχοι, δεν πρόκειται να αποδώσει ο σχεδιασμός. Και επειδή έχει διαπιστωθεί ότι συχνό φαινόμενο κάποιοι να χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά ή πιστοποιητικά γνωστού τους προσώπου, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή να επιδεικνύεται και η ταυτότητα μαζί με το πιστοποιητικό στα καταστήματα.

Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα αφορούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Επίσης θα ελέγχονται οι υπαίθριοι χώροι, καθώς σε όσους υπάρχει οροφή και πλαϊνά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί και επομένως θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

Τα πρόστιμα ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια θα υπάρχει «μαύρη λίστα» η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι επιχειρηματίες δεν σέβονται την δημόσια υγεία και δεν τηρούν τα μέτρα. Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Στην επιχείρηση των ελέγχων θα συμμετέχουν 8.000 αστυνομικοί, 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ. Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα, με τους αστυνομικούς να μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Η «μάχη» για την τρίτη δόση

Eκτός από τους ελέγχους η κυβέρνηση «ποντάρει» στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης από όσους έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκειας της χθεσινής του συνέντευξης στο Μega είπε: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους εμβολιάστηκαν να κάνουν και την 3η δόση. Η 3η δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες».

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Το ποσοστό αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του - Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις (vid)

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Λάσκος - Η επιθυμία της οικογένειάς του (pics)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή