Απογραφή 2021 - ΕΛΣΤΑΤ: Η διαδικασία είναι υποχρεωτική - Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση

Παρατείνεται έως και τις 13 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε εκείνους από τους υπόλοιπους που επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά.

Απογραφή 2021
3'

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας στα «Νέα», δήλωσε ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα έχουν μοιραστεί όλοι οι φάκελοι, σε κάθε γωνιά της χώρας, και οι πολίτες θα έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν την αυτοαπογραφή.

«Η αυτοαπογραφή προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ο λόγος, όμως, που δώσαμε την παράταση αυτή -σημειωτέον, δεν θα υπάρξει άλλη παράταση- ήταν κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, αν θα μας επιτρέψουν, δηλαδή, οι συνθήκες να πάμε στα σπίτια των πολιτών και να τους απογράψουμε» σημείωσε ο κ. Θανόπουλος, και πρόσθεσε:

«Έτσι, δώσαμε περισσότερο χρόνο στον κόσμο να λάβει τους κωδικούς και να αυτοαπογραφεί. Παράλληλα, εμείς ως Αρχή στο διάστημα αυτό θα οργανωνόμαστε και θα προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να γίνει το δεύτερο στάδιο της απογραφής μέσω αποκεντρωμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη, ενώ μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές). Παράλληλα δε, συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Εξάλλου, στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Ο τρόπος διενέργειας της απογραφής έχει ως εξής:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet, μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς και οι 12.500 τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Μαρκέλλας: Ομόφωνα ένοχη για όλες τις κατηγορίες η 34χρονη που κακοποίησε την 10χρονη

Καιρός – Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Περικυκλωμένη από σύννεφα η Ελλάδα… (vid)

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πώς έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα - Τι λέει ο «ασθενής μηδέν»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή