Ορόσημο ο Φεβρουάριος στη μάχη με την πανδημία - Τι περιμένουν και τι φοβούνται κυβέρνηση - ειδικοί
Τι δείχνουν τα μοντέλα των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας
Ως ο πιο φονικός μήνας καταγράφεται ο Ιανουάριος στη μάχη με την πανδημία καθώς στη μακάβρια λίστα προστέθηκαν ακόμη 2.710 θάνατοι.
Βέβαια την ίδια ώρα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται, με τα μοντέλα των επιστημόνων να δείχνουν ότι μέσα στο μήνα τα κρούσματα θα πέσουν στα 10.000 και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ λίγο πάνω από 400. Οι ειδικοί πάντως παραδέχονται ότι περίμεναν την αποκλιμάκωση με ταχύτερο ρυθμό.
Για τον Φεβρουάριο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κρίνει πολλά για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
Στην κυβέρνηση έχουν βάλει στο συρτάρι εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή για νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Το γεγονός ότι οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα βάζουν φρένο και φέρνουν δεύτερες σκέψεις για άμεση άρση των μέτρων.
Παρά ταύτα στο τραπέζι των επιστημόνων είναι θέμα χρόνου να πέσει η πλήρης απελευθέρωση στην εστίαση αλλά και η αύξηση της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα.
Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον – που είναι κυρίαρχη στην κοινότητα – έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά την ίδια ώρα μεγάλη μεταδοτικότητα, η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ό,τι όσα μέτρα και να πάρουν δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί οπότε όλο τοι βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς.
Τζανάκης: Αν δεν μειωθούν οι θάνατοι αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να ανησυχήσουμε
Ορόσημο για την πορεία της πανδημίας αποτελεί για τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη η τρέχουσα εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ οι θάνατοι αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες ημέρες ,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιολογικών δεδομένων».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα δικά μας κρούσματα, οι ηλικίες τους, οι συνοσηρότητες και ίσως τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά νοσοκομείο.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι στην Ιταλία οι θάνατοι είναι 63 ανά 100.000 και στην Πορτογαλία 45 ανά 100.000 ενώ στην Ελλάδα έχουμε 95 θανάτους ανά 100.000.
Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα ο κ. Τζανάκης απέδωσε στον μεγάλο αριθμό μη εμβολιασμένων και μη οχυρωμένων ανοσολογικά στην Ελλάδα.
Έρευνα: Περισσότερο μεταδοτική κατά 33% η Όμικρον 2
Εν τω μεταξύ η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον -γνωστή επίσης ως Όμικρον 2- σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία, είναι κατά περίπου 33% πιο μεταδοτική από την έως τώρα κυρίαρχη ΒΑ.1.
Η BA.2 φαίνεται επίσης πιο ικανή από τη ΒΑ.1 να μολύνει τους εμβολιασμένους, ακόμη και με ενισχυτική δόση, κάτι που σημαίνει ότι διαφεύγει καλύτερα από την ανοσία των εμβολίων, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από ό,τι η ΒΑ.1 ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Επίσης, οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα -σε σχέση με τους ανεμβολίαστους- να μολυνθούν από τη ΒΑ.2 και να τη μεταδώσουν, όπως συμβαίνει και με τη ΒΑ.1.
Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και ανέλυσε τις μολύνσεις από κορονοϊό σε περισσότερα από 8.500 δανικά νοικοκυριά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reutes και το «Science», βρήκε ότι ένας άνθρωπος με BA.2 έχει κατά μέσο όρο 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλους, από ό,τι κάποιος με ΒΑ.1.