Η νέα γενιά υμνεί και εξυμνεί τους ήρωες των οχυρών της Θράκης και της Ανατ. Μακεδονίας
Συμπληρώνονται 81 χρόνια από τη στιγμή που οι Γερμανοί εξαπέλυσαν άγρια επίθεση εναντίον των οχυρών - Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τους Έλληνες ήρωες - Συμμετείχαν 1.298 μαθητές και 174 εκπαιδευτικοί από 104 σχολικές μονάδες (Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια) από όλη την Ελλάδα.
Ήταν 6 Απριλίου του 1941 όταν η Γερμανοί εκδήλωσαν επίθεση στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.
Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μεταξά. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.
Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους Έλληνες μαχητές.
Ο ιερός αγώνας των υπερασπιστών του οχυρού πριν από ογδόντα-ένα ολόκληρα χρόνια, στη φημισμένη «Μάχη των Οχυρών», κατά μήκος της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» δεν ξεθώριασε στο χρόνο, παρά τις επιδιώξεις πολλών. Κάθε άλλο, η νέα γενιά τιμά την γενναιότητα των ανδρών που κράτησαν τα οχυρά με έναν τρόπο ιδιαίτερο και πολύ διαδραστικό.
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Τα παιδιά από όλη την χώρα διαγωνίζονται στις κατηγορίες ΠΟΙΗΜΑ, ΔΙΗΓΗΜΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ και ΤΡΑΓΟΥΔΙ με θέμα «Την μάχη των Οχυρών».
Μάλιστα ο νικητής θα βρεθεί τον Ιούνιο στην Νορμανδία.
Στο Newsbomb.gr για την όμορφη και ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία μιλάει μέλος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη Γιώργος Τάτσιος ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει «Οι νέοι έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα.
Η Μάχη των Οχυρών αποτυπώνεται μέσα από ιστορίες ηρώων των οποίων οι πράξεις δείχνουν τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να υπερασπιστούμε το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Η δίψα των μαθητών για Ιστορία προκύπτει από την ανάγκη να βρουν στηρίγματα που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα δικά τους προβλήματα».
Ένας πανελλήνιος διαγωνισμός για την μάχη των οχυρών. Πως προήλθε και για ποιο λόγο αυτή η ιδέα; Και ποιοι είστε πίσω από αυτή την ιδέα;
«Η Μάχη των Οχυρών μαζί με την αντίσταση στο αλβανικό μέτωπο και την μάχη της Κρήτης αποτελούν τα κύρια πολεμικά γεγονότα με τα οποία η Ελλάδα έκανε πράξη το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου. Κατά γενική ομολογία η Μάχη των Οχυρών δεν έτυχε της προβολής που είχαν τα άλλα δύο πολεμικά γεγονότα. Το 2015 στο Νέο Πετρίτσι Σερρών συστάθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη από νέους ανθρώπους που ήθελαν να συμβάλουν στην διατήρηση της ιστορικής Μνήμης. Με τους λιγοστούς πόρους που είχαμε στην διάθεσή μας επιχειρήσαμε να υιοθετήσουμε το Οχυρό Ιστίμπεη (ένα από τα συνολικά 21 Οχυρά της Γραμμής Μεταξά) και να συμβάλουμε στην εύρυθμη λειτουργία του ως μουσείο.
Θέσαμε εαυτούς στην διάθεση της Στρατιωτικής Αρχής για εθελοντική εργασία και οργανώσαμε αναβιωτικές δράσεις με συμμετοχή ομάδων ιστορικής αναβίωσης από Ελλάδα, Πολωνία και Σλοβακία. Επίσης διοργανώσαμε ορεινούς αγώνες δρόμου «Δρόμος Θυσίας» και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «marathon mountain bike 2021» σε διαδρομές που συνδέουν τα Οχυρά που βρίσκονται στο όρος Κερκίνη (Μπέλλες), με σκοπό να παντρέψουμε την Ιστορία με τον αθλητισμό και το καταφέραμε, καθώς η συμμετοχή των αθλητών ήταν αθρόα.
Η κορωνίδα των δράσεων του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη είναι ο Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ο οποίος φέτος είναι Πανελλήνιος με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Συμμετέχουν 1298 μαθητές και 174 εκπαιδευτικοί από 104 σχολικές μονάδες (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) από όλη την Ελλάδα.
Μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό που αντλούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας (www.istibei1941.gr), εμπνέονται από την ανδρεία των υπερασπιστών των Οχυρών και διαγωνίζονται στις κατηγορίες ΠΟΙΗΜΑ, ΔΙΗΓΗΜΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ και ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Είναι εκπληκτικό εν έτει 2022 να δημιουργούνται τραγούδια για το Έπος του 1940 και μάλιστα από παιδιά!
Φέτος υπάρχει μια εκπληκτική συμμετοχή από μαθητές του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου Κρήτης που έγραψαν ένα παραδοσιακό κρητικό τραγούδι αφιερωμένο στους προγόνους τους που εργάστηκαν για την κατασκευή των Οχυρών. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και ριζώνουν στις ψυχές των νέων ανθρώπων μέσα από την Τέχνη! Το μήνυμα του διαγωνισμού είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ! Για τους νέους έχει ιδιαίτερη σημασία ένα τέτοιο μήνυμα.
Η φράση του Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ (Γεώργιος Δουράτσος) «ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ, ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ» έμεινε στην Ιστορία και μας συνοδεύει ακόμη. Οι ήρωες της Μάχης των Οχυρών που αγωνίστηκαν με τόλμη απέναντι στον ισχυρότερο στρατό της τότε εποχής για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αποτελούν υγιή πρότυπα για τους νέους μας. Οι μαθητές που μετέχουν στον διαγωνισμό μελετώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι υπερασπιστές των Οχυρών θωρακίζουν τις ψυχές τους και πείθονται να συνεχίσουν κι αυτοί τον δικό τους καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής».
Ο κόσμος μπορεί να αγνοεί την ιστορία, το οχυρό Ρούπελ δεν έπεσε ποτέ… συνθηκολογήσαμε και το παραδώσαμε. Είναι έτσι; Ήταν μια γραμμή άμυνας πολύ ισχυρή για την εποχή και τι την έκανε τόσο άκαμπτη;
«Το Οχυρό Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα συνολικά 21 Οχυρά της Γραμμής Μεταξά η οποία δημιουργήθηκε για να θωρακίσει την πολύπαθη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από τους Βουλγάρους, οι οποίοι προκάλεσαν πολλά δεινά στις αιματηρές Βουλγαρικές κατοχές. Τα περισσότερα από τα Οχυρά δεν κατάφεραν να τα καταλάβουν οι Γερμανοί παρόλο που επιχείρησαν με επίλεκτες Μονάδες και μεγάλη δύναμη πυρός. Αυτό οφείλεται στον άψογο χωροταξικό σχεδιασμό της Γραμμής και την αλληλοκάλυψη των Οχυρών, στην αδιαπέραστη θωράκιση των στοών που βρίσκονται στα 30 μέτρα κάτω από την γη και στο υψηλό ηθικό των υπερασπιστών τους».
Η συμμετοχή των μαθητών είναι συγκινητική;
«Υπάρχει τεράστια απήχηση από μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Για εμάς είναι ηθική δικαίωση για εκείνους που φύλαξαν Θερμοπύλες και άφησαν τα νιάτα τους για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας. Αυτός ο διαγωνισμός είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Τα παιδιά σήμερα διψούν να μάθουν για ιστορία, διψούν να μάθουν αυτά που δεν διδάσκονται στα σχολεία;
«Οι νέοι έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα. Η Μάχη των Οχυρών αποτυπώνεται μέσα από ιστορίες ηρώων των οποίων οι πράξεις δείχνουν τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να υπερασπιστούμε το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Η δίψα των μαθητών για Ιστορία προκύπτει από την ανάγκη να βρουν στηρίγματα που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα δικά τους προβλήματα. Η Μάχη των Οχυρών διδάσκει ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ. Το καλύτερο μήνυμα για έναν νέο…».
Υπήρξαν έργα μαθητών για τα οχυρά που σας συγκίνησαν και σας γέμισαν ελπίδα;
«Στο πέρασμα των 6 χρόνων που διεξάγεται ο διαγωνισμός έχουν γίνει πολλά έργα. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι μια ζωγραφιά που αποτυπώνει τον Λοχία Δημήτριο Ίτσιο με φόντο την Ελληνική σημαία και την καρδιά του να είναι ανθισμένη! Αυτό το έργο δείχνει τι πραγματικά πετυχαίνει ο διαγωνισμός. Οι ψυχές των ηρώων της 6ης Απριλίου 1941 αγαλλιάζουν!».
Ποιο είναι το βραβείο για την καλύτερη επίδοση και τι σκοπό έχει αυτό;
«Το βραβείο για τον νικητή του διαγωνισμού είναι ένα 4ήμερο ταξίδι στην Νορμανδία. Διεξάγεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου και γίνεται για να δούμε πως προσεγγίζουν οι Γάλλοι μια δική τους εθνική επέτειο (απόβαση της Νορμανδίας). Σε αυτό το ταξίδι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με βετεράνους της απόβασης της Νορμανδίας και να συμμετέχουν στις δεκάδες δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα 22 χωριά της ακτογραμμής της Βόρειας Γαλλίας. Για εμάς η Νορμανδία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε ότι αφορά την οργάνωση και ανάδειξη του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος. Επιχειρούμε να προσαρμόσουμε στα μέτρα μας πολλές από τις δράσεις που υλοποιούν οι Γάλλοι, παρόλο που (προς το παρόν) βρίσκουμε πόρτες κλειστές. Με επιμονή και υπομονή θα τα καταφέρουμε».
Τέλος ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις εσύ προσωπικά μέσα από αυτό το εγχείρημα;
«Αυτός ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2014 με συμμετοχές ΜΟΝΟΝ από το Δημοτικό Σχολείο Νέου Πετριτσίου Σερρών και έφτασε εν έτει 2022 διεξάγεται σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ επίπεδο. Καταφέραμε να κάνουμε γνωστή τη Μάχη των Οχυρών σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
Ζητούμε από τα σχολεία που συμμετέχουν, να επισκεφθούν τα οχυρά και διοργανώνουμε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ δράσεις με τη μορφή παιχνιδιών με σκοπό την βιωματική προσέγγιση αυτού του πολεμικού γεγονότος. Οι υπερασπιστές των οχυρών κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον ισχυρότερο στρατό της εποχής. Εμείς με πενιχρά μέσα καταφέραμε να αναδείξουμε αυτό το γεγονός. Οι μαθητές καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αντλώντας δύναμη από την Ιστορία. Το μήνυμα της Μάχης των Οχυρών είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ και παραμένει επίκαιρο!».
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: