ΕΥΠ: Παρακολουθούσαμε τον Κουκάκη κατόπιν αιτήματος ξένων μυστικών υπηρεσιών
Τι αποκάλυψε ο διοικητής της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της εξέτασης του από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Στην παραδοχή ότι η ΕΥΠ πράγματι παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, φέρεται να προχώρησε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διοικητής της Υπηρεσίας, Παναγιώτης Κοντολέων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αυτή την πράξη κατόπιν αιτήματος ξένων μυστικών υπηρεσιών, χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει ποιες υπηρεσίες και από ποια χώρα ζήτησαν την συγκεκριμένη παρακολούθηση.
Πάντως, όταν είχε γίνει γνωστό πως ο δημοσιογράφος παρακολουθείται, το έγγραφο που έλαβε από την εισαγγελία, αναγράφονταν πως η πράξη αυτή έγινε για λόγους «εθνικού συμφέροντος» και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονταν σε αίτημα ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Πηγές ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Αδιανόητες οι διαρροές - Απίθανη μονταζιέρα από μια μυστική συζήτηση
«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απιθανή μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση», τόνισαν από την πλευρά τους, πηγές της ΝΔ.
Επιχειρούν συγκάλυψη- Ακέραια η ευθύνη Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις
«Η κυβέρνηση συνέχισε και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των πολύ πραγματικών ευθυνών της για το φαινόμενο αυτό των πολλαπλών παρακολουθησεων. Παρ όλα αυτά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που την συνδέουν με αυτήν, ενδεικτικά αναφέρω στοιχεία γνωστά και πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως 3 εκθέσεις του Δεκεμβρίου 2021 της Google, της Facebook, του πιο γνωστού εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Τορόντο για αυτά τα θέματα που αποδίδουν τις υποκλοπές με χρήση του λογισμικού (Predator) σε επί λέξει "φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα"», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Και συνέχισε:
Η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του Πρωθυπουργού ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δικη του εποπτεία αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τον Διοικητή της ώστε να τοποθετήσει δικό του άνθρωπου που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, δημιουργώντας στη συνέχεια στεγανό μηχανισμό στο εσωτερικό της ΕΥΠ με ειδικό λογαριασμό με δικό του ΑΦΜ να λειτουργεί ως ΕΥΠ στο πλαίσιο της ΕΥΠ, αλλάζοντας τον τρόπο πρόσληψης σε αυτήν, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωμένη ανεξάρτητη αρχή η αρμόδια για τις παρακολουθήσεις να ενημερώνει ότι παρακολουθεί.
Από τα στοιχεία δε που είναι δημόσια προκύπτει σαφώς ότι όποιος παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθείται με βάση τη νόμιμη διαδικασία και να διακόψει στη συνέχεια όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στην ΑΔΑΕ, είναι ο ίδιος ο οποίος επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ηταν κοινός και στις δύο περιπτώσεις.
Από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε το μέγα αυτό θέμα για τη Δημοκρατία να περάσει έτσι. Ήδη καταθέσαμε τροπολογία η οποία επαναφέρει και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και προφανώς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και τον κανονισμό της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας.