Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία: Εσκεμμένα αφήνει μετανάστες στη μέση του Έβρου
Ο Νότης Μηταράκης κατήγγειλε την Τουρκία για τις πρακτικές της στον Έβρο και τα «παιχνίδια» με τους μετανάστες
Δριμεία επίθεση στην Τουρκία για την πρακτική της να αφήνει μετανάστες στη μέση του ποταμού Έβρου προκειμένου στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές να υποχρεώνονται να τους διασώσουν εξαπέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «οι Τούρκοι εσκεμμένα αφήνουν τους μετανάστες στη μέση του ποταμού για να βγουν από το φράχτη οι ελληνικές αρχές και να τους περισυλλέξουν».
Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις καταθέσεις των 38 διασωθέντων από τον Έβρο στις οποίες περιγράφουν ότι οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά πιθανά σημεία εισόδου «για να βρουν μια τρύπα για να περάσουν».
Ο κ. Μηταράκης περιέγραψε, επίσης, ότι οι 38 διασωθέντες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια στις 14 Αυγούστου «και 24 ώρες μετά επικοινώνησαν με το 112 μέσω ξένων δημοσιογράφων.».
Καταγγέλλοντας τις πρακτικές της Τουρκίας ο Νότης Μηταράκης είπε ότι «στο ενδιάμεσο (σ.σ. των μετακινήσεων) έδιναν στους μετανάστες τροφή και νερό, τους έδιναν τη δυνατότητα να φορτίσουν τα κινητά τους και τους επέστρεφαν με τη βία στην Ελλάδα».
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση διευκρίνισε πως «όταν βγήκε η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στις 14 Αυγούστου μετά και από κατόπτευση νησίδας εκτός ελληνικών συνόρων, κατά δήλωση των μεταναστών είχαν φύγει από τη νησίδα αυτή».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη από όσα συνέβησαν στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα προκύπτουν «δύο κύρια συμπεράσματα:
- Όταν οι άνθρωποι βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν , τους παρείχαμε όλη τη βοήθεια που έπρεπε
- Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί γιατί η Τουρκία τους απείλησε και τους έδιωξε. Και αυτή είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας»
Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι χθες, Τρίτη (16/08) επικοινώνησε, μεταξύ άλλων, με την αρμόδια επίτροπο της ΕΕ και με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προαναγγέλλοντας ότι «η Ελλάδα θα αναδείξει πολύ έντονα το θέμα και θα ζητήσει αυστηρή εφαρμογή της Κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας».
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου για κυκλώματα λαθροδιακινητών, ούτε θα γίνουμε χώρος για να μένουν οι μετανάστες από την Τουρκία χωρίς κανόνες» διεμήνυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στο ερώτημα, τέλος, αν ισχύει η πληροφορία ότι υπάρχει και δεύτερο περιστατικό στον Έβρο, το οποίο για άλλη μια φορά διακινούν πρόθυμοι από ξένα μέσα ενημέρωσης, με 45 Σύρους και 4 Κούρδους που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε άλλο σημείο και σε άλλη νησίδα, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι την υπόθεση αυτή ερευνά η ΕΛΑΣ.
«Οι 38 άνθρωποι είναι όλοι καλά στην υγεία τους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «μια περίπτωση όξυνσης από την τουρκική πλευρά».
Όπως υποστήριξε «στην υπηρεσία Ασύλου δέχονται πολλές τέτοιες καταγγελίες για ανθρώπους που έχουν προωθηθεί από την πλευρά της Τουρκίας προς τη χώρα μας και τον Έβρο».
«Οδηγήθηκαν στα σύνορά μας στον Έβρο και από εκεί, με πίεση από τουρκική Αρχή με μια λέμβο, αφέθηκαν στο νησάκι απ’ όπου έχουμε τις πρώτες αναφορές. Στη συνέχεια, με τουρκική λέμβο οδηγήθηκαν στην ελληνική ακτή και περισυνελέγησαν από την ελληνική Αρχή» πρόσθεσε κ. Λογοθέτης.
Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «εάν οι άνθρωποι αυτοί αφέθηκαν μόνοι τους στη βάρκα γιατί δεν πήγαν απευθείας στην ελληνική ακτή, αλλά έμειναν στο νησάκι στη μέση. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Άρα οδηγήθηκαν σε αυτό το νησάκι».
«Βασικός στόχος είναι να πιέσουν τις ελληνικές Αρχές να προβούν σε μια έρευνα και διάσωση σε ένα νησί που για την Τουρκία και για εμάς βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο» κατέληξε ο ΓΓ υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.