Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ο σεισμός δεν χτύπησε μόνο την Τουρκία, υποφέρει και η Συρία»

Εικόνες βιβλικής καταστροφής επικρατούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Συρία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ - Για την κατάσταση στη χώρα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο συριακής καταγωγής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ, Ευάγγελος Μπαχάρ Μούσα τονίζοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής θα φανεί πολύ αργότερα.

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ο σεισμός δεν χτύπησε μόνο την Τουρκία, υποφέρει και η Συρία»
AP
5'

Ώρες αγωνίας ζουν οι άνθρωποι στην Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 25.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Για τις τραγικές στιγμές που ζει ο λαός της Συρίας μετά τον φονικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας μίλησε στο Newsbomb.gr, ο συριακής καταγωγής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ, Ευάγγελος Μπαχάρ Μούσα.

«Έχω τρεις καταγωγές. Από Συρία, Ελλάδα και Λίβανο. Η ερώτηση πως βιώσαν οι Σύριοι τον σεισμό – την οποία μου κάνουν πολλοί - είναι λάθος. Αυτό που ζει ο λαός εκεί είναι κάτι που το βιώνει τώρα και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το μέγεθος της τραγωδίας θα φανεί μετά από πάρα πολύ καιρό. Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικίες. Κανείς δεν ξέρει πόσοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», ανέφερε ο Ευάγγελος Μπαχάρ Μούσα.

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και οι σεισμοί συνεχίζονται. Πιστεύω ότι στην περιοχή θα έχουν δυνατούς σεισμούς για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα. Μιλάω με μέλη της οικογένειάς μου εκεί, ξαδέρφια κ.α. και κανείς δεν ξέρει τι μέλει γενέσθαι αφού όλα είναι σε εξέλιξη. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι ασχολούνται με την Τουρκία και όχι με το τι συμβαίνει σε αυτή την πολύπαθη χώρα».

Οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα, σύμφωνα με επιστήμονες

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Κάτοικοι στη χιονισμένη Μαλάτια ζητούν να πάνε στην πόλη σωστικά συνεργεία

Απελπισμένοι, παγωμένοι από το λεπτό στρώμα χιονιού στο έδαφος, οι συγγενείς θυμάτων στην τουρκική πόλη Μαλάτια, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σήμερα γιατί, όπως λένε, δεν έχουν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν γάντια ή χειμωνιάτικα ρούχα, προσπαθούν να ανοίξουν διαδρόμους μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από τους σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ. Είμαστε μέσα στα χιόνια, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», λέει ο Μουράτ Αλινάκ, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού να πάω;» λέει με απόγνωση.

Η Σαμπίνα Αλινάκ πρότεινε οι κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώνονται γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, να πάρουν την επιχείρηση διάσωσης στα χέρια τους. «Τα εγγόνια των συμπεθέρων μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ επί δύο ημέρες. Καταστραφήκαμε. Πού είναι το κράτος; Πού βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες; Τους ικετεύουμε. Αφήστε μας να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας μέσα. Αν δεν έρθουν (οι ομάδες διάσωσης), για όνομα του Θεού, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε αυτήν την περιοχή που εκτείνεται από τα Άδανα στα δυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων και από τη Μαλάτια στα βόρεια μέχρι το Χατάι, που απέχει 300 χιλιόμετρα, στα νότια. Η κακοκαιρία και οι κατεστραμμένοι δρόμοι που μέχρι χθες συνέδεαν τις πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής και να σχεδιαστεί η αποστολή βοήθειας.

Ο Αχμέτ Αλινάκ είπε ότι δύο ανίψια του έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Δεν το περιμέναμε αυτό από το κράτος. Όσο μεγάλος και αν ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση των πάντων ήταν αναγκαία», συνέχισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν νωρίτερα είπε ότι οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αντάλια για να διαμείνουν προσωρινά οι άστεγοι. Στη Μαλάτια έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή