Κρατική στήριξη δισεκατομμυρίων στο χρηματιστήριο της Τουρκίας
Δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, από το κρατικό επενδυτικό ταμείο και από τις κρατικές τράπεζες επιστρατεύει η Τουρκία για να στηρίξει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης που σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι σήμερα.
Εκλεισε την περασμένη εβδομάδα όταν οι επενδυτές προχώρησαν μετά τον ολέθριο σεισμό σε μαζικές πωλήσεις προκαλώντας δραματική πτώση των τιμών των μετοχών και αναγκάζοντας τις αρχές να αποφασίσουν αναστολή της λειτουργίας του.
Επειτα από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί με τους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, των ρυθμιστικών αρχών και των κρατικών τραπεζών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το TVF, υιοθετεί εσωτερικό μηχανισμό με τον οποίο θα στηρίξει τις τιμές των μετοχών της χώρας. Σε περίπτωση μεγάλης αστάθειας θα παρέμβει αγοράζοντας εκτεταμένα μετοχές με κεφάλαια που θα έχουν διαθέσει για τον σκοπό αυτόν οι κρατικές τράπεζες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακαλεί προσωρινά τον λεγόμενο παρακρατούμενο φόρο του 15% που υποχρεούνται να καταβάλουν οι εισηγμένες εταιρείες για την επαναγορά των μετοχών τους. Το μέτρο στοχεύει να ενθαρρύνει τις επαναγορές μετοχών και έτσι τη στήριξη του δείκτη Borsa Instanbul 100.
Σχετικά με τον ρόλο των συνταξιοδοτικών ταμείων, αυτός αφορά όσα από αυτά λαμβάνουν εισφορές του κράτους ίσες με το 30% των εισφορών των ασφαλισμένων. Οπως αναφέρει η νέα ρύθμιση που δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως, υποχρεούνται εφεξής να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 30% από αυτά τα χρήματα του τουρκικού δημοσίου για αγορές μετοχών.
Σημειωτέον ότι έως τώρα υπήρχε αντίστοιχος κανονισμός για τα συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά αφορούσε το 10% των κρατικών εισφορών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Τουρκίας, οι εισφορές της κυβέρνησης στα ταμεία έχουν φτάσει περίπου στα 50 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 2,7 δισ. δολ.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Μεχμέτ Γκερτζ, υπεύθυνο επενδύσεων στην Ata Portfoy στην Κωνσταντινούπολη, η νέα αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει περίπου 9 δισ. τουρκικές λίρες στις μετοχές τουρκικών εταιρειών μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Ηδη καταγράφεται κύμα επαναγορών μετοχών, με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom να έχει ανακοινώσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell Iletisim Hizmetleri AS να έχει ήδη αυξήσει τις επαναγορές μετοχών της. Ομοίως οι κρατικές τράπεζες Turkiye Halk Bankasi AS και Turkiye Vakiflar Bankasi TAO όπως και η ασφαλιστική εταιρεία Turkiye Sigorta έχουν επιταχύνει τα δικά τους προγράμματα επαναγοράς μετοχών.
Σχολιάζοντας σχετικά ο Μουράτ Γκιουλκάν, διευθύνων σύμβουλος της OMG Capital Advisors στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά πως οι επενδυτές θα αντιδράσουν μάλλον θετικά στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά εκτιμά πως τα μέτρα «μπορεί να εμποδίσουν την υγιή διαμόρφωση των τιμών των μετοχών και να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα αργότερα».
Προκειμένου, άλλωστε, να απαλλάξει την τουρκική οικονομία από το κόστος των αγορών χρυσού, η κυβέρνηση αναστέλλει προς το παρόν τις εισαγωγές του μετάλλου. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η Τράπεζα της Τουρκίας ήταν πρώτη σε εισαγωγές χρυσού ανάμεσα σε όλες τις κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών. Σημαντικός αριθμός Τούρκων επένδυε, άλλωστε, σε χρυσό για να διασφαλίσει τις αποταμιεύσεις του και να τις προστατεύσει από τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό που βρίσκεται γύρω στο 85%.