Τέμπη: Ακόμα και ισόβια στον σταθμάρχη - Ποιοι μπορεί να βρεθούν στο «κάδρο» για το δυστύχημα
Τέμπη: Τι ισχύει με την ποινική μεταχείριση του σταθμάρχη - «Υπάρχουν ενδείξεις για παράλειψη κι από άλλα πρόσωπα», σημειώνει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς
Την ώρα που δεκάδες οικογένειες θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους ανθρώπων οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τα βαγόνια των δύο τρένων στα Τέμπη, οι Αρχές ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος για την απόδοση των ευθυνών.
Ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας έχει ήδη συλληφθεί λόγω του μοιραίου λάθους του, ωστόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας να εντοπιστούν όλοι οι υπαίτιοι τις τραγωδίας. «Όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, εξήγησε υπό ποιες προϋποθέσεις, πρόσωπα που είχαν αναλάβει τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου, θα τεθούν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη . «Εάν από την εισαγγελική έρευνα προκύψει ότι έχουμε σε βάθος χρόνου παραλείψεις οι οποίες αθροιστικά όδήγησαν σε αυτό το τραγικός γεγονός και οι οποίες δεν έχουν παραγραφεί, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη ακόμα περισσότερα πρόσωπα», σημείωσε ο δικηγόρος.
«Με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Ντογιάκος λέει ''μη μείνετε μόνο στον σταθμάρχη''. Οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όλη την έκταση των προσώπων που ευθύνονται. Υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες οδηγούν σε συμπεριφορές που διακρίνονται από παράλειψη. Αν δεν υπήρχαν δεν θα είχαμε αυτή την παρέμβαση του εισαγγελεά», πρόσθεσε ο κ. Μαντάς.
Ειδικά για το ενδεχόμενο στον σταθμάρχη να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, o δικηγόρος ανέφερε: «Καταρχήν η σχετική ρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα που φτάνει πράγματι μέχρι και τα ισόβια έγινε το 2021. Αν στις πράξεις του προσώπου εντοπιστούν παραλείψεις, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ισόβια κάθειρξη. Αλλά το αδίκημα για τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών προκειμένου να καταδικαστεί το πρόσωπο, πρέπει διαπιστωθεί την ύπαρξη δόλου έστω και ενδεχόμενου»
Σε διαφορετική περίπτωση που δεν εντοπιστεί δόλος, είπε ο κ. Μαντάς, αυτή η συμπεριφορά θα αποδοθεί σε αμέλεια, και τότε θα υπάρξει τελείως διαφορετική ποινική μεταχείριση.