«Μαρία Τσάλλα»: Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα

Στα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα» επικεντρώνονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες των αποκαλούμενων «illegals» - Τα τελευταία λόγια της Ρωσίδας στην υπάλληλό της πριν εξαφανιστεί

«Μαρία Τσάλλα»: Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα
7'

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου με την κωδική ονομασία «Μαρία Τσάλλα», με την ΕΥΠ να συνεχίζει να αναζητά τα ίχνη της.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, τα τελευταία χρόνια διατηρούσε επιχείρηση στο Παγκράτι και φρόντιζε να κρύβει πολύ καλά την ταυτότητά της.

Όλα όμως ξεκίνησαν το 2018 όταν δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο είχε ταξιδέψει σε χώρες, όπως το Μεξικό, την Κροατία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ιταλία

Κατάφερε να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και ελληνικό ΑΦΜ και λίγες ημέρες αργότερα ταξίδεψε στη Γαλλία, ενώ το 2020 πραγματοποίησε ταξίδια σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Το συγκεκριμένο ταξίδι στον Έβρο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών καθώς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που ενδεχομένως να ενδιέφερε τη Ρωσία.

Το 2020 επίσης νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι κι άνοιξε την επιχείρησή της.

Υπάλληλος Ρωσίδας: «Δεν είχα καταλάβει τίποτα»

Στο MEGA μίλησε η υπάλληλος που είχε προσλάβει η Σμίρεβα στην επιχείρησή της. Η υπάλληλος, η οποία προσλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, τόνισε πως η σχέση τους ήταν καθαρά επαγγελματική.

Όπως εξήγησε η ίδια, στις αρχές Ιανουαρίου η Σμίρεβα της είπε πως θα έφευγε για διακοπές, καθώς ήταν λάτρης των ταξιδιών. Μία εβδομάδα αργότερα η 35χρονη ενημέρωσε μία φίλη της πως της έκλεψαν το κινητό κι είχε χάσει το mail της. Έτσι, της έστειλε μία νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να επικοινωνούν.

«Έγινε πρόσληψη τον Δεκέμβρη, η πληρωμή του Δεκεμβρίου ήταν ένα μέρος μετρητά, ένα μέρος από τραπεζικό λογαριασμό. Από τον Ιανουάριο και μετά, επειδή μας είχε πει ότι την είχαν κλέψει την πρώτη βδομάδα των διακοπών της, είπε “πάρε τα χρήματα από το ταμείο και πες στον λογιστή να σου τυπώσει ένα χαρτί ότι πληρώθηκες”», δήλωσε.

Ωστόσο, την ημέρα που αναμενόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα η «Μαρία Τσάλλα» επικοινώνησε μαζί της μέσω mail και της δήλωσε πως δεν θα ξαναγυρίσει, καθώς κάτι σημαντικό της συνέβη.

«Ήταν ήσυχος άνθρωπος, καλή και στη δουλειά της και στον χαρακτήρα. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ. Μου είχε στείλει μήνυμα ότι “δεν θα γυρίσω στην Ελλάδα, εάν θέλεις το μαγαζί το παίρνεις εσύ”».

Στη συνέχεια, η 35χρονη της ζήτησε να πάει στο σπίτι της να μαζέψει κάποια πράγματα, που θα της έλεγε εκείνη, και μετά θα κανόνιζε η ίδια το πώς θα τα λάβει.

«Δεν είχα καταλάβει τίποτα. Δεν μου φαινόταν κάτι περίεργο, γιατί και σαν επάγγελμα είμαστε πιο εσωστρεφείς σαν άνθρωποι. Δεν είχαμε φιλικές σχέσεις, είχαμε καθαρά επαγγελματικές σχέσεις», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

Όπως είπε στο MEGA, η υπάλληλος δεν γνώριζε πληροφορίες για την οικογένεια της «Μαρίας Τσάλλα», παρά μόνο ότι ήταν μισή Ελληνίδα και σε έγγραφο εξουσιοδότησης που είχε λάβει φαινόταν μόνο το όνομα της μητέρας της. Μεταξύ τους μιλούσαν στα αγγλικά, ενώ της είχε πει πως ερχόταν μικρή στην Ελλάδα, η οποία της είχε λείψει και ήθελε πλέον να μείνει στη χώρα μας.

Μιλένα Αποστολάκη: «Ήταν περίεργο...»

Ανάμεσα στους γείτονες της «Μαρίας Τσάλλα» ήταν και η δικηγόρος . Όπως δήλωσε η ίδια στο MEGA, η 35χρονη ζούσε στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας και οι επαφές τους ήταν περιορισμένες.

«Αυτό που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν το κατάστημα, ήταν με νήματα και μαλλιά. Όταν είδα κάποια στιγμή να ξεφυτρώνει με μία μεγάλη πινακίδα στα αγγλικά, ήταν περίεργο. Σκεφτόμουν ότι είναι μία πολύ θνησιγενής προσπάθεια, που σε λίγους μήνες θα είχε κλείσει, γιατί ο δρόμος δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικός. Το κατάστημα αυτό δεν ήταν για τον βιοπορισμό της, ήταν για κάτι άλλο», δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη.

«Μαρία Τσάλλα»: Πώς παγίδευσε ηλικιωμένο για να βγάλει ταυτότητα

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» και τον τρόπο που κατάφερε να ξεγελάσει αρκετά από τα ανυποψίαστα θύματά της, που προσφέρθηκαν να την βοηθήσουν ώστε να γίνει δημότης στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ελληνικά έγγραφα με ημερομηνία γέννησης τον Δεκέμβριο του 1991 με πλαστό πιστοποιητικό ενός μωρού που γεννήθηκε και πέθανε αμέσως δείχνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, μελέτη αλλά και οργανωμένο κύκλωμα που εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι το Αλιβέρι.

Μάλιστα ακόμα και οι ημερομηνίες που επέλεξε για την έκδοση των εγγράφων προκαλούν εντύπωση, καθώς εγγράφηκε στο Δημοτολόγιο Αλιβερίου στις 21/12/2018 και έκανε την πρώτη αίτηση για έκδοση δελτίου ταυτότητας από το Αστυνομικό Τμήμα της ίδιας πόλης στις 24/12/2018.

Όλα δηλαδή έγιναν σε τρεις ημέρες και μάλιστα την εποχή των γιορτών ώστε η «Μαρία Τσάλλα» να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως οι Δημόσιες Υπηρεσίες λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό.

Στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας το οποίο ανακλήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου, αναφέρεται το όνομα, το ύψος, ο τόπος γέννησης, ενώ φαίνεται εγγεγραμμένη στο δημοτολόγιο του δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και η πρώτη υπογραφή της κατασκόπου ως «Μαρία Τσάλλα». Δηλώνει αγνώστου πατρός και πως γεννήθηκε το 1991. Διεύθυνση κατοικίας δηλώνεται αόριστα Αλιβέρι, Εύβοιας.

O άνθρωπος που υπέγραψε ως μάρτυρας για να ταυτοποιήσει τη «Μαρία Τσάλλα» στην ταυτότητά της μίλησε στον Alpha και αποκάλυψε πως τον παγίδεψαν. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ηλικίας 83 ετών σήμερα και 78 ετών το 2018, ο οποίος ήταν γείτονας στα νότια προάστια της Αθήνας με μία οικογένεια με το επίθετο «Τσάλλα» και θυμόταν μία μητέρα μαζί με το μωρό της.

Το 2018 δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη γειτόνισσά του, η οποία του παρουσιάστηκε ως η υποτιθέμενη μητέρα της «Μαρίας Τσάλλα» και του ζήτησε να βοηθήσει εκείνο το μωρό που μεγάλωσε και ήθελε να σπουδάσει πλέον στην Ελλάδα.

«Ήταν παντρεμένοι και είχαν ένα μωρό. Η μάνα ήταν Ελληνίδα ήταν Λατινοαμερικάνος νομίζω, από κάπου εκεί.Αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια», είπε αρχικά ο ηλικιωμένος.

«Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τη μητέρα. Πέθανε τώρα ας πούμε ο πατέρας και μου λέει ξέρεις έχουμε πάει εκεί, πέθανε ο τάδε, η Ελληνίδα τώρα η μάνα, φτιάχνω τώρα τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη, εκείνο το μωρό που είχαμε, για να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει», συμπλήρωσε.

«Με παρακάλεσε τότε στο τηλέφωνο και μου λέει σε παρακαλώ επειδή έχω δώσει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο… και της λέω εντάξει. Να βεβαιώσω αυτό, ότι δηλαδή ήταν αυτή, εκείνη την εποχή. Ότι υπήρχε αυτό, δεν ήταν στον αέρα δηλαδή», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή