Σέρρες: Ρομπότ αρμέγει αγελάδες - Πώς λειτουργεί και αυξάνει την παραγωγή
Κτηνοτρόφος στις Σέρρες δεν αρμέγει ο ίδιος τις αγελάδες, αλλά έχει τοποθετήσει ένα ρομπότ, το οποίο κάνει μόνο του τη διαδικασία και αναλύει ποιοτικά στοιχεία προκειμένου να παραχθεί ένα γάλα καθαρό με θρεπτικά στοιχεία.
Η τεχνολογία έχει επηρεάσει πολλούς τομείς εργασίας με έναν από αυτούς να είναι και η παραγωγή γάλατος και το άρμεγμα της αγελαδας. Στις Σέρρες, η οποία είναι η δεύτερη πόλη με τη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος ένας κτηνοτρόφος απέκτησε το 2018 έναν ρομποτικό βοηθό, ο οποίος αποτέλεσε για εκείνον... επένδυση.
Ο κ. Σοφοκλής Φιλιππίδης βγήκε στον «αέρα» της πρωινής εκπομπής «Τώρα Μαζί» και έδειξε το ρομπότ, που αρμέγει τις αγελάδες του. Επισήμανε ότι τα ζώα αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα και μπαίνουν μόνα τους στο μηχάνημα.
Συγκεκριμένα ο ρομποτικός βραχίονας κινείται αργά και προσεκτικά, μέχρι να πάρει την κατάλληλη θέση κάτω από την κοιλιακή χώρα της αγελάδας. Ειδικοί αισθητήρες και μια μικροκάμερα, που είναι ενσωματωμένα στο σημείο εντοπίζουν το μαστό του ζώου. Αφού προσεγγίσουν με ακρίβεια, δίνουν εντολή στα μηχανικά θήλαστρα να προσαρμοστούν στις θηλές για να ξεκινήσει το άρμεγμα.
Στη συνέχεια ο κ. Φιλιππίδης έδειξε το μηχάνημα που αναλύει ποιοτικά το γάλα, μετά το άρμεγμα. Έτσι το γάλα δεν βγαίνει στο περιβάλλον και δεν μεταφέρονται μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα να κρατάει και όλα τα θρεπτικά συστατικά. Το συγκεκριμένο ρομποτικό μηχάνημα εκτός των ενεργειών αρμέγματος δείχνει τι και πόσο τρώνε οι αγελάδες, πόσο κοιμούνται και έτσι εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα υγείας στα ζώα.
Όπως επισήμανε ο κτηνοτρόφος δεν πρόκειται για ένα μηχάνημα που ταλαιπωρεί τα ζώα καθώς εκείνα μπαίνουν από μόνα τους στο μηχάνημα και δεν χρειάζεται να τα βάλει εκείνος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι πιο ακριβό το γάλα που παράγεται με αυτόν τον τρόπο ο κ. Φιλιππίδης εξήγησε ότι δεν είναι πιο ακριβό και χρειάζεται χρόνος για να φανεί η εργασία αυτή και να ανταμείβεται αναλόγως.