Εκπρόσωπος Λιμενικού για ναυάγιο στην Πύλο: «Έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα»
«Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως», υπογράμμισε ο Νίκος Αλεξίου, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
Σήμερα (20/06), ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, αναφέρθηκε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των μεταναστών 47 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πύλου, αλλά και το ρεπορτάζ του BBC, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αμέσως μετά, επανέλαβε όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας ότι από τη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους, το αλιευτικό διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια. Στη συνέχεια, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, έγιναν προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων στο σκάφος. Παράλληλα, ένα παραπλέον πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προς παροχή συνδρομής, το οποίο, μάλιστα, ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να το προσεγγίσει, απομακρυνόταν.
Μετά, ξεκίνησε και δεύτερο παραπλέον, αναφέροντας και αυτό με τη σειρά του άρνηση. «Όλο αυτό, κράτησε 4.5 ώρες, άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για ώρες προτού βυθιστεί», υπογράμμισε ο κ. Αλεξίου.
Ακόμη, εξήγησε ότι η πρώτη προσέγγιση έγινε περίπου στις 18:00 από το πρώτο παραπλέον, ενώ, σημείωσε ότι η απόπειρα πρόσδεσης από πλευράς του Λιμενικού έγινε γύρω στις έντεκα παρά το βράδυ (τρεις ώρες πριν από τη βύθιση) και κράτησε πέντε – επτά λεπτά. Στάθηκε στα λόγια των ανθρώπων που βρίσκονταν εντός του σκάφους όταν το προσέγγισαν, λέγοντας ότι φώναζαν “Go Italy”. «Μετά, έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα», τόνισε.
Σε ερώτηση για το πού ήταν το σκάφος του Λιμενικού εκείνη την ώρα λίγο πριν από το τραγικό ναυάγιο, ο κ. Αλεξίου απάντησε ότι το σκάφος τους ήταν σε παράλλαξη με το αλιευτικό, ώστε εάν χρειασθεί, να παρέμβει άμεσα.
Σε άλλη ερώτηση για το «γιατί δεν έχει καταγραφεί η στιγμή της βύθισης» απάντησε: «Όταν μπαίνει το πλοίο σε κατάσταση στρες και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό, δεν μπορείς να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό. Τη στιγμή, λοιπόν, που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά στο αλιευτικό για να διασώσει».
Τέλος, ο κ. Αλεξίου εξήγησε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως, λόγω της άρνησης των ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό. «Σαφώς μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο, αν υπήρξε και η συναίνεση του κόσμου. Αν κάνεις οιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό», κατέληξε.