Κακοκαιρία Daniel: Παραμένουν αποκλεισμένα χωριά σε Λάρισα και Πήλιο - Αγωνία για τους αγνοούμενους
Η υπερχείλιση του Πηνειού συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στη Θεσσαλία - Ώρες αγωνίας για τους τρεις αγνοούμενους
Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε.
Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέβηκε σήμερα σε 14, καθώς εντοπίστηκαν οι σοροί μιας 85χρονης μητέρας και του 65χρονου γιου της στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
Oι αγνοούμενοι πλέον ανέρχονται σε τρεις και ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ακόμα αγνοούνται:
1. Από 5-09-2023, ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
2. Από 7-09-2023 δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
Παράλληλα, παραμένει σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.
Eνώ την ίδια λόγω της υπερχείλισης του Πηνείο έχουν αποκλειστεί τα χωριά Γόννοι, Ιτέα και Παραπόταμος στο δήμο Τεμπών.
Αλλά και στη Μαγνησία έχει στηθεί αερογέφυρα με ελικόπτερα μεταξύ Βόλου και αποκλεισμένων περιοχών του Ανατολικού Πηλίου προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους ανθρώπους και να τους ανεφοδιάσουν με τρόφιμα.
Συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2.029 πολίτες από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με κατάλληλο εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο σώζοντας ζωές, μεταφέροντας πολίτες σε ασφαλή σημεία, συνδράμοντας με τα μηχανήματά τους, με ασθενοφόρα, λεωφορεία, λέμβους, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αποστολή Newsbomb.gr στη Θεσσαλία: «Έφυγα για να σωθώ και πήγα να πνιγώ εδώ»
Το Newsbomb.gr βρέθηκε στα χωριά των Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, με τον στρατό να στήνει σκηνές για τους πλημμυροπαθείς στο Γριζάνο.
Κάτοικος του Κεραμιδίου, χωριό που είναι 4,5 χιλιόμετρα από την Φαρκαδόνα, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσε, όταν εκείνος και οι γονείς του χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, αφήνοντας πίσω την περιουσία τους, προκειμένου να σωθούν από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.
«Φύγαμε άρον άρον με λιγοστά πράγματα, μαζί με τους γονείς μου, δεν μπορέσαμε να σώσουμε την περιουσία μας», λέει αρχικά, ενώ εξηγεί πως τον πήρε φίλος του «που μου λέει, Βαγγέλη φύγε, γιατί το χωριό πνίγεται».
«Φεύγω από το Κεραμίδι για να σωθώ και ήρθα στη Φαρκαδόνα που έχω συγγενείς. Ανεβήκαμε στον πάνω όροφο, δεν περίμενε κανένας ότι το νερό θα φτάσει και στη Φαρκαδόνα», αναφέρει, ενώ διαπιστώνει «Έφυγα για να σωθώ και πήγα να πνιγώ εδώ».
Σε ό,τι αφορά το Κεραμίδι, όπως λέει ο άνδρας, δεν υπάρχουν νεκροί. «Έχουν φύγει όλοι, έχουν παραμείνει κάποιοι που έχουν ζώα ή ηλικιωμένοι που δεν θέλουν να αφήσουν το χωριό. Τροφοδοτούνται μόνο με ελικόπτερο γιατι δεν μπορείς να προσεγγίσεις ούτε οδικώς ούτε με βάρκα».
«Έχουμε ζημιά 50.000 ευρώ, καταστροφή», λέει ηλικιωμένη από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων
Συγκλονίζει ηλικιωμένη πλημμυροπαθής από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων. «Μεγάλη καταστροφή, αυτό μας έκαναν», λέει η ηλικιωμένη στην κάμερα του ΣΚΑΪ για την κακοκαιρία Daniel, για να προσθέσει: «Το νερό έφτασε το 1,5 μέτρο στο σπίτι. Χάθηκαν τα πάντα... Καταστροφή».
Μέσα σε λίγες ώρες, όπως λέει η ηλικιωμένη, καταστράφηκαν όλοι οι κόποι τους, οι κόποι μιας ζωής. «Είμαι 77 ετών και δεν το έχω ξαναζήσει αυτό. Εγώ έχω προβλήματα υγείας, είχαμε τρόφιμα μέχρι σήμερα. Εμείς έχουμε ζημιά 50.000 ευρώ», λέει.
Ακολουθεί η μαρτυρία της:
Στη Λάρισα ο Μητσοτάκης: Ανακοινώνει μέτρα για τους πληγέντες
Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες ο πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς.
Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων της κυβέρνησης για στη στήριξη των πληγέντων.
Το πρώτο μεγάλο «πακέτο» παρεμβάσεων όλα δείχνουν θα κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
- άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών)
- μέτρα στήριξης και αποκατάστασης (για τις περιουσίες, τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και τις υποδομές), καθώς και
- μέτρα που θα αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική / αντιπυρική θωράκιση, όσο και σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία.
Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό προβλέπεται να υπάρξει ειδικό ταμείο, τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια, με τις σχετικές διαδικασίες για πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή να έχουν ήδη κινηθεί, όπως ανακοίνωσε από τις πληγείσες περιοχές και ο πρωθυπουργός, θα βρεθεί εκ νέου και σήμερα στη Λάρισα (και τη Δευτέρα στον Έβρο), για να εξειδικεύσει το απόγευμα όλα αυτά τα μέτρα.
Εξάλλου, ένα μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη, ενώ πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο έχει μεταβεί από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές για αυτοψία και για επιτόπιο συντονισμό των επιχειρήσεων.