Ελεύθερα πανεπιστήμια: Πώς θα γίνεται η εισαγωγή – Οι προϋποθέσεις εγγραφής
Ριζικές αλλαγές στον χώρο της Παιδείας φέρνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.
«Φουντώνει» η συζήτηση για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, μετά την προαναγγελία της κυβέρνησης, διά στόματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 20ής Δεκεμβρίου.
Μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, άγνωστο το πότε, μία διαδικασία που θα διαρκέσει λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις, όπως συμβαίνει και με τις Πανελλαδικές, «αλλά αυτά τα πράγματα είναι υπό διαμόρφωση, σε συζήτηση με την εκάστοτε εκπαιδευτική κοινότητα», όπως τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών, καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής πτυχίου, θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών κάθε Πανεπιστημίου.
Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.). Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του.
Πάντως, οι φοιτητές αντιδρούν και γι’ αυτό στην πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το περασμένο Σάββατο (16 Δεκεμβρίου) στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με τη συμμετοχή 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν την αποφασιστικότητα να αγωνισθούν για τη διασφάλιση δημόσιων και δωρεάν σπουδών.