Βασίλης Καρράς: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά το «καρντάσι» της - «Λύγισαν» οι πίστες την Κυριακή
Η συμπρωτεύουσα θρηνεί τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή - Η κηδεία του Βασίλη Καρρά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε και πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα της σπουδαίας καριέρας του
Στη θλίψη βυθίστηκε η χώρα από τον θάνατο του Βασίλη Καρρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών το βράδυ της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου.
Οι Θεσσαλονικείς αποχαιρέτησαν το «καρντάσι» τους, τον Βασίλη Καρρά με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν την Βασιλέως Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη, και ενώ από τα ηχεία ακουγόταν το «Απ’ το Βορρά μέχρι το Νότο» όλοι μαζί τραγουδούσαν για τον Βασίλη Καρρά, τον «άρχοντα της πίστας».
«Λύγισαν» οι πίστες το βράδυ της Κυριακής
Σημειώνεται ότι από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατός του, τα social media κατακλύστηκαν από μηνύματα θλίψης, και τραγούδια του ενώ πολλοί είναι και οι καλλιτέχνες που έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπό του στα χθεσινοβραδινά τους προγράμματα.
Το βράδυ του Σαββάτου οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις πίστες αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο τον Βασίλη Καρρά.
Από τη σκηνή, στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται, ο Νίκος Οικονομόπουλος αφιέρωσε τη βραδιά στον Βασίλη Καρρά, «ένα μεγάλο κεφάλαιο στην μουσική», όπως τον χαρακτήρισε.
Η Πάολα τραγούδησε το «Απ' τον Βορρά Μέχρι τον Νότο» με πλάνα του Βασίλη Καρρά να εμφανίζονται στις οθόνες πίσω της.
Χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του, ο Αντώνης Ρέμος είπε για τον Βασίλη Καρρά: «Να του αφιερώσουμε μερικά τραγούδια του για να πάει η ψυχούλα του εκεί ψηλά, να βρει τον Παντελή και όλους τους φίλους μας που είναι εκεί ψηλά. Για πάντα θα τον θυμόμαστε, για πάντα θα τον τραγουδάμε».
Η Νατάσα Θεοδωρίδου είπε δυο λόγια για τον Βασίλη Καρρά και μετά τραγούδησε για εκείνον, το «Νύχτα Ξελογιάστρα» με τους θαμώνες να την καταχειροκροτούν.
Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, που από την «Πύλη Αξιού», που είπε το «Νύχτα Ξελογιάστρα» και συγκίνησε τους θαμώνες.
Με τη σειρά τους, ο Γιώργος Τσαλίκης και ο Χρήστος Μενιδιάτης μίλησαν από την πίστα για τον Βασίλη Καρρά και του αφιέρωσαν τη «βραδιά της αγάπης», όπως είπαν.
Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του και όχι, από τον χώρο της μουσικής, της τηλεόρασης και της υποκριτικής, αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Καρρά. Μεταξύ αυτών, οι Πυξ Λαξ, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Κουρκούλης, η Ρούλα Κορομηλά, ο Χρήστος Μάστορας, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Χρήστος Δάντης, ο Γιώργος Λιάγκας και άλλοι.
Τα social media αποχαιρετούν τον άρχοντα του λαϊκού τραγουδιού
Από το απόγευμα της Κυριακής που έγινε γνωστή η είδηση της απώλειας του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, ο οποίος έδινε το τελευταίο διάστημα με τον μάχη με τον καρκίνο, χιλιάδες χρήστες των social media όλων των ηλικιών αποφάσισαν να τον αποχαιρετήσουν με στίχους από τα πιο γνωστά του τραγούδια, συνθήματα αλλά και λόγια αγάπης.
«Καλό ταξίδι Άρχοντα, θα μας λείψεις», έγραφαν οι περισσότεροι στα social media.
Δείτε αναρτήσεις για τον θάνατο του Βασίλη Καρρά:
Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του Βασίλη Καρρά
Την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί η σορός του θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ως τη μία το μεσημέρι. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι, όπου και θα γίνει η ταφή του.
Ο σπουδαίος ερμηνευτής το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείκο με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέστη ανακοπή το απόγευμα της Κυριακής και έφυγε από τη ζωή.
Από το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στις πίστες
Ο Βασίλης Καρράς, πραγματικό όνομα Βασίλης Κεσογλίδης, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1953 στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Όπως είχε πει ο ίδιος μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια, «ο πατέρας οικοδόμος, η μάνα καθαρίστρια», ενώ είχε άλλα δύο αδέλφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία.
Από μικρός ονειρευόταν να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Σε ηλικία 10 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 ετών έκανε το ντεμπούτο του στο πάλκο του νυχτερινού κέντρου «Πρόσφυγας» που βρισκόταν στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο Βασίλης εργαζόταν και ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι, ενώ είχε εργαστεί και στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, ένα γεγονός που αποτυπώνεται στο πασίγνωστο τραγούδι «Εγώ αγάπη μου, εγώ».
Τα πρώτα μουσικά βήματα
To δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1980 με τον δίσκο «Παράγκες και Παλάτια» γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο.
Στην πρώτη πλευρά είχε το ομώνυμο τραγούδι και στη δεύτερη το «Βάζεις στον πόνο μου φωτιά». Το single είχε κυκλοφορήσει από την εταιρεία Vasipap. Ο τραγουδιστής είχε κυκλοφορήσει το δίσκο υπό το όνομα Βασίλης Καρράς – Κεσογλίδης, ενώ υπέγραφε τους στίχους και τη μουσική και στα δύο κομμάτια. Τα δύο αυτά τραγούδια λίγο αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Αλησμόνητες ώρες».
Μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του δημοφιλούς τραγουδιστή είναι το κομμάτι «Με έχεις κάνει αλήτη» του 1997, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή, το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 180.000 αντίτυπα. Άλλες γνωστές του επιτυχίες που έχουν λατρέψει οι θαυμαστές του είναι τα «Γύρισε», «Νύχτα Ξελογιάστρα» από τον δίσκο του 1989 «Αυτή τη νύχτα» που τον έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, «Δεν πάω πουθενά», «Από το βορρά μέχρι τον νότο», «Φαινόμενο», «Άστη να λέει», «Τηλεφώνησέ μου» και πολλά ακόμα τραγούδια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι του οι δίσκοι από το 1986 και μετά, έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι.
Ο τραγουδιστής με τη χαρακτηριστική βαριά φωνή, αναδείχτηκε σε έναν από τους καλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές μας και αποθεώθηκε από το κοινό. Συνεργάστηκε με ορισμένους από τους μεγαλύτερους δημιουργούς και καλλιτέχνες, όπως οι: Στράτος Διονυσίου, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Χρήστος Νικολόπουλος, Αντώνης Βαρδής, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιώργος Θεοφάνους, Φοίβος, Πυξ Λαξ, Σταμάτης Γονίδης, και άλλοι. Επίσης εμφανίστηκε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πίστες και μουσικές σκηνές της Αθήνας και πραγματοποίησε περιοδείες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Καρράς έχει γράψει δεκάδες τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού πενταγράμμου.
Το συγκινητικό τραγούδι που απέφευγε να λέει
Ο Βασίλης Καρράς σε συνεντεύξεις του είχε αποκαλύψει πως ερχόταν σε δύσκολη θέση όταν οι θαυμαστές του ζητούσαν να πει το τραγούδι «Δημήτρη, χάνομαι», ένα κομμάτι που τον συγκινούσε ιδιαίτερα.
Το κομμάτι βρίσκεται στο δίσκο «Γύρισε» και το έχουν γράψει οι Γιώργος Θεοφάνους και Πάνος Φαλάρας έπειτα από επιθυμία του ίδιου του τραγουδιστή. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αγαπημένου του φίλου Δημήτρη Καραηλία, ο οποίος έχασε τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Καρράς δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το χαμό του καλού του φίλου και τις λιγοστές φορές που τραγουδούσε ζωντανά το κομμάτι δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από την αποθέωση της Ανατολής… στο χειροκρότημα της Δύσης» (εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία) όπου έχει γίνει αναλυτική καταγραφή της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης στίχοι των τραγουδιών του και φωτογραφικό άλμπουμ από την μακρά πορεία του. Τα κείμενα και την επιμέλεια υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς. Όλα τα έσοδα του βιβλίου είχαν πάει στην πρωτοβουλία «Η Στέγη του Καλλιτέχνη». Με αφορμή εκείνη την κυκλοφορία, είχε αποκαλύψει ότι τον είχαν απαγάγει δύο φορές με όπλο!
Οι απαγωγές και το ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες
Σε συνέντευξή του στον Νίκο Κοκλώνη, ο Βασίλης Καρράς είχε αποκαλύψει ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής δυο φορές! Οι απαγωγές έγιναν στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα φοβήθηκε ότι θα έχανε τη ζωή του.
Παράλληλα, ο λαϊκός τραγουδιστής έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, όταν σε συναυλία του στη Βουλγαρία κατάφερε να γεμίσει το στάδιο Arena στη Σόφια! Μέσα στο στάδιο βρέθηκαν 17.000 άτομα ενώ 5.000 απέξω καθώς δεν βρήκαν εισιτήριο. Ο Βασίλης Καρράς έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που κατάφερε κάτι τέτοιο.
Ο Βασίλης Καρράς ήταν παντρεμένος με τη Χριστίνα και μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη την Ειρήνη. Μάλιστα, το γνωστό τραγούδι «Όταν τα χρόνια σου περάσουν» το είχε αφιερώσει στην αγαπημένη του σύζυγο. Ο τραγουδιστής πίστευε πολύ στο Θεό, του άρεσε να ζωγραφίζει, ενώ είχε μεγάλη αδυναμία στον τόπο καταγωγής του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας και μάλιστα καμάρωνε για το«Karra’s Farm», τη φάρμα που είχε φτιάξει εκεί δηλώνοντας αγρότης.
Toν περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το τελευταίο του τραγούδι «Για πάρτη της».