ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Πολιορκούν τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες – Σήμερα τα τρακτέρ, αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica

«Συνεχίζουμε, περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Τα μπλόκα δυναμώνουν κάθε μέρα», ανέφερε στο Newsbomb.gr ένας από τους πρωτεργάτες των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που είναι σε εξέλιξη και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη - Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες οι αγρότες - Πάνε τρακτέρ στην Agrotica

Πολιορκούν τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες – Σήμερα τα τρακτέρ, αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica
Eurokinissi
12'

Να μην «κοπεί» η χώρα στα δύο η χώρα επιθυμεί η κυβέρνηση, που ζυγίζει τα οικονομικά περιθώρια για να... κλειδώσει πρόσθετες παρεμβάσεις για τους αγρότες.

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς θα φανεί αν τα όσα θα πει η κυβέρνηση θα ικανοποιήσουν τους αγρότες ή θα πυκνώσουν τα μπλόκα. Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώνεται η έκθεση Agrotika και οι αγρότες σκοπεύουν να κάνουν αισθητή της παρουσία τους.

Σύμφωνα με όσα λένε στο Newsbomb.gr παραγωγοί που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σήμερα στη συμπρωτεύουσα συγκεντρώνονται 300 τρακτέρ από τις γύρω περιοχές, ενώ αύριο θα φτάσουν με λεωφορεία και αυτοκίνητα αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας για το μεγάλο συλλαλητήριο.

Στο Newsbomb.gr μίλησε ένας από τους πρωτεργάτες των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Κώστας Τζέλλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο για το συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη βόρεια είσοδο της έκθεσης. Σήμερα να συγκεντρωθούν τρακτέρ από την περιοχή».

Και πρόσθεσε: «τα αιτήματά μας έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, την ΚΑΠ από την οποία υπάρχει απώλεια εισοδήματος και όσον αφορά την Καρδίτσα πρέπει άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις και βέβαια να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν το 2024 αφού καταστράφηκαν τα χωράφια και ο εξοπλισμός τους. Σήμερα το απόγευμα θα κάνουμε συμβολικό αποκλεισμό στην Ε65».

Τέλος ο κ. Τζέλλας σημείωσε: «Συνεχίζουμε, περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Τα μπλόκα δυναμώνουν κάθε μέρα»

«Θέλουμε αποδείξεις με έργα και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις»

«Είμαστε στη Λάρισα, στο μπλόκο του Τυρνάβου, ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος να απομακρυνθούν τα νερά, να αποζημιωθούμε για τις ζημιές που έχουμε πάθει στον πάγιο εξοπλισμό, να μας δώσουν το συμπληρωματικό ποσό από τις ζημιές που πάθαμε το 2023 και να μας βγάλουν ένα πρόγραμμα για να έχουμε την απώλεια εισοδήματος για όσα χρόνια δεν καλλιεργούμε», είναι τα αιτήματα των αγροτών στη Θεσσαλία όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου, στο Newsbomb.gr.

Η αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων προκύπτει από τα ίδια τα προβλήματα των αγροτών. Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Παναγιώτου τα αιτήματα που καλύπτουν όλους τους αγρότες από άλλες περιοχές είναι:

  • η νέα ΚΑΠ που ξεκίνησε από 1η Ιανουαρίου 2023 και γίνεται μείωση των επιδοτήσεων,
  • οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα που δεν έχουν γίνει ακόμη λόγω της κακής συνεννόησης της κυβέρνησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ,
  • αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • μείωση της τιμής του ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα και
  • να υπάρχει έλεγχος στα προϊόντα μας από το χωράφι στο ράφι και να μην φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή σε πενταπλάσια τιμή.

«Ζητάμε να υπάρχει έλεγχος να μην είναι τόσο μεγάλη η διαφορά τιμής, πρέπει να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Έρχονται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας από το εξωτερικό στα οποία εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί καθώς έχουμε άλλη ποιότητα. Έτσι χάνουμε την αγορά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου.

Επιπλέον, σχολίασε τη φράση «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε για Γερμανία» που είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες από το μπλόκο της Βόνιτσας.

«Μακάρι να ισχύει, θέλουμε ο Πρωθυπουργός να αποδείξει με έργα, αν δεν υλοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα πώς θα γίνει αυτό;», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι «αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού δίπλα στους αγρότες“. Αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Υποστήριξε επίσης ότι οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες γιατί η κυβέρνηση έδωσε και δίνει μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος του ντίζελ και θα δούμε τι θα κάνουμε, στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», είπε στους αγρότες.

«Δεν κλείνουμε δρόμους, δίνουμε αγώνα επιβίωσης», τόνισαν από την πλευρά τους οι αγρότες. «Το ζήτημα της ακρίβειας μας τσακίζει όλους», είπαν επίσης στον πρωθυπουργό. Επισήμαναν το υψηλό κόστος παραγωγής και ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη άμεσα μέτρα στήριξης, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και έργα στην ύπαιθρο.

«Απλούστευση των Οικολογικών Σχημάτων στα πλαίσια της Νέα ΚΑΠ»

Για τις επόμενες κινήσεις αλλά και τα αιτήματα των αγροτών μίλησε στο Newsbomb.gr, o Θοδωρής Τσικρίκας, αγρότης και γεωπόνος από την Λάρισα.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Έγινε χθες ένα συντονιστικό στον Παλαμά με την συμμετοχή των τριών μπλόκων. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αύξηση της Αρωγής από τα 2.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ αφορά τους φακέλους που έχουν εκτιμηθεί και κοστολογηθεί οι ζημιές. Από τις 17.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο νομό Λάρισας να είναι το 6% δηλαδή 2.000 περίπου αγρότες.

Όσον αφορά την τροπολογία για το ρεύμα δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα για την τιμή της κιλοβατώρας. Τα παλιά δεδομένα ήταν 7 το 17 που ισχύει σήμερα είναι μη βιώσιμο. Επίσης διεκδικούμε να έχουμε μια προτεραιότητα στο net metering ως αγρότες για συμψηφισμό της ενέργειάς μας.

Όσον αφορά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σήμερα μπαίνουν τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα μείνουν για τέσσερις μέρες. Αυτήν τη στιγμή στους δρόμους είναι 5.000 τρακτέρ».

Και πρόσθεσε: «η κινητοποίηση στην Agrotica αναμένεται το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου. Θέλουμε να συνομιλήσουμε να δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε. Εμείς στην Θεσσαλία έχουμε ένα ακόμα αίτημα που διαφοροποιούμαστε από τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας και αφορά την Κάρλα.

Πρέπει να θεσπιστεί το μέτρο που αφορά τα ακαλλιέργητα τεμάχια που έχουν νερό καθώς και ένα άλλο μέτρο που θα αφορά τα ακαλλιέργητα τεμάχια της υπόλοιπης περιφερειακής ενότητας που μπορεί να μην έχουν νερό αλλά έχουν καλυφθεί με φερτά υλικά κ.α.

Τέλος ζητάμε απλούστευση των Οικολογικών Σχημάτων (eco schemes) στα πλαίσια της Νέα ΚΑΠ».

Και άλλες κινητοποιήσεις την Πέμπτη

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Επισημαίνεται ότι επίσης την Πέμπτη δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου.

Στις Σέρρες όσοι δεν μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ μπλόκα έχουν στηθεί και στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές.

Στις Βρυξέλλες για το αγροτικό ζήτημα

Εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών, που οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ.

Για να ληφθεί απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027. Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, που μεσολάβησαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα για να αρθεί το βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, ο μαγυάρος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θέτει δικούς του όρους για να πει το «ναι» στη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλο το πακέτο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει προτείνει αξιολόγηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας σε ετήσια βάση, με ομοφωνία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη γιατί θα έδινε τη δυνατότητα στον Βίκτορ Όρμπαν να ασκεί κάθε χρόνο το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

Ως συμβιβαστική λύση, η ΕΕ αντιπροτείνει να διεξάγεται συζήτηση ετησίως σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία.

Ωστόσο οι ως τώρα συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε επίπεδο πρεσβευτών δεν έχουν δείξει την παραμικρή ένδειξη ευελιξίας από πλευράς Βουδαπέστης, κάτι το οποίο προκαλεί οργή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Η διασφάλιση της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία μας – και κυρίως για τη δέσμευσή μας να παρέχουμε σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το βάρος πέφτει αποκλειστικά σ’ εμάς να βρούμε λύση και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τονίζει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στην τελευταία συνάντησή μας τον Δεκέμβριο, 26 ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά ισορροπημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο έλαβε υπόψη σαφές σύνολο βασικών προτεραιοτήτων – υποστήριξη στην Ουκρανία, διαχείριση της μετανάστευσης και της εξωτερικής της διάστασης, υποστήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια και την απάντησή μας σε φυσικές καταστροφές. Αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για την οριστικοποίηση συμφωνίας μεταξύ των 27».

Πέραν αυτών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αναμένεται να επαναλάβουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη» στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ) και της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, αλλά και μέσω άμεσης διμερούς υποστήριξης. Οι 27 θα συζητήσουν για την πρόοδο στη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ, που πρέπει να περάσει από «λογική αποθεμάτων» σε «λογική κοινών προμηθειών». Αν γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη, θα μπορούσε στα συμπεράσματα να αναφέρεται η αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού ανώτατου ορίου του ΕΜΕ κατά 5 δισεκ. ευρώ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να καλέσουν το Συμβούλιο να καταλήξει σε ταχεία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ έως τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να επαναλάβουν την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ιδίως ενόψει της δέσμευσης να διατεθούν στο Κίεβο ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού μέχρι το Μάρτιο του 2024 – ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, παραδέχτηκαν χθες οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, «τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή που απαιτούν τη μέγιστη εστίασή μας» θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι «υπό το πρίσμα των ανησυχητικών περιφερειακών εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ασφάλειας, να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοσυγκράτηση και να συζητήσουμε μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα».

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαιτείται να συζητήσουν επίσης την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, «τη μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να φέρει βιώσιμη ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους και ενισχυμένη περιφερειακή ασφάλεια».

Το αγροτικό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρείται όμως βέβαιο από Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι είτε στο περιθώριο, είτε στο τραπέζι της Συνόδου, θα τεθεί προς συζήτηση από Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των αγροτών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσέρχονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από το Βέλγιο και άλλες χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν ήδη κατακλύσει την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ζητώντας χαλάρωση των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή