Μπήκαμε στο πιο παλιό εργαστήριο χειροποίητων χαρταετών: Η ιστορία και τα μυστικά για υψηλές πτήσεις

Χαρταετοί από τη Θεσσαλονίκη κατακτούν τους ουρανούς ολόκληρης της Ελλάδας - Το Newbomb.gr μπήκε στα άδυτα της παραγωγής του πρωταγωνιστή της Καθαράς Δευτέρας στη βιοτεχνία «Χαρταετός»

Μπήκαμε στο πιο παλιό εργαστήριο χειροποίητων χαρταετών: Η ιστορία και τα μυστικά για υψηλές πτήσεις
Πολύχρωμοι χαρταετοί κατακτούν τους ουρανούς της χώρας κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα
Pexels
6'

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την Καθαρά Δευτέρα και οι χαρταετοί έχουν την τιμητική τους. Το Newbomb.gr μπήκε στα άδυτα της παραγωγής του πρωταγωνιστή της Καθαράς Δευτέρας στη βιοτεχνία «Χαρταετός» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας «Χαρταετός», Νίκος Καρανικόλας μάς «ταξίδεψε» στο κατάστημα που προμηθεύει τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο Νίκος και ο Κωστής Καρανικόλας είναι δύο απο τους λίγους τεχνίτες του είδους που απέμειναν σε όλη την Ελλάδα και κατασκευάζουν χαρταετούς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στη βιοτεχνία τους στη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες χαρταετοί, σε διάφορα μεγέθη και σχέδια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών πελατών.

Η βιοτεχνία που δεν κλείνει ποτέ τις μηχανές της

Όπως ανέφερε ο Νίκος Καρανικόλας στη βιοτεχνία δουλεύουν με ραγδαίους ρυθμούς ενώ οι μηχανές που κατασκευάζουν τους χαρταετούς δεν κλείνουν ποτέ κατά τη διάρκεια του χρόνου.

«Η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται από 250 ενώ φτάνει τους 500 χαρταετούς. Αυτό που καθορίζει τη ζήτηση είναι η προηγούμενη Καθαρά Δευτέρα, αν έχει καλό καιρό την προηγούμενη χρονιά ξέρουμε ότι οι παραγγελίες που έχουμε ήδη στα χέρια μας θα αυξηθούν. Όταν δεν κάνει καλό καιρό τότε μειώνονται οι ποσότητες που ζητάνε γιατί δεν αγοράζει ο κόσμος», είπε αρχικά στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καρανικόλας.

Η παραγωγή των χαρταετών δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς ξεκινάει λίγες ημέρες αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, με σκοπό να προλάβουν την επόμενη χρονιά.

«Δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε πλέον. Έχουμε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουμε τις παραγγελίες του 2025 και δύο εβδομάδες μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η παραγωγή», ανέφερε.

Το ξεκίνημα της βιοτεχνίας

Ο Κωστής Καρανικόλας ιδρυτής της βιοτεχνίας ήταν έμπορος και πριν από 42 χρόνια διαπίστωσε ένα κενό στο κομμάτι του χαρταετού καθώς τότε υπήρχαν ελάχιστοι τεχνίτες με πολύ μικρές παραγωγές, έτσι παρακίνησε τον γιο του να ασχοληθεί.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η ζήτηση κλιμακώθηκε απότομα, καθώς τα παιχνίδια άρχισαν να διαφημίζονται στην τηλεόραση και σε άλλες ώρες πέραν των βραδινών, με αποτέλεσμα να προβληθεί περισσότερο και ο χαρταετός. Ήταν εκείνη τη δεκαετία που η παραγωγή της εταιρείας από τις Συκιές ξεπέρασε ακόμα και τους 90.000 χαρταετούς.

Ο γιος του Κωστή Καρανικόλα, Νίκος, έμαθε την τέχνη του χαρταετού από μικρός.

«Η ιδέα ξεκίνησε από τον πατέρα μου, ξεκίνησε με 20 χαρταετούς την ημέρα. Πλέον σήμερα απασχολούμε 12 άτομα όλον το χρόνο. Η βιοτεχνία μετρά επίσημα 43 χρόνια και έχει σταθερά ανοδική πορεία, στην κατοχή μου η βιοτεχνία έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια», ανέφερε ο Νίκος Καρανικόλας.

Πετάξτε ψηλά τον χαρταετό σας με τις οδηγίες του Νίκου Καρανικόλα που ακολουθούν στη Gallery:

Πώς κατασκευάζεται ένας χαρταετός

Από την παραγγελία μέχρι το τελικό σχέδιο υπάρχουν διάφορα στάδια που περνάει ένας χαρταετός. Αρχικά σχεδιάζεται η εικόνα με τη βοήθεια γραφίστριας. Έπειτα ο χαρταετός περνάει στο στάδιο της εκτύπωσης και του κοψίματος. Στη συνέχεια, επιλέγεται ο ειδικός τύπος ξύλου, το οποίο θα κοπεί στα ειδικά μηχανήματα, θα στηθεί ο σκελετός με τις κλωστές και το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί με τη διαδικασία της συσκευασίας και της αποθήκευσης.

«Βρίσκουμε συγκεκριμένη ποικιλία ξύλων, στη συνέχεια πηγαίνουν σε πριονοκορδέλα και στη συνέχεια φτάνουμε στη βιοτεχνία όπου και γίνεται το μοντάρισμα. Υπάρχει και μία έξτρα διαδικασία που είναι η εκτύπωση», συμπλήρωσε.

Πολύχρωμοι χαρταετοί κατακτούν τους ουρανούς της χώρας

Όσον αφορά τα σχέδια με τις περισσότερες παραγγελίες που λαμβάνουν αλλά και τις τάσεις της εποχής, ο Νίκος Καρανικόλας ανέφερε: «Πάντα στη μόδα παραμένουν οι κλασσικοί χαρταετοί ωστόσο το αγοραστικό μας κοινό είναι οι μικροί μας φίλοι οπότε οι ήρωες των παιδιών έχουν την τιμητική τους».

Δυστυχώς οι ανατιμήσεις και οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την παραγωγή των χαρταετών.

«Οι πρώτες ύλες απογειώθηκαν, το 2021 αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες ανατιμήσεις ωστόσο από εκεί και πέρα πήρα την απόφαση φέτος να μην αλλάξω τιμές γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Ο χαρταετός είναι ένα ωραίο παιχνίδι και πρέπει να παραμείνει ένα φθηνό παιχνίδι, αν γίνει είδος πολυτελείας “τελειώσαμε”. Οι χαρταετοί φτάνουν στη λιανική από 5-10 ευρώ», δήλωσε ο Νίκος Καρανικόλας στο Newsbomb.gr.

Η ιστορία πίσω από το έθιμο του χαρταετού

Το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού κρατάει καλά εδώ και δεκαετίες ωστόσοο ελάχιστοι γνωρίζουν την προέλευσή του.

Ο χαρταετός πρώτη φορά εμφανίστηκε περίπου το 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανέβει ο «αετός» τόσο πιο τυχεροί θα είναι. Οι πρώτοι χαρταετοί κατασκευάστηκαν από μετάξι και μπαμπού και είχαν μορφή δράκου.

Ο Κινέζος στρατηγός Han Xin, εκείνη την εποχή, χρησιμοποίησε χαρταετό, ώστε να μετρήσει με τον σπάγγο του την απόσταση από το στρατόπεδο του, μέχρι τα τείχη της πόλης που πολιορκούσε.

Στην περίοδο του πολέμου στην Κίνα, στρατηγοί έβαζαν σφυρίχτρες σε χαρταετούς και τους απελευθέρωναν κατά την διάρκεια της νύχτας στα αντίπαλα στρατόπεδα. Οι στρατιώτες έμεναν ξύπνιοι λόγω του θορύβου, ενώ εξαιτίας των δεισιδαιμονιών θεωρούσαν πως οι άνεμοι είναι εναντίον τους.

Στην Ευρώπη ο χαρταετός έφτασε περίπου το 1400 μ.Χ. Με την πάροδο των αιώνων, ο χαρταετός σταμάτησε να θεωρείται «όπλο» και έγινε δημοφιλής στα παιδιά, από τον 19ο αιώνα.

Πώς έφτασε το έθιμο στην Ελλάδα

Ο χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει
σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα με το
ξεκίνημα της νηστείας του Πάσχα. Στην ελληνική παράδοση, το πέταγμα του «αετού» συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Σύμφωνα με το έθιμο, ο χαρταετός πρέπει να πετάει στον ουρανό την Καθαρά Δευτέρα, την ημέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής και συμβολίζει την πνευματική και σωματική μας κάθαρση, μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Διαβάστε επίσης

Καθαρά Δευτέρα: Τρεις κοντινοί προορισμοί για να πετάξετε τον χαρταετό σας

Καθαρά Δευτέρα - 25η Μαρτίου: Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού - Πληρότητες πάνω από 75%

Θεσσαλονίκη: Πανέτοιμοι οι αρτοποιοί για τη μάχη της λαγάνας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή