Γιώργος Λυγγερίδης: «Καμπανάκι» για τις εγκληματικές οργανώσεις – «Στρατολόγηση από τα 15 έτη»
«Να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει, γιατί ήταν και θέμα τιμής για όλους εμάς», αναφέρουν αστυνομικοί για τις έρευνες στην υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη, στου Ρέντη.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης (23/04), οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι 60 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του αστυνομικου των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Ο αστυνομικός, Γιώργος Λυγγερίδης, «άφησε» την τελευταία του πνοή το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου 2023, έπειτα από πολυήμερη «μάχη» που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή. Ο άτυχος αστυνομικός τραυματίσθηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο βόλεϊ για το League Cup την 7η Δεκεμβρίου και μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Η δικογραφία της υπόθεσης είναι ογκωδέστατη, ξεπερνά τις 5.000 σελίδες και συμπεριλαμβάνει 158 ονόματα με τους αστυνομικούς να έχουν περάσει χειροπέδες σε 64, ενώ, οι υπόλοιποι θα κληθούν από την ανακρίτρια για να δώσουν εξηγήσεις.
Η κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη» για την εγκληματική οργάνωση
Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη» εξελίχθηκε εχθές τα ξημερώματα από την ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα την αύξηση των κατηγορούμενων στους 165 αλλά και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 ατόμων. Όμως, διαφεύγουν ακόμη από την ΕΛΑΣ τρεις άνδρες, ηλικίας 36, 33 και 31 ετών, ο πρώτος με το ψευδώνυμο «Ρουμάνος», οι οποίοι είναι τρεις από τους επτά ηθικούς αυτουργούς της φονικής επίθεσης στου Ρέντη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Πάρα πολλοί από τους κατηγορούμενους φαίνεται πως πωλούσαν προστασία σε καντίνες των γηπέδων, ενώ, πωλούσαν ναρκωτικά στις κερκίδες αλλά και έξω από αυτά, αλλά και εισιτήρια. Υπάρχουν και επεισόδια με ξυλοδαρμούς, τα οποία δεν σχετίζονται με οπαδικά κίνητρα, αλλά «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών.
Ακόμη, προκύπτει ότι ο αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακισθεί για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, ηλικίας 16 ετών, εντάσσεται στην εικοσάδα της ομάδας κρούσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον, 25 άτομα ταυτοποιήθηκαν από τα καμένα ρούχα στις τουαλέτες του κλειστού γηπέδου.
«Οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς από την ΕΛΑΣ»
Στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκαν σήμερα (23/04) ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής, Παντελής Τίγκας και ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Κώστας Τσουμάνης.
«Θα καθιερώσουμε μία αθλητική εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη για να πούμε “όχι” στη βία», σημείωσε αρχικά κ. Πάκος, ο οποίος μιλώντας για το θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού, προσέθεσε ότι «είναι ο πρώτος νεκρός αστυνομικός σε οπαδικά επεισόδια», μιλώντας στην ΕΡΤ.
Μιλώντας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Πάκος έδωσε συγχαρητήρια στους συναδέλφους του που «έδεσαν» την υπόθεση φέρνοντας ενώπιον της Δικαιοσύνης του ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.
«Να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει, γιατί ήταν και θέμα τιμής για όλους εμάς. Το ζήτημα της βίας στους αθλητικούς χώρους μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια των ομάδων. Έχουν περάσει στο ποινικό, στο οργανωμένο έγκλημα, στις γειτονιές, στη στρατολόγηση νέων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα με αυτές τις συλλήψεις να αρχίσουν να “ξεριζώνονται” και οι υπόλοιποι» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών.
Από την πλευρά του, ο Παντελής Τίγκας –που κατά τη διάρκεια της θητείας στην ΕΛΑΣ είχε ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας– επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των 67 συλληφθέντων υπάρχουν γνωστά ονόματα. «Γίνεται στρατολόγηση από την ηλικία των 15 – 16 και σιγά – σιγά ανεβαίνουμε επίπεδα και στάδια μέσα στην οργάνωση», ανέφερε.
Όπως τόνισε ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής, την ευθύνη γι’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση έχει η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία γιατί τούς έδωσε το περιθώριο να δράσουν. «Σήμερα έχουμε να κάνουμε με στρατούς οργανωμένους, οι οποίοι μετά το γήπεδο μπορεί να κάνουν ποινικά εγκλήματα και να έχουν ώσμωση με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτά θα βγουν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Πάκος.
«Είναι εγκληματίες, να τιμωρηθούν παραδειγματικά», ανέφερε η ξαδέλφη του αδικοχαμένου αστυνομικού
Η Κατερίνα Λυγγερίδη τόνισε ότι «αυτοί οι εγκληματίες δεν θα έμεναν μόνο στον ξάδελφό μου, θα γινόταν ξανά και ξανά. Θα πρέπει να τιμωρηθούν να σταματήσει η βία στα γήπεδα», μιλώντας το πρωί (23/04) στον ΣΚΑΪ.
«Αλίμονο αν φοβόμαστε να πάμε στο γήπεδο ή να φορέσουμε τη φανέλα της ομάδας μας. Οι αστυνομικοί δεν θα έπρεπε να είναι στα γήπεδα, γιατί είναι χώρος ψυχαγωγίας. Δεν θα πρέπει να φοβάται να πάει στο γήπεδο η μητέρα ή ο πατέρας με το παιδί του. Τα γήπεδα είναι χώρος ψυχαγωγίας και όχι ένας χώρος που χύνεται αίμα και καταστρέφονται περιουσίες», προσέθεσε.
Όσοι εμπλέκονται, «θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά», σημείωσε, διατυπώνοντας το «μπράβο» της στην αστυνομία «που προχώρησε σε συλλήψεις».
«Στα τηλέφωνα λένε: “Τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός”»
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη, αμέσως μετά την επίθεση με τη ναυτική φωτοβολίδα, οι δράστες ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε: «Τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, πέθανε ένας αστυνομικός».
Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έπρεπε να αναλυθούν κάποια στοιχεία, ώστε να προκύψει η εμπλοκή κάποιων σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Πολλοί από αυτούς είναι σεσημασμένοι. Αλλά τώρα έχουν πρόβλημα, γιατί η κατηγορία είναι για εγκληματική οργάνωση».
Όπως σημείωσε, «γύρω στα 60 άτομα ήταν αρχηγοί και υπαρχηγοί. Και το φοβερό είναι ότι, μετά τη δολοφονία, ακούγονται να λένε: “Καταφέραμε τον στόχο μας, έχουμε νεκρό αστυνομικό”. Κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά για να κάνουν άλλες δουλειές. Βλέπουμε αυτά τα παιδιά με την επιθετικότητα να κάνουν μπραβιλίκια και διακίνηση ναρκωτικών».