Χαλκιδική: Ζερεφός για θάνατο 13χρονης από κεραυνό - «Φεύγουμε από τη θάλασσα όταν ξεσπά καταιγίδα»

Σημαντική προειδοποίηση του καθηγητή Φυσικής με αφορμή τον φρικτό θάνατο 13χρονης από κεραυνό στη Χαλκιδική
Χαλκιδική: Ζερεφός για θάνατο 13χρονης από κεραυνό - «Φεύγουμε από τη θάλασσα όταν ξεσπά καταιγίδα»
Unsplash
2'

Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραµµατεύς της Ακαδηµίας Αθηνών, μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» για τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και για την απίστευτη τραγωδία που σημειώθηκε χθες 28 Ιουνίου, στην Χαλκιδική, όπου μια 13χρονη έχασε την ζωή της όταν χτυπήθηκε από κεραυνό.

Ο κ. Ζερεφός μίλησε για την επικινδυνότητα που έχει το κολύμπι όταν πέφτουν κεραυνοί.

«Ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στην θάλασσα. Το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο όταν είμαστε στο νερό», σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός.

Για το φαινόμενο του κεραυνού ανέφερε πως «Είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στην φύση. Είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος. Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει απότομα. Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε. Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από την θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο».

Σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένουμε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ο κ. Ζερεφός ανέφερε: «θα είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια. Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι πολύ θερμή, 1 με 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Το έδαφος δεν έχει πολύ υγρασία, οπότε οποιαδήποτε πυρκαγιά αρχίσει, εξαπλώνεται πιο γρήγορα».

«Δεν γνωρίζω αν θα σπάσει και άλλο ρεκόρ φέτος. Πέρσι, πρόπερσι, το 2021 σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Όσο περνάνε τα χρόνια θερμαίνεται ο πλανήτης. Έχουμε 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό στην Μεσόγειο και νομίζω πως θα συνεχίζουμε να σπάμε ρεκόρ. Υπάρχει όμως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επαρκείς, για να ικανοποιηθεί η συμφωνία των Παρισίων ώστε μέχρι το 2030 το ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης να αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές», είπε, καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών για τα "ρεκόρ θερμοκρασίας" που σημειώθηκαν φέτος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή