Αίγιο: Απίστευτη καταγγελία για κέντρο περίθαλψης ιπποειδών - «Το ζώο είχε βασανιστικό θάνατο»
Σε απαράδεκτες συνθήκες καταγγέλεται ότι διαμένουν άλογα και γαϊδουράκια σε κέντρο στο Αίγιο το οποίο φέρεται να λειτουργεί παράνομα
Σοκαριστικές εικόνες έρχονται στο φως από το Κέντρο Περίθαλψης Ιπποειδών στο Αίγιο, στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου τα ζώα φαίνεται να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς να δέχονται την απαραίτητη φροντίδα.
Ο Θανάσης Χελιώτης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών καθώς και η καταγγέλουσα, κυρία Μιρέλα, μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το εν λόγω κέντρο περίθαλψης.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η γυναίκα που ήταν επικεφαλής του εν λόγω κέντρου, έβγαζε χρήματα από δραστηριότητες που αφορούσαν στα ιπποειδή, ωστόσο τα ζώα διαμένουν σε άθλιες συνθήκες και δεν φροντίζονται κατάλληλα.
Αφορμή για την καταγγελία στάθηκε ο θάντος ενός αλόγου την Κυριακή, καθώς παρά τις προσπάθειες που έκανε ο σύλλογος ιπποειδών όσο και γείτονες του κέντρου, το άλογο δεν τα κατάφερε.
Όπως αναφέρθηκε, η γυναίκα αυτή φέρεται να διατηρεί εγκαταστάσεις όπου εκτός από άλογα ζουν και γαϊδουράκια και άλλα ζώα, τα οποία, είναι φανερά υποσιτισμένα, ενώ οι εγκαταστάσεις δεν είναι οι κατάλληλες για να φιλοξενούν ζώα, πόσω μάλλον άλογα, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι συγκεκριμένοι στάβλοι φιλοξενούν 2 άλογα, ενώ ένα τρίτο πέθανε την Κυριακή, αλλά και άλλα 2-3 γαϊδουράκια. Κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, καθώς η έκταση είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Λειτουργούσε χωρίς άδεια
Η κυρία που έχει τα άλογα μάλιστα έχει συστήσει εταιρεία και δεν είναι γνωστό αν είναι ακόμα ενεργή, αφού μέχρι τουλάχιστον το 2022 έκανε δραστηριότητες. Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούνταν δραστηριότητες με κόστος 10 ευρώ για το δημιουργικό πρόγραμμα για παιδιά και 5 ευρώ αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα άλογα για βόλτα στις εγκαταστάσεις.
Εντωμεταξύ σε ερώτηση στην Περιφέρεια για το αν υπήρχε άδεια, η απάντηση ήταν πως φαίνεται να μην υπάρχει αδειοδότηση για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Όπως μετέδωσε το MEGA, οι κάτοικοι της περιοχης γνωρίζουν εδώ και χρόνια την ύπαρξη του εν λόγω χώρου και είχαν κάνει αρκετές κινήσεις πιέζοντας μάλιστα την Περιφέρεια για τη νομιμότητα του χώρου και τις δραστηριότητες που προσέφερε.
«Το ζωο είχε αργό και βασανιστικό θάνατο»
Μετά τον θάνατο του αλόγου την Κυριακή παρενέβη ο εισαγγελέα, ενώ η καταγγέλουσα που εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό περιέγραψε:
«Εγώ διατηρώ ένα οικογενειακό κτήμα στην περιοχή, πηγαινοέρχομαι στην Αθήνα. Το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος κατέβηκα στην περιοχή με μία φίλη για να επιβλέψω κάποιες εργασίες κοπής χόρτων, λόγω των πυρκαγιών ήθελα να είμαι τυπική σε αυτό. Περνώντας έξω από τους στάβλους αυτούς, διαπίστωσα, καθώς πήγαινα με χαμηλή ταχύτητα σε εκείνον τον δρόμο, ότι τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση. Το άσπρο δε, ζώο που κατέληξε ήταν σκελετωμένο και παρέπαιε».
Και συνέχισε: «Κατέβηκα από το αυτοκίνητο, δεν ήμουν μόνη μου, συνοδευόμουν από μία φίλη, και εκεί είδαμε ότι και το άλλο αλογάκι, ένα καφέ, ήταν και αυτό ελλιποβαρές, το ένα γαϊδουράκι κούτσαινε, το δε άσπρο άλογο ήταν σε άθλια κατάσταση. Εκείνη την μέρα δεν βρήκα κάποιον στον χώρο για να μπορέσω να του μιλήσω και να δω τι γίνεται. Δεν βρήκα κανέναν από την γειτονιά. Έμεινα μέχρι την Κυριακή το βράδυ και έφυγα μετά. Το βραδύ της Παρασκευής και του Σαββάτου που περάσαμε από εκεί για να πάμε στο Διακοπτό για φαγητό, ήταν θεοσκότεινα, ήταν η απόλυτη εγκατάλειψη. Δεν ξέρω αν έχει ρευματοδότηση ο χώρος εκεί. τα ζώα ήταν μέσα στο σκοτάδι, δεν φαινόταν ότι λειτουργεί μία επιχείρηση που φροντίζεται και η οποία έχει κάποια μέριμνα για τα ζώα».
Όπως ανέφερε: «Μία εβδομάδα μετά είναι το άλογο το λευκό, που με πήραν τηλέφωνο οι γείτονες, και μου είπαν ότι το άλογο έχει πέσει, είναι λιπόθυμο. Έκανα, και εκείνοι ενέργειες από την πλευρά τους, κάλεσαν την αστυνομία. Κάλεσα και εγώ στον αριθμό που δίνει η αστυνομία για αυτές τις περιπτώσεις, το 10410 προκειμένου να καταγγείλω το περιστατικό. Το κατήγγειλα επωνύμως για να μην υπάρξει το πρόβλημα της ανώνυμης καταγγελίας και να μην υπάρξει μέριμνά για το πρόβλημα»,
»Δεν γνωρίζω κανέναν από εκεί, δεν έχουμε καταγωγική σχέση απλώς έχουμε αγοράσει ένα κτήμα. Δεν γνωρίζω τους ανθρώπους εκεί αλλά είχα μάθει ότι τις μέρες που υπήρχε ο αναβρασμός για το πεσμένο άλογο, ότι αυτή η κυρία έχει την ιδιότητα της νομικού και ασχολείται και με τα κοινά. Το άλογο, παρά το γεγονός ότι ήρθε η αστυνομία και μίλησα στο τηλέφωνο με αστυνομικό, που μου έδωσε και τα στοιχεία του, μου επιβεβαίωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι απάνθρωπες».
«Μου είπε ότι είναι ντροπή για τους ανθρώπους αυτό που βλέπει. Κινήθηκε η διαδικασία παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε πάρα πολύ να έρθει το περιπολικό. Το άλογο αυτό έμεινε δύο 24ωρα χωρίς νερό, πεσμένο στο έδαφος. Το ζώο αυτό είχε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο και αν αυτό λέγεται κακοποίηση και αμέλεια τι είναι;», προσέθεσε η κ. Μιρέλα.
«Έχει ξαναγίνει παρόμοιο περιστατικό το 2021»
Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, Θανάσης Χελιώτης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό.
«Ο χώρος δεν ξέρω αν είναι παράνομος, αλλά έτσι φαίνεται από τα έγγραφα. Γνωρίζω πως από το 2021 είχαμε ξανά μία έγκληση ξανά από γείτονες με τον ίδιο τρόπο, όπου ένα ζώο χρώματος καφέ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ήταν κάτω στο έδαφος και πέθανε και αυτό με τον ίδιο τρόπο, αβοήθητο. Έγινε μία πλήρης συγκάλυψη, και το ζώο απλά θάφτηκε και «ξεχάστηκε» η ιστορία. Πολύ πιθανόν η συγκάλυψη να έγινε από όλο το σύστημα τριγύρω, δεν μπορώ να ξέρω 100%. Δεν εκδικάστηκε η υπόθεση ακόμα. Αυτές οι επιχειρήσεις κανονικά ελέγχονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της κάθε Περιφέρειας», σημείωσε με την σειρά του»
«Μου κάνει εντύπωση που πήγε η αστυνομία εκεί και της είπε της κυρίας ο αστυνόμος ότι εδώ είναι προφανές ότι υπάρχει κακοποίηση. Τι έγινε μετά; Σχηματίστηκε δικογραφία γι΄αυτό; Κλήθηκε κτηνίατρο για να διαπιστώσει πράγματα;», προσέθεσε ο κ. Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.
«Από την Παρασκευή το μεσημέρι είχα συνεχή επικοινωνία με το ΑΤ προκειμένου να βρούμε την ιδιοκτήτρια και να την πείσουμε να πάει στον χώρο και να δούμε τι θα κάνει, και πριν πεθάνει το ζώο. Τελικά δεν έγινε τίποτα μέχρι αργά το βράδυ. Την επόμενη μέρα, από ό,τι έμαθα από το ΑΤ, εκείνη πήγε στο ΑΤ δήλωσε παρούσα, πέρασε την διαδικασία του αυτοφώρου αλλά λόγω της ιδιότητάς της αφέθηκε ελεύθερη, είναι δικηγόρος – και σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται στον Δήμο Αιγιαλείας. Η Περιφέρεια πήγε, δεν ξέρουμε πότε αλλά το Σάββατο πήγε. Το Σάββατο το βράδυ ή την Κυριακή το ζώο εξέπνευσε και από μόνο του, χωρίς να έχει καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», επεσήμανε στην συνέχεια ο κ. Χελιώτης.
Και προσέθεσε: «Εμείς έχουμε κάνει αίτημα στον εισαγγελέα για αφαίρεση των ζώων. Το θέμα είναι ότι είχαμε κάνει αίτημα για νεκροψία – νεκροτομή όπου την Κυριακή το πρωί ειδοποιηθήκαμε από το ΑΤ Αιγίου για να πάμε στην περιοχή και να συμμετέχουμε μαζί με την Περιφέρεια στην νεκροψία – νεκροτομή, ότι το ζώο θαφτεί ή πάει για καύση. Πήγαμε στην περιοχή στις 13.30 και ότι είχαν ήδη θάψει. Έγινε νεκροψία από την Περιφέρεια χωρίς να μας περιμένουν. Εμείς ειδοποιηθήκαμε την Κυριακή το πρωί από τον διοικητή του ΑΤ Αιγίου, τον κ. Ροδόπουλο, για να πάμε στο σημείο για να γίνει η νεκροψία – νεκροτομή, η οποία δεν έγινε ποτέ».