Ποια είναι τα «πράσινα» επαγγέλματα που θα επικρατήσουν στο μέλλον

 Η Ευρώπη δίνει μεγάλη σημασία στις πράσινες δεξιότητες που επιδοτούνται – Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για την πράσινη τεχνολογία    

Πράσινο επάγγελμα
PIXABAY
3'

Η πράσινη τεχνολογία κι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος ήρθε για να μείνει. Καθώς ως το 2050 πρέπει η Ευρώπη να έχει απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο ιδού μερικά από τα επαγγέλματα – ειδικότητες που θα έχουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2050, όταν πλέον η Ευρώπη θα έχει επιχειρήσει ήδη μαζική στροφή προς τις τεχνολογίες υδρογόνου.

Πέρα από τους ερευνητές σ΄αυτούς τους τομείς ιδού μερικά από τα επαγγέλματα, που έχουν και παρόν και μέλλον.

Εγκαταστάτης ηλιακών πάνελ. Εγκαθιστούν, συντηρούν και επισκευάζουν ηλιακούς συλλέκτες.

Πολιτικός μηχανικός. Η κλιματική αλλαγή προϋποθέτει προσαρμογές και στα δομικά υλικά και στα έργα, που φτιάχνονται πρέπει να είναι πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τεχνικός ανεμογεννητριών. Υπεύθυνος για τη μελέτη, την κατασκευή και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Τεχνικός εργοστασίου ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση θεωρείται σημαντική όχι μόνο για τη μείωση της συσσώρευσης ρύπων αλλά και για την επαναχρησιμοποίηση. Ήδη ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες ένδυσης δημιουργούν νέα ρούχα και παπούτσια από πλαστικά μπουκάλια κ.ά.

Επόπτης βιωσιμότητας. Αφορά αυτούς που θα είναι ελεγκτές των διαδικασιών, από την αγροτική ανάπτυξη και τη βιομηχανία έως τον τουρισμό.

Ενεργειακός επιθεωρητής. Είναι ένα από τα επαγγέλματα, που ήδη υπάρχουν και αφορούν στην επιθεώρηση των κτηρίων, των διαδικασιών κ.ά.

Περιβαλλοντολόγος. Οι περιβαλλοντικές μελέτες υπάρχουν και θα παραμείνουν αλλά οι περιβαλλοντολόγοι αναβαθμίζονται ως επάγγελμα σε ό, τι αφορά στο πράσινο ισοζύγιο. Ήδη μεγάλες εταιρείες στον χώρο της αεροπορίας στο εξωτερικό κάνουν ισοζύγιο ρύπων, δημιουργώντας δάση.

Γεωπόνος - Μηχανικός, γνώστης από drone. Οι γεωπόνοι μηχανικοί, που έχουν ψηφιακές γνώσεις, μειώνουν ούτως ή άλλως τη χρήση λιπασμάτων, νερού. Τα αγροτικά εφόδια θα περιοριστούν κι άλλο στον δρόμο προς την πράσινη ανάπτυξη. Η χρήση drone έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στις παραλίες, σε κτήματα κ.ά.

Μηχανικός ηλεκτρικών οχημάτων: Ο κύκλος εργασιών των ηλεκτρικών οχημάτων διαρκώς αυξάνεται ενώ αλλάζει και η δομή στις δημόσιες συγκοινωνίες και στη χώρα μας. Ο μηχανικός ηλεκτροκίνητων οχημάτων αφορά μία σειρά από οχήματα, επαγγελματικά, ιδιωτικά, για διασκέδαση κ.ά.

Καπετάνιος - Μηχανικός πράσινων πλοίων: Εάν και ακούγεται πολλές η φράση, πως τα καράβια θα κυκλοφορούν χωρίς καπετάνιο, η αλήθεια είναι πως οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες δεν εμπιστεύονται μόνο τη ρομποτική για τα πλοία τους. Ούτως ή άλλως ήδη έχουν υπάρξει λιμάνια, που έχουν κάνει προσαρμογές σε ό, τι αφορά στην ηλεκτροδότηση.

Υδρογεωλόγος – Υδρολόγος : Το πόσιμο νερό αποτελεί το 3% του νερού που υπάρχει στη γη. Η παρατεταμένη ξηρασία που υπάρχει αλλά και η αύξηση της χρήσης νερού σε όλο τον πλανήτη σε συνδυασμό με τη ρύπανση δημιουργεί ανάγκες για νέα διαχείριση του νερού και νέους τρόπους συλλογής και διατήρησής του.

Εγκαταστάτης λέβητα βιομάζας: Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας. Και στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα μονάδες που αξιοποιούν τη βιομάζα αλλά αυτή η τάση θα γενικευτεί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή