Οδός Τριπόδων στην Πλάκα: Περπατώντας στον αρχαιότερο δρόμο... της Ευρώπης

Η οδός Τριπόδων διατηρεί την ονομασία της ίδια εδώ και 2.500 χρόνια - Μαγαζιά, κλασικά σπίτια, χιλιάδες τουρίστες και «βαριά» ιστορία

Οδός Τριπόδων στην Πλάκα: Περπατώντας στον αρχαιότερο δρόμο... της Ευρώπης

Η οδός Τριπόδων στην Πλάκα της Αθήνας

Αρχείου - Eurokinissi
3'

Είναι ο αρχαιότερος δρόμος στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξακολουθεί να σφύζει από ζωή και να μαγνητίζει πλήθος τουριστών κάθε μέρα. Κατά μήκος του ορθώνονται παλιά κλασικά σπίτια, ανάμεσά τους το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης αλλά και η κινηματογραφική οικία «Κοκοβίκου» και διατηρεί την ίδια ονομασία εδώ και 2.500 χρόνια. Ο λόγος για την οδό Τριπόδων στην Πλάκα, ένα σοκάκι με τη δική ιστορία!

Στα ρεκόρ Γκίνες η οδός Τριπόδων

Η σημερινή οδός Τριπόδων ξεκινά στο σημείο που η οδός Φλέσσα συναντά την οδό Λυσίου στην Πλάκα και φτάνει λίγο βορειότερα από το Μνημείο του Λυσικράτη. Το μήκος της δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα. Η οδός Τριπόδων έχει καταχωριστεί στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες ως ο μακροβιότερος δρόμος της Αθήνας που ακόμη χρησιμοποιείται και κατοικείται.

Περπατώντας στην οδό Τριπόδων

Η οδός Τριπόδων παραμένει ένας από τους ομορφότερους δρόμους της πόλης. Περπατώντας τον δεν γίνεται να μην ταξιδέψεις νοερά στο παρελθόν, να μην θαυμάσεις τα όμορφα σπίτια κάτω από την Ακρόπολη και να μην σκεφτείς πως στον ίδιο ακριβώς δρόμο 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν περπατούσαν άνθρωποι μίας τελείως διαφορετικής Ελλάδας και εποχής.

Τα περισσότερα σπίτια στην οδό Τριπόδων είναι κομψά νεοκλασικά με μεγάλα παράθυρα και μικρά μπαλκόνια. Τα παστέλ χρώματα κυριαρχούν και οι διάφορες αποχρώσεις τους εναλλάσσονται, κάνοντας τον δρόμο ακόμα πιο γραφικό.

Odos Tripodon

Η οικία Κοκοβίκου

Στο νούμερο 32 βρίσκεται ένα από τα διασημότερα σπίτια της Πλάκας. Είναι η «οικία Κοκοβίκου», το τηλεοπτικό σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Η ταινία τελειώνει με το σπίτι να γκρεμίζεται για να δοθεί αντιπαροχή. Το τριώροφο οίκημα ευτυχώς στην πραγματικότητα είχε καλύτερη τύχη. Με νόμο της Μελίνας Μερκούρη την περίοδο που διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού προστατεύτηκε από πιθανή κατεδάφιση και κρίθηκε διατηρητέο.

Oikia Kokovikou

Το κινηματογραφικό σπίτι της οικογένειας Κοκοβίκου.

Αρχείου - Eurokinissi

Το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης

Στο νούμερο 31 της οδού Τριπόδων βρίσκεται ένα διώροφο, κομψό, κιτρινοπράσινο νεοκλασικό. Είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής.

«Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε το 1859 ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης» γράφει η μαρμάρινη επιγραφή στον τοίχο του ισογείου.

spiti-georgiou-drosini.jpg

Το μνημείο Λυσικράτους

Το Μνημείο Λυσικράτους είναι το καλύτερα σωζόμενο χορηγικό μνημείο. Αν και δεν βρίσκεται στην οδό Τριπόδων όπως αυτή «χαρτογραφείται» σήμερα, είναι το καλύτερο «αξιοθέατο» της περιοχής για να φανταστεί κανείς πώς ήταν η οδός Τριπόδων στην αρχαιότητα.

Κτίστηκε από τον Λυσικράτη το 334 π.Χ. και όπως όλα τα χορηγικά μνημεία που είχαν στηθεί κατά μήκος του δρόμου, στην κορυφή του είχε έναν χάλκινο τρίποδα που είχε δοθεί στον Λυσικράτη ως έπαθλο χορηγού-νικητή.

Mnimeio-Lysikratous.jpg

Ο χάλκινος τρίποδας στην κορυφή δεν υπάρχει πια. Το μνημείο του Λυσικράτη, όμως, παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο στον χρόνο κάνοντας ακόμα πιο αισθητή τη συνύπαρξη παρόντος και παρελθόντος στην περιοχή.

Και μετά τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης, δείτε εδώ την αρχαιότερη γέφυρα του κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή