Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Για αυτό πνίγηκε η Ρόδος» - Ειδικός αναδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες
Η Ρόδος μετρά τις πληγές της, καθώς η κακοκαιρία Bora έφερε τεράστιες καταστροφές στο νησί - Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, τοπογράφος μηχανικός και επικεφαλής της Γεωμυθικής μιλώντας στο Newsbomb.gr αποκάλυψε τους λόγους που «βούλιαξε» η Ρόδος
Η κακοκαιρία «Bora» άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές στη Ρόδο, με το νησί να τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, ενώ οι διαδικασίες αποζημιώσεων και εκτέλεσης των απαραίτητων έργων έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Για την ένταση των φαινομένων και την κατάσταση του νησιού της Ρόδου μίλησε στο Newsbomb.gr ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, τοπογράφος μηχανικός και επικεφαλής της Γεωμυθικής. Όπως εξήγησε, «το πρόβλημα των πλημμυρών είναι διττό. Από τη μία έχουμε την ένταση των καιρικών φαινομένων, όπως οι μεγάλες ποσότητες νερού, και από την άλλη τις ελλιπείς και προβληματικές υποδομές».
Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος υπογράμμισε ότι «η ανεπάρκεια των υποδομών, όπως τα μπαζωμένα ρέματα, οι μη καθαρισμένες κοίτες, τα μικρά γεφυράκια ή ακόμα και η έλλειψη γεφυρών, επιδεινώνουν την κατάσταση». Τόνισε, επίσης, πως «σε πολλές περιοχές οι δρόμοι κατασκευάζονται πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, τα οποία στη συνέχεια πλημμυρίζουν, ενώ τα φρεάτια δεν καθαρίζονται συστηματικά, με αποτέλεσμα να φράζουν και να αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυρών».
Αναφερόμενος στη διαχρονική αδράνεια της πολιτείας, δήλωσε: «Η έλλειψη προετοιμασίας για πλημμυρικά φαινόμενα είναι εμφανής. Σε αντίθεση με τη σεισμική προστασία, όπου από τη δεκαετία του 1960 έχουν θεσπιστεί αντισεισμικοί κανονισμοί, στα αντιπλημμυρικά έργα κάθε φορά ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό. Οι υποδομές μας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αντί να βασίζονται σε ξεπερασμένες λογικές».
Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Το νερό χρειάζεται χώρο», είπε, «αλλά εμείς έχουμε καταλάβει αυτόν τον χώρο με σπίτια, δρόμους και σχολεία. Πρέπει να δώσουμε πίσω τον χώρο στο νερό, κάτι που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Βραχυπρόθεσμα, όμως, είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση τέτοιων φαινομένων».
«Τα σχέδια για τις πλημμύρες υπάρχουν, και ξέρουμε ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες. Ωστόσο, ένα μήνυμα από το 112 δεν αρκεί. Χρειάζεται καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης και σωστή εκπαίδευση σε επίπεδο σχολείων, δήμων και γειτονιών, ώστε να ξέρουν οι πολίτες πώς να αντιδράσουν σωστά όταν έρθει η ώρα», σημείωσε.
«Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα άμεσα», λέει ο πρώην δήμαρχος
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σχολίασε τις καταστροφές στο νησί: «Υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, τεράστιες ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε το νησί δεν είναι κάτι το οποίο μπερδεύεται με την έννοια του "ειδικού μέτρου". Είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων για να προχωρήσουν οι αναγκαίες επισκευές και έργα. Συχνά όμως δημιουργείται σύγχυση εφόσον κάποιοι νομίζουν ότι έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή ή ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το νησί. Αυτό δεν ισχύει».
«Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, σημαίνει ότι διαδικασίες που κανονικά θα απαιτούσαν μήνες ή και χρόνια μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, επιταχύνονται οι προμήθειες, τα έργα και η παρέμβαση των μηχανημάτων. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε αρκετές φορές κατά τη δική μου θητεία στη δημαρχία», εξήγησε.
«Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται και σε αυθαίρετες δομήσεις. Όταν κάποιος χτίζει μέσα σε ρέμα, πιστεύοντας ότι είναι μόνο πολεοδομικό το θέμα, προκαλεί ζημιές , όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά και σε παρακείμενους χώρους. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα άμεσα, για να αντιμετωπιστούν τόσο οι συνέπειες της κακοκαιρίας όσο και τα μακροχρόνια προβλήματα», τόνισε.