«Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα» - Το «μυστικό» των μικροσεισμών της Αττικής

Μια από τις περιοχές που βρέθηκαν σε σεισμική έξαρση το 2024 στην Ελλάδα και εξακολουθεί να βρίσκεται είναι το Άγιο Όρος, παρότι τα μεγέθη σεισμών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή παραμένουν μικρά, υπάρχει επιμονή του φαινομένου

«Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα» - Το «μυστικό» των μικροσεισμών της Αττικής
2'

Έτος σεισμικής ησυχίας ήταν το 2024 για την Ελλάδα, με τον Εγκέλαδο να παραμένει εν υπνώσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας σημειώνονται κατά μέσο όρο ένας ή δύο σεισμοί ισχυρότεροι των 6 Ρίχτερ ετησίως και η τελευταία φορά που εκδηλώθηκε κάτι τέτοιο ήταν τον Οκτώβριο του 2021. Το 2024 ήταν επίσης ιδιαίτερα φτωχό από σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ. Ο Εγκέλαδος δεν έπαψε να μας υπενθυμίζει την παρουσία του με μικρά γεγονότα σύμφωνα με «Τα Νέα».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί στα «Νέα» πως δεν πρόκειται για ένα γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο: «Την έννοια της σεισμικής ησυχίας τη συνθέτει ο αριθμός των σεισμών άνω των 6 Ρίχτερ που εκδηλώνονται στη διάρκεια ενός έτους». Πρόκειται για μια αντίθεση που είναι ορατή καθώς την τριετία 2019-2021 είχαμε έξι ισχυρούς σεισμούς μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ - πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο -, με τον μεγαλύτερο να εκδηλώνεται στη Σάμο με μέγεθος 7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου 2020 και προκάλεσε τον θάνατο δύο παιδιών.

«Η φάση της σεισμικής ύφεσης δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κάποια στιγμή θα λήξει και θα έρθουμε ενώπιος ενωπίω με νέα φάση σεισμικής έξαρσης. Η σεισμική ησυχία δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αβέβαιο το τι θα συμβεί στο Άγιο Όρος»

Ωστόσο μια από τις περιοχές που βρέθηκαν σε σεισμική έξαρση το 2024 στην Ελλάδα και εξακολουθεί να βρίσκεται είναι το Άγιο Όρος, παρότι τα μεγέθη σεισμών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή παραμένουν μικρά, υπάρχει επιμονή του φαινομένου, το οποίο ξεκίνησε να εκδηλώνεται στις αρχές Ιουνίου και εξακολουθεί με έντονο ρυθμό μέχρι και σήμερα. Μέχρι και σήμερα έχουν εκδηλωθεί 1.100 σεισμοί στο σημείο.

«Εκτιμώ ότι αν εκδηλωθεί ισχυρότερος σεισμός, δεν θα υπερβαίνει τα 5,5 Ρίχτερ. Στην περιοχή υπάρχει όμως μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας διότι η περιοχή είναι αγνώστου σεισμικού παρελθόντος, ενώ δεν έχουμε ούτε καταγεγραμμένους μικρούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο σεισμολόγος.

Αναφορικά με την Αθήνα, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αμελητέους τους σεισμούς μεγέθους 2,3 και 2,8 Ρίχτερ που είχαν εκδηλωθεί προ ημερών στην Αττική και τονίζουν πως αν δεν είχαν συμβεί σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν θα είχαν απασχολήσει το κοινό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή