Προς νέες απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων ο ΕΟΦ

Στα φαρμακεία τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ, για την αποκατάσταση των ελλείψεων στα φάρμακα, που ταλαιπωρούν ολόκληρη τη χώρα τον τελευταίο καιρό

Προς νέες απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων ο ΕΟΦ
2'

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ΕΟΦ, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, του προέδρου του Οργανισμού καθ. Ι. Τούντα και υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού, ο κ. Τούντας σημείωσε πως εδώ και 2 μήνες υπάρχει στον ΕΟΦ μια νέα δικτυακή εφαρμογή, όπου οι φαρμακευτικοί σύλλογοι μπορούν να αναφέρουν καθημερινά όποια έλλειψη αντιμετωπίζουν στη περιοχή τους.

Δυστυχώς όμως, όπως τονίστηκε, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από τους φαρμακευτικούς συλλόγους, με αποτέλεσμα ο ΕΟΦ να ενημερώνεται από δημοσιεύματα για τις ελλείψεις και να διερευνούν στη συνέχεια αν πράγματι υπάρχουν οι ελλείψεις αυτές και ποιο είναι το μέγεθός τους.

Γι΄ αυτό χθες ο ΕΟΦ έστειλε νέα εγκύκλιο προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, να ανταποκριθούν στη νέα αυτή εφαρμογή.

Από τη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής:

- μια από τις βασικές αιτίες για τις ελλείψεις φαρμάκων, είναι οι μειωμένες τιμές τους.

- Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες.

- Γίνεται κατάχρηση της νόμιμης διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών, γι’ αυτό θα γίνει λεπτομερής έλεγχος των πωλήσεων όλων των φαρμακείων προς τις φαρμακαποθήκες για το 2012.

- Θα επιβληθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τρεις μήνες τουλάχιστον σε όσα φαρμακευτικά προϊόντα διαπιστωθεί από τον ΕΟΦ ότι βρίσκονται σε έλλειψη.

- Οι φαρμακαποθήκες θα υποχρεώνονται να τηρούν την κοινοτική οδηγία εφ’ για αποστολή στον ΕΟΦ κάθε μήνα τις αγορές και πωλήσεις τους

- Οι ταινίες γνησιότητας φαρμάκων που εξάγονται, θα καταστρέφονται με μελάνι, θα αποκολλώνται και να επιστρέφονται στον ΕΟΦ, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης και πληρωμής τους και από το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

- Ο ΕΟΦ θα ενισχυθεί με προσωπικό για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων.

- Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για ελλείψεις 140 φαρμάκων και για όσα επιβεβαιωθούν οι ελλείψεις θα εκδοθεί τρίμηνη απαγόρευση εξαγωγών, όπως συνέβη ήδη σε άλλα 30 προϊόντα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα