Πώς Γερμανοί αρπάζουν και πάλι τον ελληνικό χρυσό
Πριν από δέκα μέρες περίπου, έπεσε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ ένας άνδρας γερμανικής υπηκοότητας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν επτά τόνοι χρυσού, 425 κιλά ασήμι και μεγάλο χρηματικό ποσό.
Το μοιραίο λάθος του Γερμανού λαθρέμπορου ήταν ότι δεν προσπάθησε να κάνει αυτό που έκαναν τόσα χρόνια οι ομοεθνείς συνάδελφοί του», να στείλει δηλαδή τα χρήματα και την «πρώτη ύλη» ακτοπλοϊκώς και προτίμησε να πάει με αεροπλάνο στη χώρα του.
Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα πηγές του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης πιστεύουν ότι με τη συγκεκριμένη σύλληψη ξεκίνησε το ξετύλιγμα ενός μεγάλου κουβαριού, αυτού του κυκλώματος εκμετάλλευσης των εν Ελλάδι ενεχυροδανειστηρίων που απομυζούν τον εγχώριο χρυσό εξαθλιωμένων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ευρισκόμενοι σε ανάγκη πουλάνε ό,τι πολυτιμότερο έχουν.
Το εν λόγω τεραστίων διαστάσεων κύκλωμα καταλήγει –με έναν τραγικά ειρωνικό τρόπο – στη χώρα που τη προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο στόχαστρο για την κλοπή του ελληνικού χρυσού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποδώσει πίσω τα κατοχικά δάνεια, τη Γερμανία!
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των αρχών και ο σημερινός χρυσός της χώρας πηγαίνει πάλι σε γερμανικά χέρια. Ο λόγος για το κύκλωμα εκμετάλλευσης που έχει οργανωθεί από συγκεκριμένα κέντρα-και στο οποίο συμμετείχε και ο συλληφθείς Γερμανός-, μέσω των περίφημων ενεχυροδανειστηρίων που φυτρώνουν ανά την επικράτεια και το οποίο κάνει χρυσές δουλειές βασιζόμενο στον πόνο των πολιτών και στην εκποίηση προσωπικών τους αντικειμένων.
Από τις έρευνες των αρχών και όπως αναφέρει το δημοσίευμα προέκυψε ότι άνω του 80 των ενεχυροδανειστηρίων, λειτουργεί με παράνομο τρόπο και ληστρικό οδηγώντας τον χρυσό των Ελλήνων σε γερμανικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε 70ελέγχους που πραγματοποιηθήκαν το φθινόπωρο εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων, όπως όργιο φορολογικών παρανομιών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συγκάλυψη κυκλωμάτων της νύχτας και φυσικά λαθρεμπόριο χρυσού.
Στη Πάτρα μάλιστα δρα ένα από τα σημαντικότερα κυκλώματα το οποίο διακινεί τον χρυσό αποκλειστικά προς τη Γερμανία, το πανευρωπαϊκό κέντρο αρχικής συλλογής του πολύτιμου μετάλλου. Κατόπιν ο χρυσός πηγαίνει σε τρίτους προορισμούς όπως η Αμβέρσα, η Μπριτζ ή το Άμστερνταμ, έχοντας όμως πρώτα περάσει από πόλεις όπως το Μόναχο ή το Ντίσελντορφ.