Συνεργασία της Λέσβου με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους

Επίσημη συνάντηση με τον δήμαρχο του Πεκίνου Γουάνγκ Ανσούν (Wang Anshun) και τον υφυπουργό Φυσικών Πόρων της Κίνας Γουάνγκ Μιν (Wang Min), είχε σήμερα ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκος Ζούρος, επικεφαλής επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, που βρίσκεται στο Πεκίνο στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Γιανγκίνγκ (Yanquing) του Πεκίνου.

Συνεργασία της Λέσβου με το Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους
3'


Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο του δημαρχείου του Πεκίνου, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις από την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Yanquing, καθώς και η σημασία του αποδίδει ο δήμος του Πεκίνου στο Δίκτυο των Γεωπάρκων λόγω της αναπτυξιακής διάστασής τους. Το Γεωπάρκο Yanquing του Πεκίνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Σινικό Τείχος, σημαντικά ιχνοαπολιθώματα δεινοσαύρων και ένα σημαντικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας Ιουρασικού, δηλαδή 150 εκατομμυρίων ετών.
Στην αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων συμμετείχαν εκτός από τον Νίκο Ζούρο και οι δρ. Λ. Αλκαλα (L. Alcala) διευθυντής του Μουσείου και Ινστιτούτου Δεινοσαύρων Dinopolis από την Ισπανία, ο καθηγητής Τζ. Μπρίλα (J. Brilha) από την Πορτογαλία και ο καθηγητής Τσ. Λονγκ (C. Long) από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Στην κινεζική αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος του Πεκίνου, ο γενικός γραμματέας του μητροπολιτικού δήμου, και μεγάλη αντιπροσωπεία από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Μητροπολιτικού Πεκίνου καθώς και του υπουργείου Φυσικών Πόρων το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Δικτύου των Εθνικών Γεωπάρκων της Κίνας (περιλαμβάνει περίπου 200 γεωπάρκα).

Ο δήμαρχος του Πεκίνου Γ. Ανσούν, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη τόσο του μητροπολιτικού δήμου του Πεκίνου όσο και του υπουργείου Φυσικών Πόρων για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, που σε συνδυασμό με το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Σινικού Τείχους μπορούν να καταστήσουν την περιοχή Yanquing του Πεκίνου, παγκόσμιο οικοτουριστικό προορισμό.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολόγησε η μητροπολιτική κυβέρνηση του Πεκίνου σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση της περιοχής Yanquing, με στόχο την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή, τη σήμανση του Γεωπάρκου, τη δημιουργία του Γεωλογικού Μουσείου και του δικτύου κέντρων πληροφόρησης και περιπατητικών διαδρομών προς τις θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος, καθώς και τις σημαντικές επενδύσεις για την οικο-τουριστική ανάπτυξη.

Και συνεργασία με τη Λέσβο
Ο δήμαρχος του Πεκίνου, ο οποίος είναι πτυχιούχος γεωλογίας ευχαρίστησε τον καθηγητή Ν. Ζούρο για την πολύχρονη συμβολή του στη δημιουργία του Παγκόσμιου Δίκτυου Γεωπάρκων τις UNESCO αλλά και την πολύτιμη βοήθειά του και τις συμβουλές για την ανάπτυξη του Γεωπάρκου Yanquing του Πεκίνου και την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους της περιοχής, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του στον τομέα αυτό.

Δήλωσε επίσης, την υποστήριξή του στη στενή συνεργασία με το Γεωπάρκο της Λέσβου, λόγω των κοινών χαρακτηριστικών και της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης των δύο περιοχών και πρότεινε να υπογραφεί σύντομα συμφωνία αδελφοποίησης των δύο περιοχών που θα δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας και προβολής των δύο γεωπάρκων.

Ο Ν. Ζούρος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο του Πεκίνου και τον υπουργό Φυσικών Πόρων για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων και υπογράμμισε τη συμβολή της Κίνας στην ανάπτυξη των Γεωπάρκων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό Γεωπάρκων. Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τα μέλη μέσω της συνεργασίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή