Δύσκολα θέματα και οικονομική κρίση διαμόρφωσαν τις βάσεις
Διαβάστε τα σημαντικότερα στοιχεία για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις
Τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης φαίνεται τελικά ότι επηρέασαν περισσότερο από κάθε τι, τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Σε μία δύσκολη χρόνια, υπέβαλλαν συνολικά μηχανογραφικό 104.988 μαθητές (έναντι 116.173 πέρσι) από τους οποίους εισήχθησαν οι 71.761, όταν το 2012 είχαν περάσει το κατώφλι των Σχολών 80.615 υποψήφιοι. Από τις διαθέσιμες θέσεις πάντως, μόλις 829 δεν καλύφθηκαν, ενώ 33.229 μαθητές επέλεξαν να μη συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως επεσήμαναν εκπαιδευτικοί αναλυτές, οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν με βασικότερο κριτήριο την απόσταση από τον τόπο διαμονής τους, καθώς οι εποχές που όλοι επεδίωκαν τη διαμονή μακριά από την οικογενειακή εστία έχουν παρέλθει για οικονομικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι υποψήφιοι δήλωναν σχολές διαφορετικού αντικειμένου, με βασικό γνώμονα την έδρα του κάθε τμήματος, όταν μέχρι πρόσφατα το αντικείμενο σπουδών είχε τον πρώτο λόγο. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων ωστόσο έπαιξε και το σχέδιο "Αθηνά", με το οποίο έκλεισαν 64 τμήματα ΑΕΙ, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια 6.806 θέσεων.
Σε γενικό επίπεδο, μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως αυξήθηκε το ενδιαφέρον για σχολές γενικού αντικειμένου, με Νομικά και Οικονομικά Τμήματα ή φιλολογίες ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά κλπ). Σταθερό και ίσως αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν παρέμεινε το ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές σχολές, ενώ ελεύθερη πτώση σημείωσαν οι παιδαγωγικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 η βάση του Παιδαγωγικού Αθήνας ήταν 18.696, τη στιγμή που τη φετινή χρονιά ο τελευταίος υποψήφιος εισήλθε με 1.122 μόρια λιγότερα.
Οι μεγαλύτερες βουτιές
Από τις σημαντικότερες πτώσεις των βάσεων σημειώθηκαν σε δύο σχολές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν υψηλή ζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΑΣΟΕΕ ( - 1.809 μόρια) αλλά και το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Παν. Πειραιά (- 1.953 μόρια). Εντύπωση όμως προκάλεσαν οι πτώσεις στις Ιατρικές Σχολές (Αθήνα - 254 μόρια, Θεσσαλονίκη 323 μόρια, Ιωάννινα - 448 μόρια, Πάτρα 375 μόρια, Αλεξανδρούπολη 414 μόρια, Κρήτη 381 μόρια), γεγονός που συνδέεται με τα δύσκολα θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης. Ο κλάδος της υγείας μάλιστα είχε γενικότερη πτωτική τάση μιας και οδοντιατρικές και κτηνοτροφικές σχολές έπεσαν περίπου 500 μόρια, ενώ οι νοσηλευτικές έως και 680 μόρια. Συνολικά πάντως, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις έπεσαν συνολικά σε 338 τμήματα, ανέβηκαν μόνο σε 96, ενώ 28 έμειναν σταθερά.
Σε ότι αφορά τα Πανεπιστήμια, η χαμηλότερη βάση σημειώθηκε στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης με 6.455 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ στο Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Ηπείρου με 4.215 και 2.81 γενικό βαθμό πρόσβασης
Χαμηλότερος ο πήχης στις ειδικές κατηγορίες
Μεγάλη κουβέντα άνοιξε από χθες πάντως και για τις ειδικές κατηγορίες, καθώς για μία ακόμα φορά ο πήχης εισαγωγής ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, στο Μαθηματικό Ιωαννίνων μπήκε υποψήφιος με μόλις 1.460 μόρια, την ώρα που η βάση εισαγωγής για τη γενική σειρά υποψηφίων ήταν 13.000 μόρια. Ίδια εικόνα διαμορφώθηκε και στην Ιατρική Αθήνας, καθώς την ώρα που ένας υποψήφιος χρειάζονταν 18.916 μόρια για να μπει, κάποιος από τα εσπερινά λύκεια μπορούσε να εισέλθει με σχεδόν 14.000 μόρια. Για το λόγο αυτό, αλλά και σε συνδυασμό με τις γενικότερες απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας σκέφτεται σοβαρά την επαναφορά της βάσης του 10 προκειμένου να ανακοπεί το φαινόμενο.
Διαβάστε επίσης:
«Πρωταθλητής» των Πανελλαδικών ο μαθητής που λιποθύμησε
Επαναφορά της βάσης του «10» και αυστηρότερη εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Βάσεις 2013: Δείτε όλα τα αποτελέσματα για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Βάσεις 2013: Κάνε κλικ εδώ και δες σε ποια σχολή πέρασες
Τι θα ισχύσει με τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μείωση εισακτέων και πτώση των βάσεων