Εκπαιδευτικοί σε δυο σχολεία

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί νόμιμα μπορούν να καταρτίζουν δύο ανεξάρτητες...
1'

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί νόμιμα μπορούν να καταρτίζουν δύο ανεξάρτητες συμβάσεις εργασίας με δύο σχολεία κατά την ίδια σχολική χρονιά, αρκεί η κάθε μια από τις συμβάσεις αυτές να μην προβλέπει διδασκαλεία η οποία να υπερβαίνει τις 11 ώρες εβδομαδιαίως. Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος και υποχρέωσε το Δημόσιο να καταβάλει το ποσό των 1.879 ευρώ σε καθηγήτρια πιάνου για την απώλεια της μισθοδοσίας της, καθώς δεν της επέτρεψαν να εργαστεί σε δεύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και επιπλέον 500 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Οι ανώτατοι δικαστές, ερμηνεύοντας την εκπαιδευτική νομοθεσία έκριναν ότι «ουδόλως προκύπτει απαγόρευση στους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς να καταρτίζουν πλείονες της μιας συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με περισσότερα δηλαδή σχολεία και με άθροισμα των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης σε αυτά μεγαλύτερο των 11 ωρών». Εξάλλου, επισημαίνουν οι δικαστές «αν ο νόμος απαγόρευε τη σύναψη περισσότερων συμβάσεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και την υπέρβαση των 11 ωρών συνολικά και για όλα τα σχολεία απασχόλησης του, θα προβλέπει τούτο ρητά, πράγμα που δεν συνέβη».
Με το σκεπτικό αυτό ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη αίτηση του Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία δικαίωσε την εκπαιδευτικό.