Ο «σωστός» λαθρέμπορος και η νεκρή θάλασσα του Αιγαίου
Ο Φράχτης του Έβρου που κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες μας, έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε θαλάσσιο νεκροταφείο για τους απελπισμένους από την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική!
Ο φράχτης του Εβρου έχει συντελέσει και αυτός ώστε η τιμή για το ταξίδι προς την «ελευθερία» χιλιάδων απελπισμένων να γίνει ακριβότερο (8.000 ευρώ το κεφάλι), πιο σύνθετο και πιο επικίνδυνο και από την άλλη έχει συμβάλλει στο να γίνουν ακόμη πιο αδίστακτοι οι δουλέμποροι από την Τουρκία οι οποίοι όταν καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύει η «μπάζα» τους, με την ίδια ευκολία που μπορούμε να πατήσουμε ένα μυρμήγκι στο δρόμο, πετούν ακόμη και νεογέννητα στο μαρτυρικό Αιγαίο!
Το δουλεμπόριο ανθρώπων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μπίζνα από άποψη κερδών στον κόσμο. Ετησίως διακινούνται 21 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, αποφέροντας στη βιομηχανία του δουλεμπορίου περί τα 32 δισεκατομμύρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καταλαβαίνει κανείς ότι η δουλειά του δουλέμπορου δεν είναι απλή. Εχει χρήμα. Και κανείς από αυτούς δε θα νοιαστεί αν σκυλοπνιγούν στο Αιγαίο και μερικά μωρά, όπως συνέβη προσφάτως με την τραγωδία (22 ενήλικοι και 4 παιδιά πνίγηκαν) στη Σάμο ή πριν από μερικούς μήνες με το Φαρμακονήσι (12 γυναίκες και παιδιά πνιγμένα).
Πριν από περίπου ένα μήνα ένας νεαρός από τη Συρία που έφτασε μέσω Τουρκίας στη Μυτιλήνη διηγήθηκε το εξής ενδιαφέρον σε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας που τον προσέγγισαν. «Στην Τουρκία μου είπαν ότι στην Ελλάδα θα είμαι ελεύθερος, πως θα μπορούσα να κάνω ότι θέλω. Όταν ήρθα εδώ, όμως, με φυλάκισαν», ισχυρίστηκε ο Ahmed ο οποίος με την αναφορά του αυτή επισημαίνει ένα στοιχείο για το τι ακριβώς «παίζεται» με τους δουλέμπορους στην Τουρκία οι οποίοι έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε μία μαρτυρική θάλασσα…
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο προσπαθούν με σαπιόβαρκες να περάσουν στα ελληνικά νησιά κι από κει με το μόνο σίγουρο να είναι τα πληρωμένα «έξοδα» αλλά τίποτε άλλο, να ελπίζουν ότι θα φτάσουν Ιταλία και μετά θα καταφέρουν να ξεφύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά κυρίως στις χώρες του Βορρά.
Αυτό το ταξίδι «τσιγαρόχαρτο» θα πήγαινε καλύτερα αν στο πέρασμα του Έβρου δεν είχαν σκληρύνει τα πράγματα (10,5 χιλιόμετρα φράχτη). Οπότε αναγκαστικά οδηγούνται από τους δουλέμπορους στα παράλια της Τουρκίας και κατόπιν ή στο βυθό της θάλασσας ή αν είναι πιο τυχεροί σε κάνα βρωμερό δωμάτιο παρέα με άλλους δεκάδες πεινασμένους.
Η μαρτυρική θάλασσα του Αιγαίου και ο «σωστός λαθρέμπορος»
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι πριν από ένα χρόνο σε σύνολο 32.000 προσφύγων που είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας, οι περισσότεροι ήταν από τη Σομαλία, ακολουθούσαν οι προερχόμενοι από την Ερυθραία και κοντά στις 7500 άνθρωποι κατέφθαναν από τη Συρία. Το 2013 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2014 η χώρα μας δέχεται πια μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τη Συρία, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες με παιδιά.
Πριν από μερικούς μήνες αρκετά ξένα έντυπα σχολίαζαν σκωπτικά πως: «Η Αραβική Άνοιξη και η Κρίση του Ευρώ δημιουργούν ένα τοξικό μείγμα στο μεταναστευτικό». Είναι από τις φορές που ένα απλό σχόλιο επιβεβαιώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο.
Οι άνθρωποι που φεύγουν κυνηγημένοι από τη Συρία πληρώνουν κατά μέσον όρο 2.000 ευρώ το κεφάλι μόνο για το πέρασμα της «νεκρής θάλασσας» του Αιγαίου!
Το θαλάσσιο πέρασμα προς την Ελλάδα είναι μία φθηνή διαδρομή, αλλά είναι η πιο επικίνδυνη. Συνήθως την επιλέγουν πρόσφυγες που δεν έχουν τα χρήματα να συνεχίσουν το ταξίδι από την Τουρκία προς την Κωνσταντινούπολη.
Στον κοσμοπολίτικο αυτό προορισμό της Γείτονος είναι στημένο ένα καθ’ όλα υπερσύγχρονο κύκλωμα Tούρκων- Iρανών και σύριων λαθρέμπορων που υπόσχονται την αεροπορική μεταφορά των μεταναστών σε χώρες όπως η Αυστρία με την ανάλογη εγγύηση φυσικά και κυρίως με το ανάλογο «εισιτήριο» που κοστίζει 8.000 δολάρια! Εάν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους θέλει από την Κωνσταντινούπολη να ταξιδέψει αεροπορικώς με πλαστά φυσικά έγγραφα προς τη Σουηδία (αρκετά δημοφιλής προορισμός για τους Σύριους) το «εισιτήριο» με τα «λοιπά έξοδα» μπορεί και να ξεπεράσει τα 15.000 δολάρια.
Για πολλές οικογένειες Σύριων με παιδιά που καταλήγουν στην Κωνσταντινούπολη ένα είναι το θέμα: «Ο σωστός λαθρέμπορος»! Και ποιος είναι ο «σωστός λαθρέμπορος»; Αυτός που διαθέτει το καλύτερα οργανωμένο δίκτυο: εμπόρους όπλων στη Συρία, φτωχοδιάβολους, μέχρι επιχειρηματίες στην Τουρκία.
Από το Μπαγκλαντές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των λαθρέμπορων
Ο Οyud, νεαρός πρόσφυγας από το Μπαγκλαντές μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ξεκίνησε το παράνομο ταξίδι του προς την Ευρώπη σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλους και αφού είχε δώσει προκαταβολή στο «πρακτορείο» 1.000 δολάρια και την υπόσχεση ότι τα υπόλοιπα θα τα εξοφλεί σταδιακά (ακόμη και στις χώρες που καταλήγουν ή σταθμεύουν προσωρινά, εργάζονται παράνομα και τα περισσότερα χρήματα που κερδίζουν τα δίνουν στους λαθρέμπορους).
Μετά από αρκετές ώρες πεζοπορίας στην έρημο, το «καραβάνι» των απελπισμένων έφτασαν στο Μουσκάτ την πρωτεύουσα του Ομάν. Μια σαπιόβαρκα τους μετέφερε στον επόμενο σταθμό. Στα σύνορα Πακιστάν με Ιράν έμειναν για λίγο σε ένα ακόμη «στρατόπεδο λαθραίων». Εκεί το παιχνίδι χόντρυνε. Οι λαθρέμποροι της περιοχής τους ζητούσαν χρήματα για να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι. Όσοι δεν είχαν ή δήλωναν αδυναμία κακοποιούνταν για ώρες. Η αδελφή του Oyud κατάφερε να του εξασφαλίσει το ποσό απελευθέρωσης του από «την κόλαση». Το ταξίδι συνεχίστηκε σε ακραίες συνθήκες. Μέρες περπάτημα στα βουνά με τα χιόνια να κρυσταλλώνουν τα πάνινα παπούτσια που φορούσε. Δύο επιλογές είχε. Η να πεθάνει ή να συνεχίσει.
Συνέχισε. Επόμενος σταθμός η Τουρκία. Σε ένα πρόχειρο «στρατόπεδο» σε κάποιο σπίτι τους δόθηκαν από τα μέλη του κυκλώματος πλαστά διαβατήρια. Το ταξίδι στο εσωτερικό της Τουρκίας μέχρι και την Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκε με «νόμιμο» τρόπο με τουριστικά λεωφορεία.
Όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, ο νεαρός πρόσφυγας κατάλαβε τι σήμαινε το νούμερο «75» που του είχαν δώσει οι λαθρέμποροι στα σύνορα. Οδηγοί ταξί παραλάμβαναν τους πρόσφυγες τον καθένα με τον δικό του αριθμό. Για να συνεχίσει έπρεπε να ξαναπληρώσει. Η αδελφή του πούλησε στο τέλος και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που είχαν στο Μπαγκλαντές, το σπίτι τους.
Έφτασε στην Ελλάδα, αλλά ο σκοπός του είναι να φύγει στη Γερμανία. Το παράνομο πέρασμα θα του κοστίσει άλλα 3.000 ευρώ. Θα τα βρει; Κι αλήθεια σε ποιον θα τα δώσει;
Διαβάστε επίσης:
Σάμος: Δυο γυναίκες νεκρές στο ναυάγιο
Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Σάμου - Δυο νεκροί
«Τούρκοι βυθίζουν μόνοι τους τις βάρκες με τους παράνομους μετανάστες»