Δημόσιο: Έρχονται 6.500 απολύσεις μέχρι τέλους του έτους
Από ποιους οργανισμούς θα καλύψουν τον αριθμό που ζητά η τρόικα
Να τηρήσεις πιστά τα συμφωνηθέντα με την τρόικα θέλει η ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει μέχρι τέλος του 2014 τις περισσότερες μνημονιακές δεσμεύσεις.
Σε πλήρη εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του έτους, βρίσκεται και το πρόγραμμα των απολύσεων στο Δημόσιο, που προβλέπει συνολικά 15.000 απολύσεις την περίοδο 2013-2014.
Επί του παρόντος έχουν πραγματοποιηθεί 8.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο υπολείπονται 6.500, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου εξαμήνου.
Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις ενώ άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από επιόρκους (500), σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).
Απομένουν λοιπόν άλλες 6.500 απολύσεις για να συμπληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση προς τους δανειστές για συνολικά 15.000 απολύσεις.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτές θα προέλθουν:
• Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.
• Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.
• Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου).
• Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.
• Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Αυτές, με βάση το γενικό πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προκύψουν από πειθαρχικές υποθέσεις, από τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου (θα οδηγηθούν σε απόλυση εφόσον διαπιστωθεί ότι με υπαιτιότητά τους έγινε παράνομα η μονιμοποίησή τους - υποβολή πλαστών δικαιολογητικών, ανακριβών στοιχείων κ.ά.), από τους «διαθεσίμους» οι οποίοι δεν θα επανατοποθετηθούν και από τη μείωση προσωπικού σε μεγάλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (οι υπάλληλοί τους απολύονται άμεσα, μια και δεν υπάρχει η συνταγματική προστασία περί μονιμότητας σε αυτά).
Οι καταργήσεις φορέων και θέσεων, όπως και η αξιολόγηση προσωπικού στο Δημόσιο, περιλαμβανομένων και των ΟΤΑ, βρίσκουν απέναντί τους αντιδράσεις από τους εργαζομένους.
Διαβάστε επίσης:
Απολύσεις στο Δημόσιο: Πόσοι έχουν φύγει, ποιοι έχουν σειρά
Μητσοτάκης: Πρέπει να γίνουν περίπου 7.000 απολύσεις το 2014
Τα... πάνω - κάτω στο Δημόσιο - Έρχονται προσλήψεις μέσω απολύσεων!