«Αποχετευτικό δίκτυο: Τι είναι αυτό;», αναρωτιούνται κάτοικοι του Ρεθύμνου
Και δεν είναι μόνο το Σελλί στον Βρύσινα του Ρεθύμνου, που από την ύπαρξή του δεν... είδε αποχετευτικό δίκτυο και οι κάτοικοί του συνεχίζουν να βιώνουν πρωτόγονες συνθήκες στην απομάκρυνση των λυμάτων από τα σπίτια και στη διατήρηση της υγιεινής των χώρων του. Το σοβαρό είναι ότι ο μητροπολιτικός δήμος Ρεθύμνου που απορρόφησε το χωριό με τον «Καλλικράτη», γνωρίζοντας από παλιά το θέμα, επί του παρόντος (λόγω περιορισμού σε πιστώσεις;) αφήνει το θέμα να διαιωνίζεται, κάνοντας την κατάσταση των ανθρώπων τους μήνες του καλοκαιριού ανυπόφορη.
Βέβαια, τόσα χρόνια στο... «περίμενε» έχουν πλέον μάθει! Ωστόσο, το ίδιο απαράδεκτο για τους καιρούς μας θέαμα, παρατηρείται και σε άλλα ξεχασμένα χωριά της Κρήτης, που ενδεχομένως οι εκπρόσωποι των Αρχών εξουσίας να μην τα γνωρίζουν καν.
Από την ύπαρξή του, λοιπόν, και το Αποδούλου του Αμαρίου, όπως και άλλα εγκαταλειμμένα χωριά της περιοχής, οι κάτοικοί του στερούνται και του δικτύου αποχέτευσης και ζουν σε εποχές... πολέμου «εν καιρώ ειρήνης»! Η κατάσταση είναι απελπιστική και όσοι τα προηγούμενα χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες του οικισμού, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να ανοίξουν και να φτάσουν ως το τέλος της επίλυσής του ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα...
Άλλωστε, την επισήμανση κάνει και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μιχάλης Μπερκουτάκης: «Τα μεγάλα μας προβλήματα στο Αποδούλου είναι η ανυπαρξία του αποχετευτικού δικτύου και η έλλειψη νερού άρδευσης. Ποτέ, αυτό το χωριό, δεν είχε αποχετευτικό δίκτυο και κουραστήκαμε από πολλά χρόνια να το θέτουμε στη δημοτική Αρχή. Και τι με αυτό, όμως;»
Συνθήκες, πράγματι, πρωτοφανείς στην κοινωνία του 21ου αιώνα και εδώ, που γυρίζουν τη ζωή πολλά χρόνια πίσω και φέρνουν τον πληθυσμό σε άλλες οπισθοδρομικές περιόδους. Όμως, ούτε και σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα των βασικών υποδομών της κοινωνίας, ο δημοτικός παράγοντας και έμπειρος συνδικαλιστής από την περιοχή, μπόρεσε να το προωθήσει για επίλυση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των συγχωριανών του...
«ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ...»
Στον ίδιο οικισμό διατυπώνονται εκτός των άλλων όμως και διαμαρτυρίες για την έλλειψη νερού άρδευσης. Η δυσαρέσκεια εκφράζεται για την άρνηση από το κοντινό χωριό Άγιος Ιωάννης να δώσει μια μικρή ποσότητα για να εξυπηρετούνται οι καλλιέργειες. «Δεν μας δίνουν», τονίζουν, «όταν δίνουν νερό από δυο μεγάλες γεωτρήσεις που έχουν στη Νίθαυρη, την Αγία Παρασκευή, Λοχριά και Πλάτανο. Γιατί μας βγάζουν έξω;» διερωτώνται.
Πηγή: madeincreta.gr
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννινα: Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού