Τα πασχαλινά έθιμα της Ικαρίας
Το Πάσχα στην Ικαρία λέγεται «Λαμπρή» και συνοδεύεται από ξεχωριστά έθιμα.
Παρότι σταδιακά εκλείπει, παλιότερα συνηθιζόταν η πλειοδοσία της εικόνας της Ανάστασης: Ο παπάς έβγαινε στην ωραία πύλη, κρατώντας την εικόνα και πρόσφερε, πρώτος, ένα συμβολικό ποσό υπέρ της εκκλησίας. Συνέχιζαν τις προσφορές οι πιστοί. Όποιος έδινε τα περισσότερα χρήματα έπαιρνε και κρατούσε την εικόνα της Ανάστασης σε όλη την ακολουθία. Θεωρείτο ο τυχερός για τη χρονιά εκείνη.
Ανήμερα το Πάσχα, σε χωριά της Βόρειας και Δυτικής Ικαρίας συνεχίσουν να τελούνται τα «μνημόσυνα» που αφορούν σε προσφορές κρέατος, ψωμιού και κρασιού για τους νεκρούς. Το κρέας που θα συγκεντρωθεί, ψήνεται από την εκκλησιαστική επιτροπή, την ημέρα της Λαμπρής, σε μεγάλα καζάνια. Στη συνέχεια, τοποθετείται σε μεγάλες ξύλινες σκάφες, ζυγίζεται και ευλογείται από τον ιερέα για «να συγχωρεθούν τα πεθαμένα». Οι μερίδες προσφέρονται ισόποσα, σε όλους τους κατοίκους, αλλά και σε ξένους, που θα βρεθούν στο χωριό την ημέρα της Λαμπρής. Το κρέας θα προσφερθεί με ζωμό και κρασί. Το μνημόσυνο αφορά σε κοινή εστίαση των κατοίκων έξω από την εκκλησία, μετά τα Αντίλαμπρα.
Tο έθιμο του «φανού», «αφφανού» ή «αρφανού» ή «σωρού» απαντάται κυρίως στο Καραβόσταμο και στα χωριά του Αγίου ΚηρύκουΠρόκειται για μεγάλες φωτιές, που ανάβουν το βράδυ της Ανάστασης ή, την επομένη, την ημέρα της Λαμπρής.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το ikariamag.gr