Αυτές είναι οι μαύρες παραλίες: Σε ποια σημεία παραμένει η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα
Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, ενώ συνολικά κατά τη χθεσινή ημέρα, συνέδραμαν στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής, 160 άτομα.
Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.
Στην Πειραϊκή και ειδικότερα στη Φρεαττύδα, στα Βοτσαλάκια, στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου και στη ΣΝΔ η κατάσταση κρίνεται αισθητά βελτιωμένη.
Στη Σαλαμίνα, έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν τριάντα (30) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων – Λημνιώνα – Κυνόσουρας, απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος της αναδόχου εταιρείας. Το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα περίπου πενήντα μέτρων μπροστά από την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος. Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία “ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ” τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, διακοσίων σαράντα πέντε (245) μέτρων. Παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε.
Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου τοποθετήθηκαν δύο πλωτά φράγματα μήκους πεντακοσίων (500) μέτρων συνολικά και επιχείρησαν τέσσερα (04) άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα εκατόν πενήντα (150) μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου καθώς και στις ακτές του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του ναυτικού ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.
Στην παραλία του Άγιου Κοσμά η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Επιχείρησε συνεργείο δεκαοκτώ (18) ατόμων, έξι (06) άτομα από την “ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.” και επτά (07) εθελοντές δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχείρησε βυτιοφόρο όχημα. Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχείρησε ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με δεκαοκτώ (18) άτομα και δεκαπέντε (15) δόκιμους Λιμενοφύλακες. Μπροστά από την παραλία του Ε.Ν.Ο.Α. και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους πεντακοσίων (500) μέτρων.Η παραλία “ΑΚΤΗ ΗΛΙΟΥ” παρουσιάζει αισθητή βελτίωση.
Στην 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Στη 2η μαρίνα επιχείρησε συνεργείο πέντε (05) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, στην 3η επιχειρεί συνεργείο δώδεκα (12) ατόμων από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία και στην 4η επιχείρησε συνολικά είκοσι (20) άτομα της αναδόχου εταιρείας.
Στην εγκατάσταση ARC-BALUX η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν είκοσι πέντε (25) άτομα αναδόχου εταιρείας, δέκα (10) άτομα της λουτρικής εγκατάστασης “ΝΑΥΣΙΚΑ Α.Ε.” και τριάντα πέντε (35) εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Υφίστανται τέσσερις (04) αντλίες, επιχείρησαν δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα και ένας (01) φορτωτής. Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχείρησαν δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα (01) αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική. Συνεχίστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Επιχείρησαν συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η πλαζ της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης είναι απολύτως καθαρές και δεν εμφανίζουν ίχνη ρύπανσης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης.
Στην θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT” ποντίστηκαν δύο (02) πλωτά φράγματα και ένα (01) απορροφητικό φράγμα.
Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, απογειώθηκε αεροσκάφος του Λ.Σ., 05:00 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνος και ν. Αίγινας. Στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο από Λαγονήσι μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού κυρίως νότια της θαλάσσιας περιοχής Αγίου Κοσμά, ενώ η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους Λ.Σ. Μεταξύ του βορείου άκρου της νήσου. «ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ» και της περιοχής του ναυαγίου εντοπίστηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού. Η γενικότερη εικόνα της περιοχής του ναυαγίου παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους Λ.Σ, ομοίως και η κατάσταση στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνοσούρας – Όρμου Σεληνίων παρουσιάζεται καθαρή. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες απορρύπανσης, ενώ στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου μετέβη Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. για υποβρύχιο έλεγχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχείρησαν είναι: 5 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Επίσης, 1 πλωτός γερανός, 1 Δ/Ξ πλοίο, 6 ρυμουλκά, 2 λάντζες και 2 φουσκωτά σκάφη, τα οποία ελέγχουν την πορεία και την κατάσταση του ποντισμένου φράγματος.
Συνολικά, κατά τη χθεσινή ημέρα συνέδραμαν στην επιχείρηση εκατόν εξήντα (160) άτομα. Υπενθυμίστηκε στην ανάδοχο εταιρεία απορρύπανσης η ανάγκη επαύξησης του αριθμού των συμμετεχόντων και των απορρυπαντικών μέσων στις περιοχές Πειραϊκής, “Μαριδάκι” Γλυφάδας και ελεύθερης παραλίας Ελληνικού. Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση από το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, έχουν απαντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής 1550m3 φορτίου.
Επιπρόσθετα, γνωρίζεται ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα. Αυτή την εποχή γίνονται δύο ειδών: Με γρι γρί και παράκτια. Τα γρι γρί ψαρεύουν σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές. Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση τριών – τεσσάρων μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.
Διαβάστε επίσης:
Σε αυτές τις παραλίες απαγορεύεται να κολυμπήσετε