Αυτές οι γυναίκες είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των καταστηματαρχών στην Αθήνα (pics)
Στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έδωσε η ΕΛ.ΑΣ τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες επτά γυναικών, μελών συμμορίας που διέπραττε συστηματικά κλοπές ενδυμάτων και υποδημάτων από καταστήματα, καθώς και τροφίμων, ποτών και διαφόρων άλλων ειδών από σούπερ μάρκετ και η οποία εξαρθρώθηκε στις 16-5-2018 από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Μάλιστα, Τα αφαιρεθέντα είδη διέθεταν σε δίκτυο «συνεργατών» που είχαν αναπτύξει στην Ελλάδα και στην Αλβανία, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις εκ των επτά γυναικών, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 37, 48, 52 και 54 ετών είχαν συλληφθεί τον Μάιο στα Βριλήσσια, ως μέλη της εν λόγω σπείρας, διότι λίγη ώρα νωρίτερα είχαν διαπράξει κλοπή από δύο καταστήματα, ενώ την ίδια μέρα συνελήφθη στο Γαλάτσι ένας 42χρονος ομοεθνής τους, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου έπειτα από την επ’ αυτοφώρω σύλληψη τον περασμένο Νοέμβριο δύο υπηκόων Αλβανίας για κλοπές από καταστήματα ένδυσης, διενήργησε πολύμηνη έρευνα για τον εντοπισμό και την αποδόμηση οργανωμένου κυκλώματος που συστήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη των ανωτέρω αδικημάτων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι από το 2016, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει συμμορία και προέβαιναν κατ’ επάγγελμα σε κλοπές ειδών ένδυσης και υπόδησης από επώνυμα καταστήματα κυρίως σε εμπορικά κέντρα, καθώς και προϊόντων από σούπερ μάρκετ, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι δράστες κινούνταν με αυτοκίνητα, ενώ ανάλογα με το κατάστημα που επέλεγαν χρησιμοποιούσαν διαφορετική μεθοδολογία.
Συγκεκριμένα, στα καταστήματα με είδη ένδυσης, εισέρχονταν αρχικά δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα επιτηρούσε τις πωλήτριες και το άλλο είτε αφαιρούσε με κατάλληλο μηχανισμό τα αντικλεπτικά συστήματα από τα ενδύματα είτε τα τοποθετούσε σε ειδικά διαμορφωμένες τσάντες, με επένδυση αλουμινίου, που αποτρέπουν τον εντοπισμό των αφαιρεθέντων από τον συναγερμό κατά την έξοδο.
Στη συνέχεια εισέρχονταν εναλλάξ άλλα μέλη της σπείρας, τα οποία έβγαζαν σταδιακά τα κλοπιμαία από το μαγαζί. Για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, αλλοίωναν κάθε φορά τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά γυαλιά ηλίου, φουλάρια, κασκόλ και κόμμωση.
Σημειώνεται ότι οι μηχανισμοί αφαίρεσης των αντικλεπτικών συστημάτων που κατείχαν ήταν επαγγελματικού τύπου, που δεν πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο και τα οποία ομοίως αποτελούν προϊόντα κλοπής.
Στις περιπτώσεις των κλοπών από σούπερ μάρκετ, επέλεγαν καταστήματα με μεγάλη κίνηση και εισέρχονταν διαδοχικά και με συνεχή χρήση κινητών τηλεφώνων, για να υπάρχει συνεχής κάλυψη.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, ανάλογα με το είδος τους, τα διέθεταν σε δίκτυο ¨συνεργατών" - κλεπταποδοχών. Ειδικότερα, τα ρούχα και τα υποδήματα τα διέθεταν σε κατάστημα στην Αλβανία, ενώ τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ τα διέθεταν στον 42χρονο συλληφθέντα, ο οποίος διατηρεί κατάστημα μίνι μάρκετ στο Γαλάτσι.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί εξήντα οκτώ περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα και σούπερ μάρκετ σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Από έρευνες σε οικίες και κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άνω των -4.000- τεμαχίων ειδών ένδυσης και υπόδησης, -1.000- τεμάχια ειδών οικιακής χρήσεως και προϊόντων σούπερ μάρκετ, -6- μηχανισμοί αφαίρεσης αντικλεπτικών συστημάτων, ειδικά διαμορφωμένες τσάντες που χρησιμοποιούσαν για τις κλοπές, πλήθος χειρόγραφες σημειώσεις με εμπορεύματα και χρηματικά ποσά, λίστα με αποστολές χρημάτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς καθώς και πλήθος καρτών Τραπεζών.
Επισημαίνεται ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από την παράνομη αυτή δραστηριότητά τους, τα επένδυαν σε αγορά οικιών και οχημάτων στην Ελλάδα.