Ποινές φυλάκισης 26 μηνών για το έγκλημα στην Μήλο
Σε φυλάκιση 26 μηνών καταδικάσθηκε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος για το οικολογικό έγκλημα που έχει προκαλέσει η βιομηχανία ορυκτών «S&B» στη Μήλο.
Ο βιομήχανος, ο οποίος ούτε αυτή τη φορά έδωσε το παρών στη δίκη, κρίθηκε ένοχος για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση και υποβάθμιση περιβάλλοντος με την επιβαρυντική περίσταση της πρόκλησης κινδύνου ζωής ή βαριάς σωματικής βλάβης.
Η απόφαση έχει τριετή ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα καταβάλλει και χρηματική ποινή ύψους 13.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές καταδικάσθηκαν και τα στελέχη της «S&B» Βιδάλης, Τσοντάκης και Κεφάλας, ενώ οι Ευσταθιάδης και Χατζηπαρασκευάς καταδικάσθηκαν σε 18 μήνες φυλάκιση και 9.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος για την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση. Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά ανηλίκου.
Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου ήταν καταπέλτης για τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και τα στελέχη της εταιρείας του. Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων, ότι η διάχυση του υπέρλεπτου περλίτη στη θάλασσα δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον, δεν έπεισαν τον δικαστή. Το δικαστήριο καταδίκασε τον βιομήχανο για τη ρύπανση που έχει προκαλέσει στη Μήλο και μάλιστα τον καλεί όχι μόνο να σταματήσει τη ρύπανση, αλλά και να επαναφέρει το βυθό της θάλασσας στην προτέρα κατάσταση. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο δικηγόρος των κατήγορων Βαγγέλης Γεωργακόπουλος «οι βαρύτατες ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους, οι οποίες είναι ενδεικτικές της έκτασης της υποβάθμισης που υφίσταται το περιβάλλον στη Μήλο, δείχνουν ότι στο νησί υπάρχει σαφώς πρόβλημα και για αυτό πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του νησιού».
Η δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και τους συνεργάτες του στην «S&B», παρά τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί από ορισμένους το τελευταίο διάστημα. Εκτός από τα σύννεφα σκόνης από τον περλίτη και τον μπετονίτη, στην ατμόσφαιρα της Μήλου αιωρείτο και κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, ότι η εταιρεία θα κλείσει τα εργοστάσιά της και εκατοντάδες οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο.
Όμως, κανείς δεν ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει τις εξορύξεις. Αυτό που απαιτούσαν οι κάτοικοι και επικύρωσε το δικαστήριο με την απόφασή του, είναι να σταματήσει ο Κυριακόπουλος να ρίχνει τα βιομηχανικά απόβλητα στη θάλασσα, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και προκαλώντας προβλήματα υγείας. Και φυσικά κανείς δεν επιχείρησε να βγάλει λεφτά από αυτή την ιστορία, όπως κατήγγειλαν ορισμένοι.
Απόδειξη το γεγονός, ότι η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Milos SOS» απαίτησε το συμβολικό ποσό των μόλις 44 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη και το οποίο το δικαστήριο της επιδίκασε.