Αλκοτέστ και στους πεζούς…
Ακόμη και ο πεζός που πέφτει θύμα τροχαίου δυστυχήματος φέρει ποσοστό συνυπαιτιότητας σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμόν 1014/2011 απόφαση του και δικαίωσε εν μέρει οδηγό αυτοκινήτου που τραυμάτισε θανάσιμα πεζό στην Εθνική οδό Πάτρας -Πύργου, καθώς όπως προέκυψε από την τοξικολογική ανάλυση η περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ ήταν 1,51 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, δηλαδή πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Το δυστύχημα σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2005 όταν οδηγός αυτοκινήτου σταμάτησε στο 68ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, άναψε τα αλάρμ και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για τον προορισμό του από οδηγούς δυο άλλων αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στην αντίθετη πλευρά της εθνικής οδού.
Ακολούθως και χωρίς να ελέγξει εάν υπήρχε κινούμενο αυτοκίνητο, προσπάθησε να διασχίσει την εθνική οδό για να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του.
Όμως εκείνη τη στιγμή ερχόταν ένα άλλο αυτοκίνητο με κατεύθυνση από Πάτρα προς Πύργο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου προσπάθησε με ελιγμό να αποφύγει τη σύγκρουση με τον πεζό, αλλά δεν τα κατάφερε και εκτίναξε τον άτυχο πεζό σε απόσταση 25 μέτρων με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο.
Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ο πεζός είναι συνυπαίτιος του τροχαίου κατά 40% λόγω της χρήσης αλκοόλ και ο οδηγός του αυτοκινήτου κατά 60% καθώς όφειλε να μην ενεργήσει ελιγμό προς τα δεξιά, όπως έκανε, αλλά προς τα αριστερά για να αποφύγει το πεζό, τη στιγμή μάλιστα που δεν κινούνταν άλλα αυτοκίνητα στην εθνική οδό.