Δύο χρόνια διακυβέρνησης, οι κρίσεις και οι ευκαιρίες

Μεθαύριο συμπληρώνονται δυο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, από την πολιτική αλλαγή που πράγματι υπήρξε λόγω του συγκεκριμένου αποτελέσματος.

Δύο χρόνια διακυβέρνησης, οι κρίσεις και οι ευκαιρίες
INTIME NEWS

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν πολύ νωρίς ότι θα ακολουθούσαν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλεξης Τσίπρας. Τα πρώτα νομοσχέδια, τα πρόσωπα, οι κατευθύνσεις του νεοεκλεγέντος - τότε - πρωθυπουργού, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το σχέδιο ήταν ασφαλώς πιο ρεαλιστικό, χωρίς αυταπάτες και χωρίς υπερφίαλα λόγια.

Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση, πριν καν ξεκινήσει να υλοποιεί το δικό της σχέδιο, ήρθε αντιμέτωπη με μια διπλή κρίση. Στα εθνικά θέματα και στην δημόσια υγεία.

Κανείς στο παρελθόν, καμία κυβέρνηση και κανείς πρωθυπουργός δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο επικίνδυνα ζητήματα, τόσο άμεσα. Οι αποφάσεις για τον Έβρο, το Αιγαίο, την πανδημία έπρεπε να ληφθούν σε πολύ σύντομο χρόνο, με όποιο ρίσκο αυτή η ταχύτητα «κρύβει».

Σήμερα, δυο χρόνια μετά, η πραγματικότητα, αλλά και οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις αντιξοότητες, πέρασε τον κάβο. Στα ελληνοτουρκικά, οι προκλήσεις στον Έβρο απαντήθηκαν αποτελεσματικά, στο Αιγαίο οι ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν αποτελεσματικά την επιθετικότητα της γειτονικής χώρας, ενώ στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Στην πανδημία, τα προβλήματα ήταν πολλά και επίσης πρωτόγνωρα, όχι μόνον για την συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά για τους πάντες. Πολιτικούς, επιστήμονες και πολίτες. Τα λάθη, προφανώς δεν έλειψαν, όπως και οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες. Η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά στην αρχή της κρίσης, ενώ ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ χωρών οδήγησε σε ακόμη περισσότερα προβλήματα. Στην Ελλάδα, κανείς όμως δεν πίστευε ότι ένα ταλαιπωρημένο ΕΣΥ θα άντεχε και πολύ δε περισσότερο κανείς δεν πίστευε ότι η γραφειοκρατία που βασάνισε την χώρα μας επί δεκαετίες, θα λύγιζε επιτέλους και πλέον οι πολίτες θα έβλεπαν στο «gov.gr» και στο πρόσωπο του Κυριάκου Πιερρακάκη, έναν σύμμαχο και όχι έναν αντίπαλο.

Το πρόσημο λοιπόν, για την πρώτη διετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι θετικό. Δεν είναι όμως η ώρα για εφησυχασμό. Είναι η στιγμή της υλοποίησης - με εντατικότερους ρυθμούς - του προγράμματος για το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση αυτή και κυρίως, είναι ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που άφησε στην κοινωνία και την οικονομία η κρίση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές, κάτι που είναι απολύτως λογικό με δεδομένες την πολιτική του κυριαρχία και την ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτει. Άρα έχει μπροστά του δυο «καθαρά» χρόνια να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις, να διορθώσει «κακώς κείμενα» και να δώσει «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία.

Οι κρίσεις λοιπόν, για την κυβέρνηση αυτή ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα των ευκαιριών και ο τελικός πολιτικός «λογαριασμός» για τη ΝΔ θα βγει και από τα δυο: Από το πως αντιμετώπισε τις κρίσεις αλλά και από το πως αξιοποίησε τις ευκαιρίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε ταξίδια με πλοίο, εστίαση και Δημόσιο - Τι ισχύει από σήμερα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή