Πανδημία και ακρίβεια οι δύσκολοι κάβοι του χειμώνα...

Μετά τις κινήσεις στο διπλωματικό και αμυντικό πεδίο, που έδωσαν ώθηση στα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ, η κυβέρνηση επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της στο εσωτερικό και σε δυο μείζονα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας.

κυβέρνηση
Δυο οι μεγάλες προκλήσεις της κυβέρνησης ενόψει του χειμώνα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πανδημία και ακρίβεια απασχολούν πλέον το υπουργικό συμβούλιο, που καλείται να δώσει άμεσες λύσεις, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι από την έκβαση αυτής της διπλής μάχης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το πολιτικό κλίμα τη χρονιά που ακολουθεί.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, και με δεδομένες τις δυο κόκκινες γραμμές που έχουν ήδη χαραχθεί (όχι ορίζοντιο lockdown, όχι επέκταση της υποχρεωτικότητας ), το υπουργείο υγείας προωθεί άμεσα έναν επανασχεδιασμό σχετικά με την αξιοποίηση των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος επαναφέροντας επιλογές όπως είναι η ένταξη και ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και τον ορισμό υγειονομικών μονάδων σε αποκλειστικά και μόνον για περιστατικά COVID. Ταυτόχρονα από σήμερα θα ενταθούν τα μηνύματα της πολιτείας, αλλά και της επιστημονικής επιτροπής, προς τους ανεμβολίαστους στο πλαίσιο (μιας ακόμη) προσπάθειας για να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο. «Ταμείο» θα γίνει στα μέσα του μήνα και τότε, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει, θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Η ακρίβεια, που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αισθητή, αποτελεί τον δεύτερο μεγάλο κάβο που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της στήλης μέσα στον μήνα θα ληφθούν αποφάσεις για την ανανέωση του πακέτου των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς οι προβλέψεις ότι οι αναταράξεις θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του έτους δεν έχουν επαληθευθεί. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν ότι θα υποστηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ και το υπουργείο Ενέργειας δηλώνει πως οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ αλλά και στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η κρίση. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας θα είναι το κοινωνικό μέρισμα, που θα δοθεί στο τέλος του έτους, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστός ο αριθμός των δικαιούχων.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κλίμα, η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της στον προϋπολογισμό. Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εξακολουθούν να αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής ελάφρυνσης των φόρων αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι βέβαιο ότι το σχετικό «οπλοστάσιο» του οικονομικού επιτελείου θα είναι ανεξάντλητο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το όχημα ληστών που έσυραν γυναίκα στο καπό

Σάλος με τον Τάσο Ξιαρχό: Έκανε bullying σε κοπέλα για το πάχος της – «Βράζει» μαζί του το Twitter

The Voice: Η σύλληψη της Παπαρίζου, ο συνεργάτης του Αργυρού, τα ποντιακά και ο δάσκαλος Μουζουράκης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα