Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Αβραμόπουλου στη Ρουμανία

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ρουμανία.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Αβραμόπουλου στη Ρουμανία
6'

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Mircea Dusa. Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Ρουμάνος Υπουργός Άμυνας προς τιμήν του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρακάθισε και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) Claude-France Arnould, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βουκουρέστι.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlatean στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Βουκουρέστι.

Μετά την συνάντηση των κ.κ. Αβραμόπουλου και Dusa στο Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, ακολούθησαν δηλώσεις:

M. DUSA (ανεπίσημη μετάφραση από τη ρουμανική): Έχουμε μαζί μας τον κύριο Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον οποίο θα ήθελα να συνεχίσουμε τον διάλογο σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα την συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων και των στρατευμάτων μας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό και το ρουμανικό λαό είναι πολύ παλαιές, χάνονται στα σκοτεινά βάθη του παρελθόντος. Οι σχέσεις μεταξύ μας διατηρούνται σε άριστο επίπεδο, ιδιαίτερα με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε δύο χώρες με κοινούς στόχους. Είμαστε κι εμείς μία όαση σταθερότητας σε αυτή την περιοχή, ως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα στο Νότο και η Ρουμανία στα ανατολικά.

Συζητήσαμε για την κατάσταση της περιοχής στο στρατιωτικό πεδίο, με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Συζητήσαμε επίσης για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη νότια Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στις χώρες της βόρειας Αφρικής.

Γι' αυτό τον λόγο επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να έχουν κοινούς στόχους στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, στόχους που να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Νότια αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη.

Τιμούμε τα μέτρα που πήρε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την ασφάλεια του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας.

Τιμούμε επίσης τη στρατηγική της θαλάσσιας ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και έχουμε υποστηρίξει την αρχή της θαλάσσιας ασφάλειας, μιας ισορροπημένης θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία να καλύπτει και τη Μεσόγειο, αλλά και τον Εύξεινο Πόντο.

Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Έχουμε προγραμματίσει να διευρύνουμε το μνημόνιο και να συμπεριλάβουμε και άλλους στόχους διμερούς συνεργασίας, έτσι ώστε τα δύο κράτη να αποτελέσουν από κοινού σημαντικό παράγοντα ασφάλειας.

Συζητήσαμε επίσης και για τα προβλήματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα προγράμματα που καταρτίζουμε και προωθούμε από κοινού.

Συζητήσαμε και για την περιφερειακή πολιτική στο δυτικό τομέα και για τη σταθερότητα των Βαλκανίων, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή στη Ρουμανία, που κατέχει την προεδρία, για την οποία κάναμε λόγο προηγουμένως. Και προτείναμε από κοινού αποτελεσματικότερα μέτρα προς όφελος όλων των κρατών σ' αυτή την περιοχή.

Συζητήσαμε επίσης την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Μολδαβίας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας.

Θα κρατήσουμε μια διαρκή επαφή με τον κύριο Υπουργό Εθνικής Αμύνης, καθώς προετοιμαζόμαστε να υποστηρίξουμε αυτούς τους κοινούς στόχους στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας.

Χαιρετίζουμε τέλος τον κύριο Υπουργό για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα άσκησε την εξαμηνιαία Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ να πάρετε τον λόγο.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τον φίλο μου και συνάδελφό μου Υπουργό Αμύνης της Ρουμανίας, τον κύριο Mircea Dusa, για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

Η συνάντηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά το άριστο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και ιδιαίτερα στον τομέα της Αμύνης, ως φυσική συνέχεια των ισχυρών ιστορικών δεσμών μας που ανάγονται στο παρελθόν, -είπε χαρακτηριστικά «που χάνονται στο σκοτεινά βάθη του παρελθόντος»- αλλά -θα συμφωνήσει μαζί μου- και που προβάλλονται στο φως του κοινού μέλλοντός μας. Είμαστε δύο λαοί, δύο έθνη, που ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην πιο ευαίσθητη και ταραχώδη περιοχή της Ευρώπης.

Επικαιροποιώντας αυτή τη διαχρονική εξαίρετη συνεργασία, την προσαρμόζουμε στις ανάγκες της εποχής και στην κοινή ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική μας.

Είμαστε χώρες που υπηρετούμε το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρηνική συνεργασία με όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας. Και σε αυτό το τόξο αστάθειας, που ξεκινάει από την Τυνησία και τελειώνει στην Ουκρανία, παραμένουμε σταθεροί και σταθεροποιητικοί παράγοντες.

Αποφασίσαμε να συμπορευθούμε, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες -εάν αυτό χρειαστεί- ώστε να συστήσουμε έναν άξονα σταθερότητας από το βόρειο τμήμα της Βαλκανικής μέχρι το Νότιο, προσβλέποντας στο να δημιουργήσουμε πράγματι μία όαση ασφάλειας και σιγουριάς για ολόκληρη την περιοχή.

Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε την αμυντική μας συνεργασία υπογράφοντας μέσα στο μήνα που έρχεται μία σειρά μνημονίων συνεργασίας, που θα κορυφωθούν με την επίσκεψη του κύριου Υπουργού στην Αθήνα και με την αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Προετοιμαζόμαστε για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Μάλλον την πιο σημαντική διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ των τελευταίων είκοσι ετών. Εκεί θα θιγούν θέματα ασφάλειας για ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί η Ελλάδα και η Ρουμανία θα προβάλλουν κοινές θέσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, την κρίση στην Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για ζητήματα που αφορούν γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αλλά και με πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια και όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Υπουργός για την θαλάσσια ασφάλεια, όπου η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία, αφού πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο.

Τέλος, διατρανώσαμε τη βασική αρχή και θέση των Κυβερνήσεων των χωρών μας για σταθερά σύνορα σε ολόκληρη την περιοχή.

Όλες μας οι πρωτοβουλίες, όλη η συνεργασία τίθενται στην υπηρεσία ενός και μόνο σκοπού: ειρήνη, πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία για τους λαούς μας και ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μέλλον για την πολύπαθη Βαλκανική.

Αναδεικνύονται, λοιπόν, οι δύο χώρες μας παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας, χάρη στα αμυντικά μας συστήματα, που και ισχυρά είναι και σε ετοιμότητα.

Διαπνεόμαστε από καθαρά σύγχρονες ευρωπαϊκές αντιλήψεις, μακριά από ακρότητες, ξεπερασμένους εθνικισμούς, που δυστυχώς επανέρχονται απειλητικά, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προσκαλέσω εκ νέου τον καλό μου φίλο να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, για να απολαύσει και τη δική μας φιλοξενία, αλλά και για να δώσουμε μία ακόμα νέα ώθηση στις κοινές αποφάσεις που σήμερα λάβαμε.

Τον ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης: «Σώστε τους Έλληνες της Αλβανίας»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή