Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουρολοίμωξη στα βρέφη
Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στα μικρά παιδιά και τα βρέφη παρά στους ενηλίκους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρότερα παιδιά δεν ξέρουν να προφυλαχθούν, (να μην ακουμπάνε πάνω στη λεκάνη, να σκουπίζονται σωστά) και τα βρέφη γιατί φοράνε πάνα
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης έχουν άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού.
Τα βρέφη παρουσιάζουν συνήθως, εμετούς, διάρροιες, πυρετό και έντονη ανησυχία. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις, αναλόγως και με τον οργανισμό του παιδιού, που το μόνο σύμπτωμα είναι ο πυρετός ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέρες. Στα μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα είναι περισσότερο καθοδηγητικά για τη διάγνωση, με συχνότερα την συχνουρία και την δυσουρία που συνοδεύονται με έντονο πόνο, πυρετό και τσούξιμο στα γεννητικά όργανα.
Αν το παιδί σας διαμαρτυρηθεί για πόνο στα γεννητικά του όργανα ή εντοπίσετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα κάνει την διάγνωση και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία η οποία συνήθως διαρκεί 7-14 μέρες.
Επειδή όμως η πρόληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι σωτήρια, εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές ώστε το παιδί να αποφύγει να πάθει ουρολοίμωξη:
• Αν το παιδί σας είναι κοριτσάκι μάθετέ του να σκουπίζετε σωστά και καλά όταν πηγαίνει στην τουαλέτα. (Με κινήσεις από μπρος προς τα πίσω)
• Καλό είναι να πηγαίνει το παιδί στην τουαλέτα περίπου 6-7 φορές την ημέρα. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος να μαζευτούν ούρα στην κύστη.
• Αν το παιδί είναι βρέφος, να του αλλάζετε συχνά τις πάνες.
• Να προτιμάτε το ντους από το μπάνιο.
• Η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να εμφανιστεί η ουρολοίμωξη.
• Να μην το αφήνετε να κάθετε σε δημόσιες τουαλέτες. Βάζετε ειδικά καλύμματα που μπορείτε να προμηθευτείτε στο φαρμακείο ή κρατήστε το αγκαλιά για να μην ακουμπάει.
Πηγή: mothersblog.gr