Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί φοράει τα κατάλληλα παιδικά παπούτσια

Με ποια κριτήρια να διαλέξετε τα παιδικά παπούτσια!

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί φοράει τα κατάλληλα παιδικά παπούτσια
Photo by Dominika Roseclay from Pexels
2'

Η Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου, Παιδίατρος συμβουλεύει όλους τους γονείς.

Έρευνες του Βρετανικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, έδειξαν πως πάνω από το 25% των παιδιών φοράει λανθασμένα και ακατάλληλα παπούτσια. Αυτό και μόνο δείχνει πως οι γονείς επιλέγουν με λανθασμένο τρόπο τα παπούτσια, με αποτέλεσμα σχεδόν στα μισά παιδιά να εμφανίζονται μώλωπες, κάλοι και φουσκάλες. Και το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, εάν ληφθεί υπόψη πως το 50% των γονέων επιλέγουν και αγοράζουν παπούτσια, χωρίς την παρουσία των παιδιών και χωρίς έλεγχο του μεγέθους.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέγετε παιδικά παπούτσια;

  • Αρχικά οι γονείς θα πρέπει να μετρούν το μήκος των ποδιών κάθε 8 εβδομάδες για τα 3 πρώτα χρόνια ζωής, ενώ στα πιο μεγάλα παιδάκια ανά τρίμηνο. Στην περίπτωση που ένα παιδί φοράει για μήνες ένα ζευγάρι και ξαφνικά αρνείται να τα φορέσει, είναι σημάδι πως χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος.
  • Θα πρέπει να ελέγχουν τόσο το μήκος, όσο και το πλάτος του υποδήματος και να βεβαιώνονται πως είναι καλά προσαρμοσμένο στο πόδι του παιδιού. Η καλή εφαρμογή του υποδήματος γίνεται όταν υπάρχει κενό από το μεγαλύτερο δάκτυλο του ποδιού μέχρι την άκρη του υποδήματος, πλάτους ενός αντίχειρα.
  • Σημασία επίσης πρέπει να δίνεται στο τακούνι του υποδήματος, να είναι πλατύ προκειμένου να ευνοεί τη σταθερότητα του παιδιού και φυσικά να μην ξεπερνά τα 0,5 εκατοστά, ώστε να απορροφά τους κραδασμούς.
  • Θα πρέπει να προτιμούν παπούτσια με κορδόνια ή βέλκρο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη εφαρμογή και στήριξη του ποδιού.
  • Καλό θα είναι να προτιμώνται τα υποδήματα που είναι κατασκευασμένα από καμβά, δέρμα και σουέτ, καθώς είναι υλικά που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει σωστά, αποφεύγοντας έτσι εξανθήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, λόγω της εφίδρωσης.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή