Πότε δεν πρέπει να αλλάξεις δουλειά;
Οι λόγοι που πρέπει να καθυστερήσεις την αλλαγή... καριέρας.
Μπορεί όντως να έχεις λόγους να αλλάξεις δουλειά και να θέλεις να αφήσεις τη θέση που έχεις τώρα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να παρασύρεσαι και να οδηγηθείς σε ένα λάθος, απλώς και μόνο επειδή δεν το σκέφτηκες ψύχραιμα. Εμείς στο κείμενο αυτό εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να αφήσεις τη δουλειά σου. Διότι μερικές φορές, «με τα όχι γράφεται ιστορία» - όπως λέει μια άλλη «λαϊκή σοφία».
#1 Όταν βρίσκεσαι εν μέσω πολλών αλλαγών
Το κύμα της αλλαγής μπορεί να σε παρασύρει και μετά να σε… ξεβράσει, κι αυτό δεν το θέλουμε επουδενί. Ήρθε λοιπόν η ώρα στη ζωή σου για μεγάλες αλλαγές: Παντρεύεσαι, χωρίζεις, μετακομίζεις, αποκτάς μωρό, πολλά και διάφορα μπορεί να αλλάξουν στη ζωή σου. Την ώρα λοιπόν που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, καλό είναι να κρατάς σε όσο πιο σταθερή πορεία μπορείς τα επαγγελματικά σου. Μπορεί, φυσικά, μαζί με τις αλλαγές της ζωής να «πηγαίνει πακέτο» και η αλλαγή στα επαγγελματικά – κάτι που δεν είναι κακό φυσικά. Απλώς, επισημαίνουμε ότι δε μια τέτοια περίοδο, καλό είναι να μελετάς προσεκτικά όποια κίνηση κάνεις.
#2 Δεν σκέφτεσαι καθαρά
Όταν περνάς μια φάση στην οποία έχεις συγχυστεί, μπερδευτεί, στεναχωρηθεί ή αντίθετα ενθουσιαστεί με «κάτι», τότε οι πιθανότητες είναι πως δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια κατάσταση και χρειάζεται μεγάλη δόση αυτογνωσίας για να το καταφέρεις. Αυτό που βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι πολύ καλοί φίλοι που σε ξέρουν καλά και θα σε συμβουλεύσουν σωστά και ψύχραιμα, οπότε μπορείς και πρέπει να τους «βάλεις στο παιχνίδι».
#3 Έχεις μια κακή μέρα ή εβδομάδα στη δουλειά
Σε όλους συμβαίνει, ακόμα και στους πιο επιτυχημένους και στους πιο ευτυχισμένους με τη δουλειά τους, να περνούν μέρες ή και ολόκληρες βδομάδες που… μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο. Τις περισσότερες φορές όμως η κρίση περνάει με την επόμενη επιτυχία και όλοι ξεχνούν στη στιγμή την ένταση, την πίκρα και ό,τι άλλο συνέθετε εκείνη την «κακή ημέρα/εβδομάδα». Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αντίστοιχη κατάσταση, καλό είναι να μην λάβεις αποφάσεις εν θερμώ, αλλά να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να αξιολογήσει κατά το δυνατόν ψυχραιμότερα και συνολικά το τι συμβαίνει.
#4 Σκέφτεσαι κατά κύριο λόγο τα χρήματα
Στην περίπτωση που ο μόνος λόγος που θέλεις να αλλάξεις θέση εργασίας είναι ο οικονομικός, καλό είναι να το ξανασκεφτείς. Όσο βασικό ρόλο και να παίζουν τα χρήματα για να μπορείς να κάνεις αυτά που θέλεις, να ζεις πιο άνετα και να αποβάλεις μέρος του άγχους και του στρες στον τομέα αυτό, πρέπει να είσαι απολύτως βέβαιη ότι «αξίζει». Διότι, στην περίπτωση που το νέο εργασιακό περιβάλλον είναι τοξικό για ‘σένα, είναι παραπάνω από βέβαιο πως θα μετανιώσεις την απόφασή σου, καθώς θα επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής σου, όχι θετικά όπως σκόπευες, αλλά αρνητικά. Μπορείς να μπεις σε διαδικασία να το ρισκάρεις; Είσαι βέβαιη πως μπορείς να ανταπεξέλθεις στο νέο περιβάλλον με τον καλύτερο μισθό; Ή μήπως είναι καλύτερα να κρατήσεις αυτά που έχεις αυτή τη στιγμή;
#5 Είσαι «θύμα» του FOMO (Fear of Missing Out)
Στην περίπτωση που πιστεύεις ότι «χάνεις τη ζωή» εξαιτίας της εργασίας σου, πραγματικά πρέπει να έχεις ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και εγγυήσεις επιτυχίας για να τα παρατήσεις όλα και να το κυνηγήσεις. Πολλές φορές η ζωή μας σήμερα, φυσικά εξαιτίας των social media, περιπλέκεται χωρίς πραγματική αιτία. Διότι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πάντοτε πως αυτό που βλέπεις στα social δεν είναι η πραγματικότητα, είναι η ψηφιακή πραγματικότητα της ζωής των άλλων, δηλαδή του μέρους εκείνου της ζωής των άλλων πο σου επιτρέπουν να βλέπεις. Κάνε ένα ψηφιακό διάλειμμα και ξανασκέψου το: Μήπως περνάς καλύτερα απλώς με το να διαχειρίζεσαι καλύτερα την ψηφιακή πραγματικότητα;