Τροφές γονιμότητας για άνδρες

Kάθε παράγων, ο οποίος διαταράσσει το μηχανισμό παραγωγής σπέρματος, αλλά και κάθε αλλοίωση των οδών εκσπερμάτωσης, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανδρική υπογονιμότητα.

Τροφές γονιμότητας για άνδρες
Photo by Nik Shuliahin on Unsplash
2'

Σύμφωνα με τις στατιστικές στο ένα τρίτο των ζευγαριών, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, τα αίτια της δυσάρεστης αυτής κατάστασης εντοπίζονται στον άνδρα.

Εξάλλου σε ένα ποσοστό, που αγγίζει το 10% των υπογόνιμων ζευγαριών, επιβεβαιώνεται συνύπαρξη παραγόντων υπογονιμότητας, που αφορούν τόσο τον άνδρα, όσο και τη γυναίκα.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε να ειπωθεί, πως κάθε παράγων, ο οποίος διαταράσσει το μηχανισμό παραγωγής σπέρματος, αλλά και κάθε αλλοίωση των οδών εκσπερμάτωσης, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανδρική υπογονιμότητα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Τόσο το άγχος, όσο και η παχυσαρκία, αλλά και η καθιστική ζωή έχουν δυσμενείς συνέπειες στην ανδρική γονιμότητα. Επίσης δραστηριότητες, που αυξάνουν την πίεση στο όσχεο, φαίνεται πως δημιουργούν προβλήματα γονιμότητας. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η ποδηλασία και η ιππασία, αν ο εξοπλισμός δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος στο σωματότυπο του αθλητή.

Η ανδρική υπογονιμότητα έχει λοιπόν ποικίλα αίτια, αλλά οι σύγχρονες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες τεκνοποίησης ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, ενώ συχνά συστήνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διατροφικά μυστικά για άνδρες με υπογονιμότητα

• Βάλτε την άσκηση στην ζωή του συντρόφου σας. Κάνει καλό στην γονιμότητά του.
• Πρέπει να ελαττώσει το κάπνισμα. Είναι μία κακιά συνήθεια η οποία όμως όπως έχουν αναφέρει αρκετές μελέτες μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος.
• Το αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί σε δύο ποτά την ημέρα.
• Εντάξτε τόσο εσείς όσο κι εκείνος στη διατροφή σας τα εξής: κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα και χοιρινό. Επίσης οι σαρδέλες και ο σολομός συμβάλλουν στην υγεία του σπέρματος.
• Περιορίστε κι οι δύο τροφές πλούσιες σε λιπαρά.
• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
• Τρόφιμα ολικής άλεσης είναι απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή