Καιρός: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που έρχεται - Τι θα φέρει στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα

Καιρός: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που έρχεται - Τι θα φέρει στην Ελλάδα
Eurokinissi
2'

Οι αδειούχοι εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα με φόντο τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και φυσικά άπαντες έχουν το νου τους στο πώς θα γιορτάσουν την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, από πλευρά καιρού.

Μια πρώτη εικόνα έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο αναλυτής Θεοφάνης Χατζηγρίβας ο οποίος έκανε λόγο για έναν υποτροπικό αεροχείμαρρο ο οποίος θα επηρεάσει την Ευρώπη και φυσικά και τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει πως ο καιρός θα παραμείνει ζεστός χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές έως και τις 15 Αυγούστου.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Όπως φαίνεται βάση της εικόνας που μας παρουσιάζουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα, δεν περιμένουμε κάποια καιρική αλλαγή με βροχές αυτό το διάστημα. (τουλάχιστον σοβαρές ώστε να χαλάσουν κάποια σχέδια),σαν εκτίμηση.

Αντίθετα σταδιακά η θερμοκρασία θα πάρει τα πάνω της ξανά, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αιτία φυσικά ο υποτροπικός αεροχειμαρρος ,ο οποίος έχει διαθέσεις να ανέβει αρκετά ψηλά στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο άμεσο επόμενο διάστημα και μετά την πρόσκαιρη αλλαγή με τις αστάθειες στα ηπειρωτικά τα πράγματα θα ισορροπήσουν εκ νέου ,κυρίως από την Τρίτη και μετά, και οποία θερμική αστάθεια θα περιορισθεί δυτικά της Πίνδου, και την Δυτική Μακεδονία. (θερμές ώρες),με πολύ μικρή πιθανότητα για επέκταση.

Όπως φαίνεται λοιπόν, δεν χρειάζεται άγχος για τους αδειούχους του 15 Αυγούστου ,αλλά και τους αγρότες, και περιμένουμε τα νεότερα για την πιθανή εξέλιξη του Καιρού, και αν θα αλλάξει σημαντικά , μετά από αρκετές ημέρες όμως».

Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος

Όπως έχει εξηγήσει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, «η έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του».

Οι υποτροπικοί αεροχείμαρροι περνάνε αιώνες, χρόνια, μήνες πάνω από τη χώρα μας. Σε πολύ απλοϊκή έκφραση είναι ένα αέρινο ποτάμι που οδηγεί τα βαρομετρικά χαμηλά στη χώρα μας.

Εάν δεν υπήρχαν οι αεροχείμαρροι, δε θα είχαμε βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία είτε μας έρχονται από τον Πόλο, είτε από την Αφρική.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή