Ίχνη ραδιενεργού Καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

Τα τζάκια «ζωντανεύουν» εφιάλτες του Τσέρνομπιλ.

Ίχνη ραδιενεργού Καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης
2'

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση τζακιών και καύση ξύλου έχει προκαλέσει εντονότατο πρόβλημα στην ατμόσφαιρα κάνοντας την αποπνικτική αλλά και επικίνδυνη.

Μάλιστα στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης ανιχνεύτηκαν από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ ίχνη ραδιενεργού Καισίου, η οποία αποδίδει το γεγονός στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Έτσι, 23 χρόνια μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ έκαναν την εμφάνιση τους στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης σωματίδια και ίχνη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο.

Οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μικρές, σε σημείο μη ανησυχητικό, ωστόσο χρήζει περαιτέρω μελέτης, αφού οι μετρήσεις έγιναν σε περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη χρήση τέτοιων θερμαντικών σωμάτων.

Οπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της μελέτης της στο Journal of Environmental Radioactivity, το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του 1986.

Με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη της εστίας.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση της στάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τη διαδικασία του καθαρισμού της εστίας, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος.

Σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, απαιτείται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένη αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη

Η αιθαλομίχλη κάλυψε και την πόλη της Άρτας

«Συναγερμός» για τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω τζακιών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή