Γ. Σούρλας: Η Ε.Ε μένει σε διαπιστώσεις-Τι κάνει για τις off-shore;
«Κόκκινο» συνεχίζει να χτυπάει η διαφθορά στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου καταγράφεται από τους υψηλότερους δείκτες στη χώρας μας μεταξύ των κρατών-μελών.
Τη μάστιγα της διαφθοράς αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου:
- Το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος ΕΕ: 26%)
- Το 80% πιστεύει ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (μέσος όρος ΕΕ: 69%).
- Το 95% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει πως υπάρχει διαφθορά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (μέσος όρος ΕΕ: 77%)
- Το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (μέσος όρος ΕΕ: 73%).
Και αν η ταλαιπωρία των πολιτών και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις κρατικές δομές είναι η μία πλευρά του θέματος, η δεύτερη έχει να κάνει με το τεράστιο πλήγμα που προκαλεί στα έσοδα του κράτους.
Τεράστιο το κόστος για το κράτος από τη φοροδιαφυγή
Όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει το σημαντικό κόστος που συνεπάγονται για το ελληνικό κράτος οι πρακτικές διαφθοράς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Πρόσφατες μελέτες για την ανάπτυξη της παραοικονομίας, υπολόγισαν ότι το κόστος αυτό έφτασε το 2012 σε επίπεδα της τάξης του 24,3% του ΑΕΠ. Η έκθεση σημειώνει ότι πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δήλωσε το 2011 ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να εισπράξει μόνο το 20% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή.
Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τη λεγόμενη «Λίστα Λαγκάρντ», η οποία αφορούσε κατάλογο περίπου 2.000 Ελλήνων υπηκόων (συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και συγγενών ή συνεργατών πολιτικών) με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, οι οποίοι εικάζεται ότι φοροδιέφευγαν.
«Ευάλωτες» στη διαφθορά οι δημόσιες συμβάσεις
Σχετικά με τις διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχουν ευάλωτα σημεία στη διαφθορά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στις δημόσιες συμβάσεις, τις οποίες διαχειρίζονται οι εθνικές Αρχές (μέσος όρος ΕΕ: 56%) και 94% πιστεύουν το ίδιο για τις συμβάσεις τις οποίες διαχειρίζονται οι τοπικές Αρχές (μέσος όρος ΕΕ: 60%).
Προβλήματα στη δημόσια διοίκηση
Η Κομισιόν αναφέρει ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στο σύστημα. Η έκθεση υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2012, εκκρεμούσαν ακόμη 5.000 υποθέσεις στα πειθαρχικά συμβούλια των ελληνικών υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών, ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορήθηκαν για παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα αθωώθηκαν (το 2011, απολύθηκαν τελικά μόνο 17 από τους 157 δημοσίους υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις διερευνήθηκαν από πειθαρχικά συμβούλια) και ότι μέχρι τα μέσα του 2013 είχαν απολυθεί 91 Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούμενοι για πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ εξακολουθούσαν να εκκρεμούν μέχρι τότε οι υποθέσεις άλλων 2000 δημοσίων υπαλλήλων.
Γ. Σούρλας: Δεν μας ταιριάζει να μας λένε «χώρα διεφθαρμένων»
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι με τη στρατηγική καταπολέμηση της διαφθοράς το 2013 καλύφθηκε ένα μεγάλο υφιστάμενο κενό και έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γ. Σούρλας, δήλωσε στο newsbomb.gr ότι είναι θετικό που έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία από την ΕΕ και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, πέρα από τα όποια ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «έχουμε θέσει τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαφθοράς», το οποίο δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, «φθείρει αξίες και αρχές, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, αντιστρατεύεται την ανάπτυξη» και ευθύνεται και αυτό για την κρίση του πολιτικού συστήματος, καθώς έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Οι βάσεις που έχουν μπει για την αντιμετώπιση του φαινομένου συμπυκνώνονται σε τέσσερις άξονες, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα.
- Υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, η οποία είναι εκπεφρασμένη από τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.
- Έχει εκπονηθεί εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει παραλάβει ο εθνικός συντονιστής, κ. Τέντες, γεγονός που δίνει «βάσιμες ελπίδες για τη βελτίωση της κατάστασης».
- Υπάρχει αποφασιστικότητα από τα αρμόδια όργανα να συγκρουστούν με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
- Η συμπαράσταση των πολιτών στην προσπάθεια επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες και τις πληροφορίες που παρέχουν. «Οι πολίτες κατάλαβαν ότι τα κυκλώματα διαφθοράς και η απώλεια εισοδημάτων τους από κυκλώματα διαφθοράς είναι δική τους υπόθεση, καθώς αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα των διαπλεκομένων».
Ωστόσο, ο κ. Σούρλας τονίζει και την ευθύνη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν έναν σχολιασμό, αλλά δεν λένε τι κάνουν οι ίδιοι οι ηγέτες της ΕΕ» και φέρνει το παράδειγμα των off-shore εταιρειών. «Σε κάθε περίπτωση αποκάλυψης μεσαζόντων και απατεώνων υπάρχει μια off-shore εταιρεία. Τι πρέπει να γίνει παραπάνω για να καταλάβουν ότι οι off-shore είναι οχήματα φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και απάτης», σημειώνει.
Ενώ υπολογίζεται πως 32 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι ο πλούτος που βρίσκεται στα χέρια ορισμένων ατόμων σε όλο τον κόσμο από τις δραστηριότητες των off shore, οι ηγέτες των ισχυρών οικονομιών παραμένουν στις διαπιστώσεις, την ώρα που η κοινωνική ανισότητα αυξάνεται. «Ας ασχοληθούν με τα δικά τους και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί δεν μας ταιριάζει να μας λένε χώρα διεφθαρμένων», καταλήγει ο κ. Σούρλας.
Διαβάστε επίσης:
Έγγραφο-«βόμβα» στον Άρειο Πάγο
Ατιμώρητα μένουν οικονομικά εγκλήματα λόγω παραγραφής
Πλαστά τιμολόγια: Επιτήδειοι απομυζούν από το δημόσιο 2 δισ. το χρόνο
Off shore εταιρείες: 6 δισ. ευρώ το χρόνο χάνουν τα δημόσια ταμεία