Live

Live Blog - Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή - ΗΠΑ και Ρωσία ζητούν αυτοσυγκράτηση

Eντείνεται η ανησυχία οτι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί σε γενικευμένη σύρραξη, δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισράηλ και την έναρξη του αιματηρού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. ΗΠΑ και Ρωσία καλούν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, την ώρα που η Χαμάς και η Χεζμπολάχ ορκίζονται εκδίκηση μετά τη δολοφονία κορυφαίων στελεχών τους

Live Blog - Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή - ΗΠΑ και Ρωσία ζητούν αυτοσυγκράτηση
AP.
7'

Η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για ένα πιθανό νέο κύμα επιθέσεων με στόχο το Ισραήλ, από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία κορυφαίων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν και το Ισραήλ ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να κλιμακωθεί, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Έχουμε κοινοποιήσει αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ από επιθέσεις (...) αλλά όλοι στην περιοχή πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης και εσφαλμένων υπολογισμών. Περαιτέρω επιθέσεις αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο επικίνδυνων αποτελεσμάτων που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως». Την ίδια στιγμή οι υποστηριζόμενες απο την Τεχεράνη ισλαμιστικές οργανώσεις υπόσχονται εκδίκηση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε χθες (6/8) για μια «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση στο Ισραήλ και είπε ότι η οργάνωση θα ενεργήσει είτε μόνη, είτε με τους περιφερειακούς συμμάχους της. Θα περιμένει όπως είπε την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσει, αλλά δεν αναφέρθηκε στη μορφή ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.

Iran Mideast Tensions

Όλες οι διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η Χεζμπολάχ να μην απαντήσει είναι μάταιες, είπε. «Όποιες και αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση δεν θα αφήσει αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις να περάσουν ατιμώρητες», είπε σε τηλεοπτική ομιλία, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. «Η απάντησή μας, Θεού θέλοντος, θα είναι ισχυρή, αποτελεσματική και επιδραστική».

Η Χαμάς εν τω μεταξύ διόρισε ως αντικαταστάτη του δολοφονηθέντος στην Τεχεράνη Ισμαήλ Χανίγια, τον κορυφαίο αξιωματούχο της στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ που ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η επιλογή του Σινουάρ, ενός ηγέτη ισχυρού που διατηρεί δεσμούς με το Ιράν και εργάστηκε επί χρόνια για να χτίσει τη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς, είναι δείγμα οτι η οτι η σκληροπυρηνική πτέρυγα της οργάνωσης έχει το πάνω χέρι και θα συνεχίσει να πολεμά μετά από 10 μήνες καταστροφής στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε οτι επαφίεται στον Σινουάρ να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο πόλεμος μαίνεται για 306η ημέρα «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει πάνω από 30 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Το πρώτο μπαράζ περίπου 20 ρουκετών είχε στόχο τα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι πύραυλοί έπληξαν ανοιχτές περιοχές, ενώ λίγο αργότερα άλλοι 10 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Galilee Panhandle, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από τον Iron Dome και αναφέρθηκαν αρκετές κρούσεις, μερικές από τις οποίες πυροδότησε πυρκαγιές.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε τη δολοφονία Χανίγια στις ΗΠΑ

Λάδι στη φωτιά ρίχνει δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ φέρεται να παραδέχθηκε δημόσια στις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη, σύμφωνα όμως με την αμερικανική εφημερίδα έσπευσε να ενημερώσει τη σύμμαχο Ουάσιγκτον, αν και εκ των υστέρων.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η είδηση προκάλεσε εκνευρισμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούν ότι η δολοφονία σηματοδοτεί οπισθοχώρηση στην πολύμηνη προσπάθεια για συμφωνία εκεχειρίας.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρό μήνυμα για αυτοσυγκράτηση. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διεμήνυσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους που είναι ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή, με φόντο την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Μην απατάσθε, οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων μας στην περιοχή», είπε ο κ. Όστιν, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν έκρινε πως εξαρτάται από τον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — όπου ο πόλεμος διανύει πλέον την 306η ημέρα του.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις αρχές του Ισραήλ, ονομάστηκε νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Πούτιν καλεί το Ιράν να μην πλήξει αμάχους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ συγκρατημένη απάντηση στην ύποπτη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ, συμβουλεύοντας κατά των επιθέσεων σε Ισραηλινούς αμάχους, δήλωσαν δύο ανώτερες ιρανικές πηγές.

Το μήνυμα, σύμφωνα με τις πηγές, δόθηκε τη Δευτέρα από τον Σεργκέι Σοιγκού, ανώτερο σύμμαχο του ηγέτη του Κρεμλίνου, σε συναντήσεις με κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία εξετάζει την απάντησή της στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Η Τεχεράνη πίεσε επίσης τη Μόσχα για την παράδοση των ρωσικής κατασκευής μαχητικών Sukhoi Su-35, δύο ιρανικές πηγές, που είχαν πληροφορίες από τη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε την Τρίτη ότι ο Σοιγκού συζήτησε τη δολοφονία του Χανίγια κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή