Live

Liveblog: Δύο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ νεκρά σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα στη Βυρηττό

Όλες οι δραματικές εξελίξεις στο Newsbomb.gr

Liveblog: Δύο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ νεκρά σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα στη Βυρηττό
Emergency workers use excavators to clear the rubble at the site of Friday's Israeli strike in Beirut's southern suburbs, Saturday, Sept. 21, 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)
AP
2'

Ραγδαίες εξελίξεις και κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά του Λιβάνου, έπειτα από την πρωτοφανή επίθεση «εξουδετέρωσης» χιλιάδων μαχητών της Χαμάς. Χθες σημειώθηκαν πολύνεκροι βομβαρδισμοί στην Βυρηττό.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ηγετικών στελέχών της, κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, μεταξύ αυτών και ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι που διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Τουλάχιστον 31 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και επτά γυναικών από τη χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει “ξεδιάντροπα εγκλήματα” κατά παιδιών και όχι κατά ενόπλων.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, τόνισε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ. «Δεν θα επιτρέψουμε η Χεζμπολάχ να συνεχίσει τις προκλήσεις της. Οι ενέργειές της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Ισραήλ θα αμυνθεί», είπε ο κ. Ντάνον.

Την ίδια στιγμή όμως που στον ΟΗΕ τα «αίματα άναψαν» με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου να κατηγορεί για «τρομοκρατία» το Ισραήλ και τον Ύπατο Αρμοστή του οργανισμού να ισχυρίζεται ότι οι εκρήξεις στους βομβητές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ισραηλινή πλευρά προειδοποιεί την Χεζμπολάχ ότι πια δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

Σε μια σύντομη δήλωση που μεταδόθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλάνε από μόνες τους...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή