Καταλήψεις πανεπιστημίων στην Βρετανία

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Βρετανών φοιτητών για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων και τις περικοπές...

1'

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Βρετανών φοιτητών για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων και τις περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Καθιστικές διαμαρτυρίες και καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά βρετανικά πανεπιστήμια στο Λονδίνο, την Οξφόρδη και το Κάρντιφ, ενώ η 30η Νοεμβρίου αποφασίστηκε να είναι νέα ημέρα πανεκπαιδευτικής δράσης.

Στο Λονδίνο, περίπου πενήντα φοιτητές πέρασαν τη νύχτα "με ηρεμία" στο κεντρικό κτήριο του UCL. Εβδομήντα φοιτητές εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί την κατάληψη στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Χθες οι φοιτητές είχαν διοργανώσει τη δεύτερη μεγάλη ημέρα των διαδηλώσεων κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, έπειτα από αυτή της 10ης Νοεμβρίου που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στη βρετανική πρωτεύουσα.

Περίπου 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν χθες σε πολλές περιοχές στο Λονδίνο και 3.000 σε άλλες πόλεις της χώρας που έχουν πανεπιστήμια. Συνολικά 35 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 14 διαδηλωτές, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ. Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Κέιμπριτζ, ένας στο Λίβερπουλ, τέσσερις στο Μάντσεστερ και 6 στο Μπράιτον.

Ο Άαρον Πόρτερ, πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC ότι «αυτό δεν είναι παρά η αρχή» και καταδίκασε απερίφραστα τα βίαια επεισόδια, τα οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, έργο «επαγγελματιών ταραχοποιών».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή